VIDEO Controversele grădinii zoo unde au avut loc cele mai bizare întâmplări. Ce văd turiştii în „închisoarea” animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădina zoologică din Hunedoara a fost locul unor evenimente ieşite din comun, iar în prezent continuă să stârnească numeroase controverse.

Grădina zoologică din Hunedoara a fost înfiinţată de peste patru decenii, la marginea Pădurii Chizid, iar în ultimii ani a fost promovată ca o atracţie turistică a municipiului. Aproape 100 de animale sălbatice şi domestice ocupă cuştile, boxele şi ţarcurile parcului a cărui suprafaţă totală se apropie de trei hectare.

Atractivă pentru copii, grădina zoologică a iscat de-a lungul timpului o mulţime de controverse. Unii localnici au solicitat primăriei desfiinţarea ei, din cauza condiţiilor în care au fost ţinute animalele.

Din 2011, timp de trei ani, locul a fost închis publicului, pe durata unui proiect de modernizare, de peste 400.000 de euro, iar în 2016 a fost închis din nou, pentru câteva săptămâni, ca urmare a unui control efectuat de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Hunedoara. În prezent, grădina poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10 şi 17.

Controversele grădinii

Opiniile celor care intră pe poarta zoo-parcului pentru a vedea pe viu animalele sălbatice şi domestice sunt împărţite. Unii localnici au reclamat condiţiile în care sunt ţinute animalele şi starea acestora, în timp ce pentru alţii plimbarea pe aleile parcului, printre cuştile vieţuitoarelor sale reprezintă un mijloc de relaxare.

Puţini turişti din afara oraşului vizitează parcul zoologic, locul fiind mai puţin cunoscut şi prea îndepărtat de Castelul Corvinilor, principala atracţie turistică a oraşului. În urmă cu trei ani primăria a achiziţionat un trenuleţ turistic, cu 28.000 de euro, pe care urma să îl folosească pe traseul Castelul Corvinilor - Grădina Zoologică. Demersul a eşuat, iar primăria a rămas cu trenuleţul rutier pe care nu l-a mai folosit.

Câteva indicatoare amplasate pe bulevardele municipiului îi îndrumă pe turişti spre grădina zoologică. O pagină de Facebook a fost înfiinţată pentru promovarea zonei, iar uneori elevii şcolilor din Hunedoara sunt invitaţi la acţiunile de popularizare ale acesteia.

image


Ce văd turiştii la zoo

Grădina zoologică se dezvăluie oaspeţilor săi ca un imens ţarc, ocupat de un complex de cuşti de diferite dimensiuni, cu structura din beton şi gratii de fier, de împrejmuiri cu gard de plasă şi construcţii solide, protejate de sârme conectate la curent, locuri folosite pentru cazarea animalelor preţioase: o pereche de lei, o pereche de tigri, un pavian şi câţiva urşi carpatini.

La intrare, vizitatorii sunt întâmpinaţi de adăpostul în care este găzduită o barză solitară, căreia pe un palet de scânduri i-a fost improvizat un cuib dintr-un braţ de paie, din care însă nu îşi va putea lua zborul.

image

O găleată cu apă este folosită pentru adăpare, iar berzei îi ţin companie, din cuşca alăturată câţiva iepuri.

De cealaltă parte a aleii, alte cuşti au fost populate cu porumbei, găini şi fazani, iar „la loc de cinste”, unul dintre cei mai vechi locatari ai grădinii zoologice, corbul, ocupă singur, de mai mulţi ani, o creangă agăţată la mijlocul unei cuşti din plasă. Corbul solitar şi irascibil a devenit un simbol al grădinii zoologice, dar mulţi dintre vizitatorii ei au susţinut că locul lui este în afara ei.

image

Pe marginea aleii principale, urmează boxele urşilor, cărora în ultimii ani le-a fost lărgit spaţiul cu un petec de pământ înconjurat cu gard electric şi gratii în spatele lor.

Apoi cuştile în care sunt ţinuţi lupii şi vulpea, animale îmbătrânite în construcţiile din beton. În alte boxe şi îngrădituri, un pavian, o pereche de lei şi una de tigri manifestă indiferenţă şi uneori agitaţie în faţa vizitatorilor grădinii, faţă de care sunt protejaţi cu garduri conectate la curent electric.

image

Ultima achiziţie anunţată de Zoo Hunedoara au fost leul Simba şi o femelă pavian, aduse recent de la Circul Globus. În urmă cu doi ani, o pereche de zimbri a fost adusă aici din Germania, iar femela a dat naştere anul trecut unui pui, care poartă numele Romarta. Cele mai mari spaţii din Zoo Hunedoara au fost destinate ierbivorelor: capre negre, ciute, măgari şi ponei, iar o mulţime de câini au în grijă una dintre intrările în zoo-parc.

Soarta ciudată a animalelor

În ultimul deceniu, câteva evenimente mai puţin obişnuite au marcat istoria grădinii zoologice.

Primul dintre ele s-a petrecut în toamna anului 2009, când un copil a descuiat uşa de la cuşca tigrilor bengalezi, Dorinel şi Silvia. Cele două animale s-au strecurat din „închisoarea” lor şi au pornit pe aleile grădinii. O noapte întreagă s-au chinuit angajaţii primăriei şi ai grădinii zoologice să îi vâneze. După ce i-au urmărit pe aleile şi prin tufişurile grădinii, vânătorii de ocazie au tras în fiecare dintre tigri cel puţin trei tranchilizante pentru a-i adormi şi readuce apoi în locurile lor.

image



Un an mai târziu, un alt eveniment ciudat a dus s-a petrecut la Zoo Hunedoara. Babuinul Bolek, vedeta parcului, a fost găsit electrocutat, după ce a ros cablurile unui reşou. Dispozitivul i-a fost adus în cuşcă pentru a o încălzi în zile geroase, însă i-a fost fatal.

Hunedoara: GALERIE FOTO Tigrii "evadaţi" din cuştile Grădinii Zoo au fost prinşi după şapte ore de hăituire

În urmă cu doi ani, un angajat al zoo-parcului din Hunedoara a fost pus sub învinuire, după ce a fost reclamat că ar fi participat la uciderea a trei căprioare, donate de localnici grădinii zoologice. Tânărul a fost acuzat că a sacrificat pe ascuns trei căpriori pe care două persoane le-au încredinţat pentru a fi aduse la grădina zoologică din Hunedoara. „Angajatul grădinii zoologice a predat cei trei căpriori unui hunedorean, care i-a sacrificat, eviscerat şi depozitat la locuinţa sa de domiciliu, din municipiul Hunedoara, de unde a fost recuperată cantitatea de 26,5 de kilograme de carne”, informa Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Probleme la Zoo Hunedoara: grădina a fost închisă din cauza mizeriei, iar administratorii au fost amendaţi drastic

Grădina zoologică din Hunedoara a rămas sub lacăt, deşi au fost investiţi 400.000 de euro în modernizarea ei

Zoo Hunedoara şi-a întâmpinat publicul fără mascota Bolek: babuinul a decedat

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite