VIDEO „Autostrada-muzeu“, în şantier. Podul peste Mureş, marea problemă a Lotului 3 înaintea deschiderii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele de siguranţă la podul peste Mureş, de pe Lotul 3 al Autostrăzii  Lugoj - Deva, sunt rezolvate în aceste zile.

Pe Autostrada Lugoj – Deva au început lucrările de repoziţionare şi înlocuire a aparatelor de reazem la podul peste râul Mureş, de pe Lotul 3.

GALERIE FOTO

Intervenţia la pilonii podului rutier va dura câteva zile, deşi potrivit contractului semnat de Compania Naţioană de Administrare a Infrastructurii Rutiere cu firma care le realizează termenul contractual de finalizare a acestora este de 20 de zile în condiţii meteo favorabile

„În raportul preliminar al Expertizei tehnice a lucrărilor de artă de la Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj - Deva, întocmit de către IPTANA, s-a constatat o funcţionare defectuoasă a aparatelor de reazem de la Podul peste râul Mureş acestea fiind ieşite în afara marginii plăcii metalice, către râu. Astfel, CNAIR SA a semnat contractul „Repoziţionare/înlocuire aparate de reazem la Pod pe Autostrada Lugoj – Deva, Lot 3, km 69+105, peste râul Mureş” cu Societatea TKT Tehnologii şi Tensionări în Construcţii SRL, valoarea ontractului fiind de 280.000 lei, fără TVA.”, a informat Compania Naţioană de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

CNAIR decide soarta autostrăzii - muzeu

În 9 decembrie 2019, Institutul de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale şi Aeriene (IPTANA) a transmis Raportul final de Realizare Expertiză Tehnică a lucrărilor de drum proiectate şi executate pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva. „CNAIR analizează raportul final al Expertizei tehnice a lucrărilor de drum şi aşteaptă raportul final al experizei tehnice a lucrărilor de artă. În funcţie de concluziile şi recomandările rapoartelor finale ale expertizelor, CNAIR va lua o decizie privind finalizarea lucrărilor rămase de executat, în regie proprie sau prin contractarea lor”, se arată într-un comunicat al companiei.

autostrada

Problemele la podul de la Km 69 + 105 peste râul Mureş, constatate în urma expertizei tehnice realizată IPTANA sunt: funcţionarea defectuoasă a aparatelor de reazem pe culei şi pilele marginale. Plăcile superioare nu au prevăzută o lungime suficientă pentru a acoperi eventualele translaţii, deformări unghiulare ale aparatului de reazem; dispozitive antiseismice nefuncţionale; tacheţi care pot bloca mişcarea liberă a suprastructurii şi fac nefuncţionale dispozitivele antiseismice; zone neprotejate împotriva coroziunii; nefinalizarea aplicării protecţiei anticorozive la betoanele din unele infrastructuri; nerepararea fisurilor; infltraţii şi carbonări locale; defecte ale îmbrăcăminţii rutiere; neetanşări la dispozitivele de acoperire a rostului de dilataţie, între grinda de beton şi asfalt; lipsa ţevilor PVC pentru instalaţii pe pod; lipsa ţevilor de colectare a apelor pluviale; lipsa accesului de vizitare şi întreţinere sub pod; nerespectarea detaliilor din proiect privind sferturile de con, scările de acces, racordarea cu rampa podului – total necorespunzătoare; lipsa protecţiei malurilor; neprofilarea albiei în zona podului. Pe zona podului albia minoră este micşorată, iar în aval de pod albia râului Mureş prezintă modificări substanţiale, ca urmare a excavaţiilor din albie (astfel de excavaţii fiind interzise); şuruburi lipsă sau neetanşe la parapetul de protective, se arată în raportul IPTANA.

autostrada lugoj deva foto daniel guta adevarul

Din 12 august, constructorii Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, un tronson de 21 de kilometri între Ilia şi Holdea, au solicitat recepţia lucrărilor începute în primăvara anului 2014, astfel încât circulaţia să poată fi deschisă. Antreprenorii spanioli nu s-au înţeles cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, asupra garanţiei investiţiei şi, de asemenea, au fost acuzaţi că au efectuat lucrări de slabă calitate, astfel că autostrada nu poate fi recepţionată. Data la care va fi deschisă autostrada rămâne incertă.
Lotul 3, de 21 de kilometri, se întinde între Ilia şi Holdea şi a fost construit de Asocierea de firme Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA, care a obţinut în toamna anului 2013 contractul pentru derularea investiţiei, estimată iniţial la 580 de milioane de lei, fără TVA. Lucrările trebuiau finalizate în vara anului 2016.

autostrada lugoj deva foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, în blocaj înaintea inaugurării aşteptate de 5 ani. Lotul 3 nu poate fi deschis, iar pentru Lotul 4 se caută o soluţie de compromis

Autostrada Lugoj - Deva: probleme grave semnalate pe unul dintre tronsoane la recepţia lucrărilor la cei 43 de kilometri. Doar un lot ar putea fi inaugurat

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. Drumarii pregătesc recepţia celor 21 de kilometri construiţi cu întârzieri record

VIDEO Premieră pe Autostrada Lugoj - Deva, la cinci ani de la startul lucrărilor. Ce se întâmplă pe Dealul Liliecilor şi cât a mai rămas de construit din autostradă 

Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 4 înainte de recepţie: „Este exclus ca autostrada să nu fie deschisă până de Sfânta Maria”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite