VIDEO Cetatea Devei, împodobită de iarnă, dar mai pustie ca niciodată. Ce îi lipseşte pentru a-şi aduce turiştii înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cetatea Devei se înfăţişează oaspeţilor săi într-o atmosferă de basm, însă a rămas aproape pustie în primele zile ale acestui an.

GALERIE FOTO

Cetatea Devei a rămas aproape pustie la început de an, în aşteptarea unei soluţii salvatoare pentru telecabina cu care cei mai mulţi dintre turişti urcau în fortăreaţă. O plimbare prin fortăreaţă poate fi istovitoare, însă cei care iau la pas aleile sale ori urcă şirul de trepte abrupte ce leagă Poarta I de Platforma de artilerie au suficiente motive de satisfacţie. Panorama Devei, priveliştile dealurilor din împrejurimi şi a Văii Mureşului, împodobite de iarnă, dar şi istoria locului vechi de peste şapte secole sunt doar câteva dintre acestea.

La pas, dar gratuit

Turiştii care preferă rapiditatea şi comoditatea telecabinei pentru a ajunge în Cetatea Devei mai au de aşteptat până la remedierea acesteia. De trei luni, instalaţia care faclita accesul turiştilor în situl medieval, a fost scoasă din funcţiune. Piese din panoul de comandă al monolinerului s-au stricat, iar defecţiunea nu a putut fi remediată.

cetatea devei foto daniel guta adevarul

Reprezentanţii firmei din Austria care a furnizat ascensorul au informat iniţial primăria că piesele necesare nu se mai fabrică. Au încercat înlocuirea acestora cu un alt mecanism, dar fără succes. Situaţia a rămas neschimbată, încă din luna octombrie.

În următoarele zile, susţine primarul Florin Oancea, specialiştii firmei Doppelmayr vor ajunge la Deva pentru a verifica telecabina şi pentru a stabili ce se poate face pentru repararea ei.

Monolinerul reprezintă o sursă importantă de venituri la bugetul local şi un mijloc mai confortabil pentru vizitatorii Devei de a ajunge în cetate. Alternativa o reprezintă un ocol din parcarea de la poalele Dealului Cetăţii până în apropiere de Poarta I, urmată de un drum pe jos prin incintele exterioare ale monumentului istoric. Intrarea în sit pe Poarta I este, totuşi, gratuită, în timp ce o excursie cu telecabina costa 20 de lei dus-întors pentru adulţi.

cetatea devei foto daniel guta adevarul

Telecabina, o premieră la mijlocul anilor 2000

În planurile primăriei a intrat o nouă telecabină, cu o capacitate dublă, dar şi achiziţia a două trenuleţe turistice cu care vizitatorii să fie duşi la Poarta I. Până atunci, susţine primarul Devei, prioritatea autorităţilor locale rămâne repararea vechii telecabine, veche de aproape 15 ani.

Lucrările pentru construirea telecabinei pe Dealul Cetăţii au început în 2003. La inaugurarea ei, era singurul ascensor înclinat din România şi, în ce priveşte lungimea traseului - 278 metri si diferenţa de nivel - 158 metri, primul de acest fel din Europa. Instalaţia asigura legătura mecanică de la staţia de plecare, situată la cota 180 metri până la platforma intermediară a Cetăţii Deva, aflată la cota 342,65 metri. Capacitatea telecabinei este de 16 persoane, iar viteza de deplasare este de 2m/s, având o durată medie a unei curse de circa 2,5 minute.

cetatea devei foto daniel guta adevarul

În 2018, veniturile aduse la bugetul local al municipiului Deva, din folosirea telecabinei de către turişti, au depăşit 500.000 de lei. Telecabina a fost principala cale e acces în cetatea medievală a Devei, fiind folosită de circa 130.000 de vizitatori.

Cetatea de-a lungul secolelor
Cetatea Devei a fost în trecut una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Potrivit istoricilor, cetatea regală a Devei care cuprindea un domeniu întins a intrat în 1444 în posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. Alături de ea au fost preluate şi 56 de sate, precum şi minele de aur din Munţii Apuseni, care aparţineau domeniului cetăţii. Conform documentelor din secolele trecute, Cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular. Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată.

cetatea devei foto daniel guta adevarul

În 1579, în cetatea Devei a fost întemniţat episcopul Francisc Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. David Francisc a murit la Deva în acelaşi an, în închisoarea în care fusese întemniţat pentru erezie. În vremea răscoalei din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cetatea a fost loc de refugiu pentru nobilime. Cetatea Devei a fost distrusă de în urma unei explozii petrecute în 13 august 1849, în depozitul de muniţii. În explozie au pierit soldaţii din garnizoana cetăţii.

cetatea devei foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Topul celor mai vizitate atracţii turistice. Castelul Corvinilor a condus detaşat în 2017, Valea Jiului şi Prislop sunt uitate

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

VIDEO An negru pentru Cetatea Devei, după 9 milioane de euro cheltuiţi cu „rezidirea” ei. Cum sunt primiţi turiştii în fortul emblematic din vestul ţării

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite