VIDEO Autostrada nimănui, luată la pas. Cum arată „zonele sensibile“ din Lotul 3 Lugoj - Deva după rezilierea contractului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostrada la Holdea. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Autostrada la Holdea. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Peste 21 de kilometri de autostradă din vestul ţării au rămas închişi circulaţiei, în timp ce constructorii şi ministrul Transporturilor continuă disputa pe seama calităţii lucrărilor.

Nimeni nu mai lucrează în prezent pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj - Deva, noua „autostradă - muzeu” din România.

GALERIE FOTO

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au anunţat, la mijlocul acestei săptâmâni, rezilierea contractului Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, acuzând constructorii că au efectuat lucrări de o calitate îndoielnică, iar la final au fost constatate 60 de neconformităţi.

Problemele reclamate vizau grosimea asfaltului în mai multe locuri de unde au fost luate probe, dar şi lucrări încă neefectuate pe marinea autostrăzii. 

„Autostrada nu va rămâne muzeu, pentru că ce trebuiau ei să facă în acele zece zile, vor intra cei de la CNAIR şi vor lucra cu utilajele proprii. Vor pune gardul perimetral şi vor face decolmatarea şanţurilor, astfel încât lotul să poată fi deschis”, afirma ministrul Răzvan Cuc, în 28 august.

În schimb, constructorii spanioli ai celor 21 de kilometri de autostradă, între localităţile Ilia şi Holdea susţin că au finalizat lucrările şi aşteaptă încă recepţia pentru ca Lotul 3 să fie dat în folosinţă. „Ministrul Cuc a reziliat însă contractul într-un mod absolut abuziv! Proiectul construirii lotului 3, în lungime de 21,141 km, al Autostrăzii Lugoj –Deva, după o colaborare extrem de dificilă a constructorului cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost finalizat şi aştepta să se facă recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune. După două săptămâni de aşteptare şi cu construcţia finalizată, răspunsul dat de autorităţile române şi ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a fost, in mod surprinzător, rezilierea contractului”, se arată într-un comunicat al constructorului lotului 3 al autostrăzii Deva –Lugoj format din Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. – Comsa S.A.- Aldesa Construcciones S.A. – S.C. Arcadis Eurometudes S.A.

image

Cum arată autostrada - muzeu
Vineri, după-amiază, reporterii adevarul.ro au vizitat punctele considerate sensibile de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, locuri pe care în urmă cu două săptămâni puteau fi văzute la lucru utilajele drumarilor şi pe care au fost reclamate „neconformităţi”. Pe întreg traseul autostrăzii nu mai au loc lucrări, iar utilajele au fost retrase.

În zona nodului rutier de la Ilia, unde în trecut a fost nevoie de lucrări suplimentare complexe cauzate de instabilitatea terenului, vineri mai putea  fi văzut un angajat care supraveghea bretelele de la intarea pe Lotul 3, pe care accesul este oprit prin aşezarea unor parapeţi de beton.

autostrada lugoj deva lotul 3 foto daniel guta

În zona nodului rutier de la Dobra/Grind, locul unde la începutul anului 2014 au demarat lucrările la autostradă, au rămas câteva utilaje, însă nimeni nu mai lucra vineri. În urmă cu o săptămână aici puteau fi văzuţi câţiva muncitori lucrând la amenajarea sistemului de scurgere de sub autostradă, într-un loc mlăştinos. Vineri, construcţia era finalizată, iar zona îngrădită.

La nodul rutier de la Dobra, locul de la capătul autostrăzii unde aceasta se intersecteză cu Drumul Naţional 68 A Deva – Lugoj, niciun muncitor sau utilaj nu mai putea fi văzut pe şantier. Aici au avut loc cele mai recente lucrări: rigolele au fost decolmatate şi curăţate, cablurile electrice de la sistemul de iluminat care puteau fi văzute pe marginea autostrăzii au fost trase în subteran, iar vegetaţia a acoperit parţial locurile de pe marginea autostrăzii unde au fost reclamate ravenările. Pe întreg traseul autostrăzii, lipsa gardurilor perimetrale, una dintre problemele reclamate de ministrul Transporturilor, a fost rezolvată.

autostrada lugoj deva lotul 3 foto daniel guta

Privită cu ochiul liber, autostrada poată fi considerată circulabilă, însă existenţa denivelărilor şi problemele privind grosimea stratului de asfalt pot fi probate în urma unor expertize realizate de specialişti.

În timp ce autostrada a rămas pustie în aşteptarea unor soluţii, zilnic mii de şoferi îndură disconfortul pe care îl prezintă Drumul Naţional 68 A Deva - Lugoj, şoseaua extrem de degradată şi aglomerată care „dublează” cei 21 de kilometri ai Lotului 3.

image

Din 12 august, constructorii Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, un tronson de 21 de kilometri între Ilia şi Holdea, au solicitat recepţia lucrărilor începute în primăvara anului 2014, astfel încât circulaţia să poată fi deschisă. Antreprenorii spanioli nu s-au înţeles cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, asupra garanţiei investiţiei şi, de asemenea, au fost acuzaţi că au efectuat lucrări de slabă calitate, astfel că autostrada nu poate fi recepţionată. Lotul 3, o investiţie estimată iniţial la 580 de milioane de lei, fără TVA, trebuia finalizat în mai 2016, lucrările fiind începute în primăvara anului 2014.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, în blocaj înaintea inaugurării aşteptate de 5 ani. Lotul 3 nu poate fi deschis, iar pentru Lotul 4 se caută o soluţie de compromis

Autostrada Lugoj - Deva: probleme grave semnalate pe unul dintre tronsoane la recepţia lucrărilor la cei 43 de kilometri. Doar un lot ar putea fi inaugurat

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. Drumarii pregătesc recepţia celor 21 de kilometri construiţi cu întârzieri record

VIDEO Premieră pe Autostrada Lugoj - Deva, la cinci ani de la startul lucrărilor. Ce se întâmplă pe Dealul Liliecilor şi cât a mai rămas de construit din autostradă 

Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 4 înainte de recepţie: „Este exclus ca autostrada să nu fie deschisă până de Sfânta Maria”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite