VIDEO Dezastru în Cetatea Devei. Ce s-a întâmplat cu aleea pietonală inaugurată de trei ani, care leagă cele trei incinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut doar trei ani de la inaugurarea lucrărilor de restaurare a Cetăţii medievale a Devei şi deja au apărut primele mari probleme.

La trei ani de la finalizarea lucrărilor de reabilitare a incintelor exterioare ale Cetăţii Devei, aleile pe care turiştii urcă în zona superioară a monumentului istoric sunt devastate.

GALERIE FOTO

Pavajele îmbinate cu mortar s-au dislocat în nenumărate locuri pe un sector de mai mult de 500 de metri, de la intrarea pe Poarta I a aşezării medievale până în zona incintei I.

La sfârşitul săptămânii trecute un festival de muzică electronică a avut loc în Cetatea Devei, iar organizatorilor le-a fost permis să transporte instalaţiile, toaletele ecologice şi boxele cu maşinile pe aleea pietonală. Irinel Faur, şeful Serviciului Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva, serviciu care are în grijă Cetatea Devei, susţine însă degradarea aleii pietonale a Cetăţii Devei este o problemă mai veche care nu are legătură cu festivalul, ci cu modul în care a fost realizată reabilitarea incintelor II şi III.

„Lucrările au fost făcute în aşa fel încât fluxul mare de călători, urcatul maşinilor au făcut să se degradeze aleea pietonală. Am început să punem la loc pietrele, iar în următoarele zile va fi refăcută”, susţine Irinel Faur.

Cetatea Devei datează, potrivit unor istorici, din secolul al XII-lea şi a fost una dintre cele mai greu de cucerit fortăreţe din Transilvania medievală. De la începutul secolului al XIX-lea a intrat în ruină, iar în anul 1849 o explozie a dus la dstrugerea ei aproape în întregime. Incintele sale exterioare au fost reabilitate în perioada 2013 – 2016, în urma unui proiect al municipalităţii, finanţat de Uniunea Europeană. Primăria Deva a obţinut o finanţare europeană de cinci milioane de euro pentru restaurarea Incintei I (Palatul) a aşezării, cea mai bogată în vestigii istorice.

image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cetatea Devei, împodobită de iarnă, dar mai pustie ca niciodată. Ce îi lipseşte pentru a-şi aduce turiştii înapoi

VIDEO Clădirea misterioasă de sub Castelul Corvinilor. Imagini inedite cu aşezarea istorică transformată în ruină

Ioan de Hunedoara, omagiat în oraşul de la poalele Castelului Corvinilor. Au trecut 562 de ani de la moartea voievodului

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite