VIDEO Cetatea Costeşti intră în reparaţii după patru decenii. „Turnurile gemene” sunt într-o stare dezastruoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele intervenţii pentru protejarea celor două „palate” ale cetăţii dacice Costeşti, din Munţii Orăştiei, vor avea loc în această toamnă. Monumentul UNESCO nu a mai fost restaurat din anii ’80.

Au trecut patru decenii de la ultimele lucrări ample de reablitare a cetăţii dacice Costeşti, din Munţii Orăştiei.

GALERIE FOTO

De atunci, cele două „palate” ale aşezării antice – două turnuri locuinţă folosite, susţin istoricii, ca reşedinţe pentru căpeteniile dacilor – au fost acoperite cu structuri metalice menite să le protejeze de ploaie.

Învelitorile celor două „turnuri gemene”, aflate pe culme, la mică distanţă unul de celălalt, datează de la începutul anilor ’80, când au avut loc ultimele lucrări de conservare a sitului arheologic. Nu şi-au atins scopul şi, mai mult, s-au degradat cu trecerea timpului, oferind oaspeţilor cetăţii o privelişte dezolantă.

Ştefan Bâlici, managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, a precizat că în acestă toamnă vechile acoperişuri de tablă vor fi înlocuite cu sprijinul „Ambulanţei pentru monumente”, o organizaţie neguvernamentală care s-a implicat în lucrări de restaurare la mai multe monumente istorice din ţară. De asemenea, specialiştii vor consolida blocurile de calcar folosite la construcţia celor două turnuri. Multe dintre acestea s-au dislocat, altele au fost vandalizate şi sparte. Aşezarea dacică este inclusă pe lista monumentelor UNESCO, însă a rămas în grija nimănui. După ce recent, adevărul.ro a semnalat situaţia dezastruoasă în care a ajuns cetatea Costeşti, autorităţile locale şi voluntarii au organizat o acţiune de curăţenie aici.

Cetatea Costeşti, una dintre cele mai importante aşezări dacice, este considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei. A fost ridicată în vremea regelui Burebista şi a servit ca fort militar, dar şi ca reşedinţă pentru căpeteniile strămoşilor noştri. A fost devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani (101 - 106). Mai multe dintre construcţiile sale (două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri) sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradat, mai ales în ultimii ani.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Asfaltul a ajuns la poalele cetăţii Piatra Roşie. Până la şoseaua din munţi, drumul judeţean a rămas dezastruos

VIDEO Panorama fabuloasă din cetatea dacică Piatra Roşie. O stâncă solitară de la marginea prăpastiei oferă senzaţii tari

VIDEO Cetate antică înghiţită de pădure. Arborii seculari prăbuşiţi peste vestigii provoacă distrugeri iremediabile

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite