VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, imagini spectaculoase de pe ultimul kilometru din Lotul 3. Cum arată pasajele pentru urşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostrada Lugoj - Deva, în şantier. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Autostrada Lugoj - Deva, în şantier. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Lucrările la Lotul al treilea al Autostrăzii Lugoj – Deva se apropie de final. Constructorii şi-au mobilizat forţele în zona viitorului nod rutier de la Holdea, în apropierea căruia au fost construite şi cele două ecoducte pentru animalele sălbatice mari.

Aproape toţi cei peste 21 de kilometri ai Lotului trei de pe viitoarea Autostradă Lugoj – Deva au fost asfaltaţi, iar inaugurarea tronsonului este aşteptată în vara acestui an.

GALERIE FOTO

În zona localităţii Holdea, de la limita judeţului Hunedoara cu judeţul Timiş, drumarii mai au de finalizat bretelele viitorului nod rutier care va face legătura autostrăzii cu şoseaua Deva – Lugoj (DN 68A) şi zidurile de sprijin.

În zona pasajului de lao Holdea au rămas de turnat straturile din suprastructura autostrăzii pe mai puţin de un kilometru. Câteva zeci de oameni erau mobilizaţi sâmbătă, pe şantier.


Înspre Deva, în apropiere de viitorul nod rutier de la Holdea au fost construite două ecoducte, fiecare cu o lăţime de circa 100 de metri, la o distanţă de circa 500 de metri unul de celălalt. Pasajele din zona împădurită vor facilita trecerea în siguranţă a carnivorelor mari, peste autostradă, între culoarul Mureşului şi Munţii Poiana Ruscă. Câteva panouri fonoabsorbante au fost montate pe cele două tuneluri, amenajarea acestora nu este însă la fel de avansată ca a primului ecoduct de pe A1, construit la Bretea Mureşană, pe Lotul patru al Autostrăzii Lugoj – Deva.

Construcţia Lotului trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, în lungime de 21 de kilometri, a demarat în primăvara anului 2014, în urma contractului semnat în toamna anului 2013 între fosta Companie Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. - COMSA S.A. - Aldesa Construcciones S.A. - Arcadis Eurometudes S.A. După cinci ani, inaugurarea investiţiei care trebuia realizată până în vara anului 2016, este aşteptată în vara acestui an.

autostradahd foto daniel guta adevarul
autostradahd foto daniel guta adevarul

Construcţia Lotului trei al Autostrăzii Lugoj – Deva reprezintă o investiţie de circa 580 de milioane de lei, potrivit contractului din 2013, din care 85 la sută reprezentau fonduri de coeziune şi 15 la sută alocări de la Guvernul României, iar termenul de execuţie a lucrărilor a fost stabilit la 24 de luni.

Stadiul fizic al lucărilor a ajuns la 94 la sută, în luna aprilie. Atât Lotul trei (21 de kilometri), cât şi Lotul patru al Autostrăzii Lugoj – Deva (22 de kilometri între Deva şi Ilia) vor fi finalizate în 2019, potrivit celor mai optimiste estimări ale constructorilor. Astfel, vor mai rămâne de executat circa 14 kilometri de autostradă, între Holdea şi Margina, unde va fi construit, de asemenea,  un tunel pentru urşi. Autostrada Lugoj – Deva va avea o lungime de 100 de kilometri.

autostradahd foto daniel guta adevarul
autostradahd foto daniel guta adevarul
autostradahd foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Şantierul Autostrăzii Lugoj - Deva a intrat în conservare. Lucrările vor fi reluate după sărbătorile de iarnă

Autostrada cu cele mai lungi tuneluri din România a rămas în impas. De ce întârzie startul lucrărilor pe „coridorul verde”

VIDEO Cum este „zidit” Dealul Liliecilor pe şantierul Autostrăzii Lugoj - Deva. Ministrul Transporturilor: „Este prima lucrare de asemenea anvergură”

Încă un an aproape sterp pentru Autostrada Vestului: 15 kilometri deschişi din cei 70 promişi. Cum au avansat lucrările în 2017

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite