VIDEO Castelul Corvinilor a avut cel mai bun an turistic din istorie. Monumentul a fost vizitat de 230.000 de oameni

VIDEO Castelul Corvinilor a avut cel mai bun an turistic din istorie. Monumentul a fost vizitat de 230.000 de oameni

Castelul Corvinilor a fost deschis şi de Crăciun. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Peste 230.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara, în 2014. A fost cel mai mare aflux de turişti înregistrat în ultimele două decenii, dar administratorii monumentului istoric din Hunedoara susţin că anul viitor cifra record de vizitatori din 2014 ar fi putea fi depăşită.

Ştiri pe aceeaşi temă

Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost vizitat în acest an de peste 230.000 de oameni, potrivit reprezentanţilor monumentului istoric.

„Numărul turiştilor care au plătit bilete pentru a vizita monumentul istoric a crescut cu circa 40 la sută faţă de anul precedent, dar noi sperăm că în 2015 vom atinge cifra de 400.000 de turişti la castel”, a declarat Dan Bera, administrator al Castelului Corvinilor.

Castelul din Hunedoara a rămas deschis publicului şi în zilele sărbătorilor de iarnă, când a fost vizitat de sute de oameni.

În perioada următoare singura zi în care fortăreaţa ridicată de Iancu de Hunedoara nu va putea fi vizitată este 1 ianuarie. În 31 decembrie 2014, Castelul Corvinilor îşi va închide porţile după ora 15:00.

Monumentul istoric este locul cel mai vizitat al Hunedoarei, un judeţ cu un număr ridicat de obiective turistice importante. Printre acestea se numără cetatea Devei, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, Mănăstirea Prislop, Parcul Naţional Retezat, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, staţiunile Straja şi Parâng.


Povestea construirii castelului din Hunedoara a început în anul 1440, când Ioan (Iancu) de Hunedoara a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-un castel impunător, cu o arhitectură care să dea imaginea unei fortăreţe indestructibile în faţa atacurilor armate. În anii care au urmat, în jurul vechii cetăţi a Hunedoarei au fost ridicate ziduri de calcar dolomitic, flancate de turnuri circulare şi rectangulare.

Deşi istoricii susţin că Iancu de Hunedoara nu a locuit decât o mică perioadă în castel, regele care şi-a petrecut aproape toată viaţa în campaniile militare a vrut să îi dea acestuia un aspect care să îi semene personalităţii sale: a fost un fort de necucerit.

De-a lungul istoriei, arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate în secolul al XIX-lea. La 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole.

Vreme de aproape zece ani, castelul a fost părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de restaurare, întinsă pe aproape 40 de ani.

În prezent, Castelul Corvinilor se află în administrarea Primăriei Hunedoarei şi a devenit cel mai vizitat monument din judeţul Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

FOTO Cum arăta Hunedoara într-o reclamă la avioanele Tarom din 1962

Una dintre primele ilustraţii publicitare în care a apărut municipiul Hunedoara, în vremea comunismului, a fost o reclamă la unul dintre avioanele companiei Tarom, IL – 18, şi datează din anul 1962.

FOTO Cele mai frumoase ilustrate retro cu oraşele şi staţiunile Hunedoarei. Imagini rare de vacanţă, în anii 1960

Judeţul Hunedoara a excelat dintotdeauna la capitolul atracţii turistice. Ca mărturii ale modului în care erau prezentate acestea, în anii 1960 şi 1970, stau o serie de ilustrate ce prezintă cele mai frumoase locuri din zona Hunedoarei.

Cum arăta industria din Hunedoara în 1966, când imaginea uzinelor a fost imprimată pe bancnota de 25 de lei

Aproape cinci decenii au trecut de la data în care imaginea combinatului din Hunedoara era aleasă pentru a reprezenta verso-ul bancnotei de 25 de lei. De atunci, aproape toate construcţiile înfăţişate pe bancnotă, ca una dintre realizările cu care se puteau mândri românii, au dispărut.

Hunedoara anilor 1950, văzută de spionii străini: relatări despre anti-comunişti, acte de sabotaj şi atacuri ale partizanilor

Printre cei peste 10.000 de oameni care lucrau în anii 1950 în combinatul din Hunedoara şi în fabricile din împrejurimile acestuia s-au infiltrat şi informatori ai unor servicii străine, potrivit unor documente păstrate până în prezent.

FOTO Amintiri din „cetatea oţelului”: povestea celor mai interesanţi ani din istoria combinatului de la Hunedoara

O serie de imagini rare, vechi de peste o jumătate de secol, a fost păstrată în arhivele combinatului din Hunedoara şi recuperate ulterior dintre construcţiile părăsite ale acestuia de mai mulţi tineri pasionaţi de istorie, din localitate. Fotografiile dezvăluie frânturi din poate cea mai importată perioadă a complexului industrial: anii 1950, în care au fost construite marile furnale şi a fost pusă în funcţiune o oţelărie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările