VIDEO Clădire istorică din Hunedoara lăsată să se ruineze rapid după incendiul care a devastat-o

VIDEO Clădire istorică din Hunedoara lăsată să se ruineze rapid după incendiul care a devastat-o

Fosta Şcoală de ucenici. ADEVĂRUL.

La patru luni de la incendiul care a devastat clădirea fostei Şcoli de ucenici din Hunedoara, lipsa măsurilor de întreţinere grăbeşte distrugerea completă a acesteia.

Ştiri pe aceeaşi temă

În iunie 2020, un incendiu izbucnit în împrejurări neclare (una dintre ipoteze este că focul să fi fost pus intenţionat) a lăsat fără acoperiş clădirea cu două etaje a fostei Şcoli de ucenici a Uzinelor de Fier ale Hunedoarei. 

Intervenţia pompierilor întinsă pe multe ore a limitat pagubele pe care flăcările le-au făcut clădirii istorice de pe vechea platformă industrială. Acoperişul şi mansardele acesteia s-au făcut scrum, iar tocăria din încăperile de la etajul superior a fost şi ea mistuită de foc.

Clădirea istorică de pe vechea platformă industrială a Hunedoarei, veche de la mijlocul anilor ´30, era abandonată de aproape un deceniu. Între timp, hoţii au furat instalaţiile electrice, elementele metalice ca balustrade, au devastat numeroasele birouri, iar oameni ai străzii şi-au găsit adăpost în ea, încălzindu-se cu mobilierul, parchetul, cărţile şi documentele de arhivă depozitate aici. 

Proprietarii ei, reprezentanţii combinatului Arcelor Mittal – Hunedoara, nu i-au mai asigrat paza adecvată, lăsând-o să se degradeze. În schimb au scos-o la vânzare cu 200.000 de euro, împreună cu terenul de aproape 9.500 de metri pătraţi, situat în vecinătatea Castelului Corvinilor.

   

Lăsată să se ruineze


Pentru că, din anul 2016, fosta Şcoală de ucenici (cunoscută şi drept Clădirea CFU) se află pe lista monumentelor istorice, ea nu poate fi demolată şi se impune restaurarea ei. Însă, incendiul din vara acestui an îi grăbeşte ruinarea. Lăsată fără acoperiş, construcţia cu o suprafaţă desfăşurată de peste 3.554 de metri pătraţi este lipsită de orice fel de apărare în faţa ploilor, iar odată cu trecerea timpului restaurarea sa devine tot mai dificilă. Singura măsură luată de administratorii ei după incendiu a fost să îi înconjoare perimetrul cu o bandă de plastic, spre nemulţumirea tot mai multor localnici.


Clădirea CFU înainte de incendiu. Foto: Lucian Ignat.Fosta Şcoală de ucenici, locul unde erau instruiţi viitorii angajaţi ai Uzinelor de Fier din Hunedoara, a fost construită în 1936, în vremea Uzinelor de Fier ale Hunedoarei. În deceniile următoare, până în anii ’90, clădirea a mai fost folosită ca sediu al arhivelor combinatului siderurgic, iar de-a lungul timpului, sute de localnici au muncit aici. Unii dintre ei au solicitat autorităţilor ca fosta Şcoală de ucenici să fie transformată într-un muzeu al fierului. S-au ales cu promisiuni din partea autorităţilor, însă între timp aproape nimic în situaţia ei nu s-a mai îmbunătăţit. Fosta Şcoală de Ucenici din Hunedoara a rămas în patrimoniul combinatului Arcelor Mittal din Hunedoara, care a scos-o la vânzare, împreună cu terenul de aproape 9.500 de metri pătraţi.


Mai puteţi citi şi:

Gara din Brad, emblema pustie a Ţării Zarandului. Trenurile de călători, retrase de pe ruta Brad - Ineu

Fabrica de pâine din Hunedoara anilor ´50, salvată de la demolare. Un mall uriaş urma să îi ia locul

VIDEO Cea mai înaltă clădire din Deva, monumentul neputinţei. Povestea noului palat administrativ

 Clădirea istorică a fostei şcoli de ucenici din Hunedoara, după incendiul care a mistuit-o. FOTO: ADEVĂRUL.  1

Imagini din aceeasi galerie
  •  Clădirea istorică a fostei şcoli de ucenici din Hunedoara, după incendiul care a mistuit-o. FOTO: ADEVĂRUL.  1
  •  Clădirea istorică a fostei şcoli de ucenici din Hunedoara, după incendiul care a mistuit-o. FOTO: ADEVĂRUL.  2
  •  Clădirea istorică a fostei şcoli de ucenici din Hunedoara, după incendiul care a mistuit-o. FOTO: ADEVĂRUL.  3
  •  Clădirea istorică a fostei şcoli de ucenici din Hunedoara, după incendiul care a mistuit-o. FOTO: ADEVĂRUL.  4
  •  Clădirea istorică a fostei şcoli de ucenici din Hunedoara, după incendiul care a mistuit-o. FOTO: ADEVĂRUL.  5
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările