VIDEO Centrul Vechi, locul de la poalele Castelului Corvinilor care poate deveni pol turistic. Aici va fi ridicată cea mai scumpă statuie a lui Ioan de Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Centrul Vechi a rămas în ultimii ani tot mai pustiu, iar clădirile sale istorice aşteaptă reabilitarea. Zona de la poalele castelului medieval îşi va schimba înfăţişarea, iar noua statuie a lui Ioan de Hunedoara va deveni punctul de atracţie al acesteia.

Centrul vechi al Hunedoarei, vegheat de la înălţime de Castelul Corvinilor şi tăiat de apele râurilor Cerna şi Zlaşti, a fost vreme îndelungată un loc pitoresc unde se defăşura unul dintre cele mai populare târguri din regiune.

GALERIE FOTO

La sfârşit de săptămână, întinderea înconjurată de hanuri, prăvălii şi case solide, ridicate din piatră, devenea un loc de întâlnire şi comerţ pentru oamenii din toate colţurile Ţinutului Pădurenilor.

Muntenii coborau pe cai sau pe jos, cu desagile pline de unelte, cuie şi bare de fier maleabil, realizate în atelierele din jurul minelor de fier, cu produsele de şelărie şi ciorăpărie rustică şi manufacturi din lemn, iar în schimbul mărfurilor lor, cumpărau alimente şi alte bunuri necesare în gospodării.

Până aproape de mijlocul secolului trecut, când combinatul siderurgic a început să se extindă, Hunedoara era un orăşel cu mai puţin de 8.000 de locuitori, a cărui comunitate gravita în jurul Centrului vechi şi al Castelului Corvinilor. În anii de comunism, zona de pe malul Cernei a rămas o „haltă” în drumul muncitorilor spre combinat şi a turiştilor de la castel, însă în ultimele decenii a rămas tot mai pustie.

centrul vechi al hunedoarei si castelul corvinilor

În prezent, Centrul vechi al Hunedoarei păstrează câteva monumente reprezentative ale Hunedoarei, însă multe dintre clădirile sale vechi sunt degradate şi au nevoie de renovare, la fel şi Parcul Libertăţii unde se află un monument simbol al oraşului, Corbul cu inel în cioc.

centrul vechi al hunedoarei si castelul corvinilor

Statuia lui Ioan de Hunedoara, în Centrul Vechi
Centrul vechi îşi va schimba înfăţişarea în următorii ani, susţin reprezentanţii Primăriei Hunedoara. Două proiecte pe fonduri europene vizează transformarea zonei într-una atractivă pentru turişti, avantajul ei fiind apropierea de Castelul Corvinilor.

centrul vechi al hunedoarei si castelul corvinilor

Un proiect care vizează reabilitarea zonei Râului Cerna a fost declarat eligibil pentru a primi finanţare prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR). Are o valoare de circa zece milioane de lei şi mai prevede şi restaurarea clădirii fostului cămin pentru persoane vârstnice şi transformarea lui în centru de tineret, precum şi reabilitarea străzii Castelului. Albia râului va fi amenajată pe o distanţă de 585 de metri, iar pe malul drept al râului va fi amenajată o promenadă. Al doilea proiect pentru care autorităţile speră să obţină fonduri europene urmăreşterevitalizarea centrului istoric al municipiului Hunedoara, precum şi înfinţarea unui muzeu al fierului şi restaurarea Parcului Libertăţii. Zona va deveni pietonală se arată în proiectul depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

centrul vechi al hunedoarei si castelul corvinilor

O statuie ecvestră care îl va înfăţişa pe Ioan de Hunedoara va fi amplasată în Centrul Vechi, cel mai probabil în Parcul Libertăţii. Locul monumentului pentru care primăria este dispusă să cheltuie aproximativ 3.000.000 de lei, a fost ales, după ce iniţial statuia urma să fie ridicată în senzul giratoriu din Centrul Civic, în locul actualei statui a voievodului transilvan.

centrul vechi al hunedoarei si castelul corvinilor

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Povestea celui mai spectaculos funicular. Rămăşiţele colosului de fier atârnă la zeci de metri lângă castel

Planuri mari pentru municipiu cu bani de la UE. Cele 21 de proiecte însumează peste 65 de milioane de euro

Coloşii siderurgici ai României. Ce s-a ales de marile uzine ale oţelului în care munceau zeci de mii de oameni

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite