VIDEO Castelul baronului Nopcsa s-a transformat într-un şantier imens. Cum arată monumentul

Castelul Nopcsa a intrat în şantier

Au început lucrările de restaurare a Castelului Nopcsa. Monumentul istoric s-a transformat într-un şantier imens.

Ştiri pe aceeaşi temă

Castelul Nopcsa, din Ţara Haţegului, a intrat în şantier, iar în ultimele zile au fost debarasate mobilierul, ferestrele şi acoperişul vechi al acestuia.

GALERIE FOTO

Monumentul istoric va fi restaurat şi transformat într-un muzeu, în urma unei investiţii de 6,4 milioane de lei, fonduri alocate Consiliului Judeţean prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi din bugetul judeţului Hunedoara. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 18 luni.

Castelul Nopcsa este un monument istoric de categoria B şi se numără printre clădirile istorice care nu au fost revendicate de presupuşi urmaşi ai familiilor nobiliare din Ţara Haţegului.

 

 

A fost ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea, iar timp de două secole una dintre bijuteriile Ţării Haţegului. La instaurarea regimului comunist, monumentul din satul Săcel, din vecinătatea oraşului Haţeg, a fost naţionalizat şi transformat într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale, care a funcţionat până la sfărşitul anilor ’90.

După închiderea şcolii, vechea reşedinţă a familiei Nopcea a fost abandonată pentru mai mulţi ani, iar unii dintre localnici au devastat-o treptat, fără nicio piedică din partea autorităţilor. Un motiv al distrugerilor au fost poveştile că în pereţii săi, baronul Franz Nopcsa (Nopcea) – un savant renumit - ar fi ascuns o parte din averea sa.

Jafurile au mai fost diminuate abia din 2010, după ce Consiliul Judeţean Hunedoara, care a preluat în 2001 în administrare clădirile unităţii şcolare şi castelul, a instituit pază. Lucrările de restaurare a monumentului au întârziat, iar un proiect pe fonduri norvegiene depus pentru transformarea sa într-un muzeu a fost respins. Monumentul s-a aflat în ultimii ani în conservare, fiind însă vizibil afectat de vandalisemele la care a fost supus.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Castelele ruinate ce păstrează poveşti fascinante. Soarta tristă a moşiilor de lux ale baronilor din secolele trecute

Soarta moşiei uriaşe a grofilor maghiari alungaţi de comunişti. Castelul fantomă şi 100 de hectare au fost revendicate

Secretele teribile ale celebrilor baroni Nopcea. Nepotul şi-a omorât iubitul de-o viaţă şi s-a sinucis, iar unchiul devenea noaptea tâlharul „Faţă Neagră“

Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.

Imagini din aceeasi galerie
  • Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
  • Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 1
  • Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 2
  • Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 4
  • Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 5
  • Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 6
  • Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 7
  • Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 8
  • Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 9
  • Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 10
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: