VIDEO Decizie importantă în dosarul matriţei antice din Sarmizegetusa Regia. Ce se va întâmpla cu artefactul preţios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape trei ani, o tânără din Arad a solicitat instanţei să oblige autorităţile la acordarea unei recompense de 500.000 de lei pentru că ar fi participat la descoperirea matriţei de bronz din Sarmizegetusa Regia.

Tribunalul Hunedoara a decis reevaluarea matriţei de bronz descoperită în 2013 la Sarmizegetusa Regia, iar expertul care se va ocupa de cercetarea acesteia va fi desemnat prin tragere la sorţi. Au fost făcute mai multe propuneri, iar reprezentanţii părţilor implicate în dosar vor face, până în 3 martie 2019, data noului termen de judecată, o selecţie a specialiştilor care îndeplinesc criteriile pentru efectuarea expertizei solicitate, a informat Tribunalul Hunedoara.

„Minunea de Sânziene”

Matriţa antică de bronz a fost descoperită în Sarmizegetusa Regia, în 2013. În preajma sărbătorii Sânzienelor, o furtună puternică a dus la dislocarea mai multor fagi bătrâni din Sarmizegetusa Regia, iar sub rădăcina unui trunchi smuls din pământ, a doua zi, un grup de vizitatori şi administratorul sitului, Vladimir Brilinsky, au descoperit artefactul unic în lume: o matriţă antică, împodobită cu reprezentări artistice ale unor animale mitice. Piesa despre care arheologii susţin că a fost folosită pentru confecţionarea unor obiecte de artă din metal a fost realizată din bronz şi are o greutate de circa opt kilograme. Pe ea au fost încrustate scene de luptă între animale, reale şi fabuloase, care au dat naştere mai multor interpretări. Pe matriţă se află trei tipuri de grifoni: grifonul-vultur, grifonul-leu şi grifonul-lup. Alături de ei sunt înfăţişaţi lei, tigrii, leoparzi, rinoceri, hipopotami, urşi, mistreţi, lupi, tauri, zimbri, câini, cerbi, cai, ţapi, antilope, iepuri. Matriţa reprezintă o dovadă a conectării acestui spaţiu cultural la fluxul artistic şi tehnologic de foarte bună calitate din Antichitate, susţineau arheologii.

În 2015, Andreea Ciuciu a solicitat o recompensă de 500.000 de lei pentru participarea la desoperirea matriţei, iar procesul este judecat la Tribunalul Hunedoara. Matriţa de bronz din Sarmizegetusa Regia a fost evaluată la circa 120.000 de euro, înaintea începerii procesului, de arheologul Adriana Pescaru, expert atestat, fost director al Muzeului Civilizaţiei dacice şi Romane din Deva.

În 2016, procesul a început la Judecătoria Deva, care şi-a declinat competenţa soluţionării cauzei către Tribunalul Hunedoara.

„Prin cererea formulată şi înregistrată în data de 8 aprilie 2016, reclamanta Ciuciu Andreea a solicitat în contradictoriu cu pârâţii Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Statul Român prin Ministrul Finanţelor Publice, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâţilor la plata către reclamantă a sumei de 500.000 lei reprezentând cota de 1/7 din 45% din valoarea obiectului matriţă din bronz pentru bijuterii descoperit la data de 23 iunie 2013. În motivarea cererii, în esenţă, reclamanta a arătat că în data de 23 iunie 2013, împreună cu un grup de prieteni a descoperit în zona cetăţii Sarmizegetusa Regia din munţii Orăştiei, judeţul Hunedoara o matriţă din bronz. A mai precizat că obiectul de tezaur ar avea, potrivit relatărilor din mass-media, o valoare de peste 1.000.000 euro, iar conform art. 49 alin.4 din Legea nr. 182/2000, i s-ar cuveni o recompensă în valoare de 1/7 din 45 % din valoarea obiectului descoperit, având în vedere că a făcut parte din grupul de şapte persoane care a realizat această descoperire”, se arăta în cererea de chemare în judecată.

Versiunea Andreei Ciuciu a fost contestată de Vladimir Brilinsky, administratorul sitului Sarmizegetusa Regia.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele templelor dacilor: altare de sacrificii, locuri de observaţii cereşti şi sanctuare de iniţiere a războinicilor. De ce au fost distruse din temelii de romani

Matriţa antică din Sarmizegetusa Regia va fi reevaluată. Un istoric renumit a fost propus pentru expertizarea artefactului

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”


 

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite