VIDEO Castelul Corvinilor, mai animat ca niciodată: luminat de sărbătoare, a fost destinaţia ideală pentru mii de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor, într-o atmosferă de poveste. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor, într-o atmosferă de poveste. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Mii de oameni au vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara, în Noaptea Muzeelor. Sâmbătă seara, timp de câteva ore, curtea monumentului istoric a fost neîncăpătoare pentru turişti. Castelul a fost luminat de sărbătoare, iar mai multe spectacole şi expoziţii au contribuit la atmosfera de poveste oferită vizitatorilor.

La ora 21:00, când a fost programată deschiderea „Nopţii Muzeelor”, curtea Castelului Corvinilor era ocupată de câteva mii de oameni, iar alte mii de turişti şi localnici se îndreptau spre monumentul istoric dinspre Centrul vechi al Hunedoarei.

Traficul rutier pe străzile din zona castelului a fost aproape paralizat din cauza numărului mare de maşini, iar turiştii care au dorit să viziteze cetatea medievală au trebuit să îşi aştepte răbdători rândul.

Cei care au ajuns în vecinătatea castelului au fost invitaţi la un spectacol de lumini, proiectate pe zidurile şi pe turnurile acestuia, cu ajutorul a 135 proiectoare LED, 10 tunuri de lumină. În decorul inundat de culoare, vizitatorii au putut asista la spectacolele muzicale din faţa edificiului, la festivalul luminilor care au împodobit curtea, la expoziţiile de fotografie şi artefacte.

Aproape toate încăperile Castelului Corvinilor au putut fi vizitate în Noaptea Muzeelor, iar intrarea a fost gratuită. Evenimentul s-a încheiat duminică, după ora unu dimineaţa, iar reprezentanţii Casteului Corvinilor au precizat că nu se aşteptau la un număr atât de mare de vizitatori. Aproape zece mii de oameni au vizitat sâmbătă şi duminică dimineaţa monumentul istoric, potrivit unor estimări ale reprezentanţilor castelului.

Castelul Corvinilor - Noaptea Muzeelor

Castelul Corvinilor, la Noaptea Muzeelor

Castelul Corvinilor în Noaptea Muzeelor

Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai importante monument istorice ale României,a fost construit în secolul XV, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara. Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea, cea mai mare contribuţie în schimbările aduse arhitecturii castelului fiind realizată în vremea principelui transilvan Gabriel Bethlen.

Castelul Corvinilor

Castelul din Hunedoara

În secolul al XIX-lea, Castelul Corvinilor a fost reabilitat din temelii, după ce în 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost atunci părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de renovare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, monumentul istoric se pregăteşte să intre într-o nouă etapă de restaurare, pe fonduri accesate prin programele Uniunii Europeană, potrivit autorităţilor locale.


Vă recomandăm şi:

Castelul Corvinilor a adus venituri record în aprilie: peste 230.000 de lei a obţinut primăria de pe urma monumentului

Începutul sezonului turistic a adus venituri importante administraţiei locale din Hunedoara, datorită Castelului Corvinilor: peste 230.000 de lei, din vânzarea biletelor şi dintr-un contract pentru realizarea filmărilor la castel în perioada 14 aprilie – 12 mai 2016.

Descoperirea anului în Hunedoara:  scheletul unui personaj misterios, o pivniţă secretă şi zeci de obiecte ciudate au fost scoase la lumină de arheologi

Mormântul unui personaj misterios, o pivniţă îngropată sub pământ, obiecte rare din ceramică şi sticlă, vechi din secolul al XVIII-lea, au fost scoase la iveală în urma cercetărilor arheologice recente desfăşurate în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara.

Primul ambasador al SUA care a vizitat Hunedoara în comunism: americanul plimbat prin castel şi combinat a rămas uimit de sporul populaţiei

În martie 1972, la un deceniu după ce primise vizita liderului URSS Nikita Hruşciov, oraşul Hunedoara a fost gazdă, pentru o zi, a ambasadorului american Leonard Carpenter Meeker (1916 – 2014). Autorităţile locale s-au mobilizat pentru a-i face vizita cât mai plăcută.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite