VIDEO Autostrada Lugoj - Deva. Ce au găsit reporterii Adevărul pe Lotul 3, în locul unde CNAIR a reclamat dezastrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii Adevărul au luat la pas zona unde reprezentanţii CNAIR au decretat dezastrul pe Autostrada Lugoj - Deva.

De o lună, atât reprezentanţii Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cât şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, au făcut tot posibilul să îi convingă pe români că Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva nu poate fi deschis circulaţiei, deşi constructorii spanioli au solicitat recepţia celor 21 de kilometri încă din 12 august.

GALERIE FOTO

Miercuri, Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a susţinut că fisurile apărute pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, în apropiere de nodul rutier de la Holdea fac imposibilă deschiderea tronsonului rutier în această lună. Acesta a mai precizat că fisura a apărut la kilometrul 57+100 în apropiere de nodul rutier de la Holdea, fiind afectată banda 1 şi banda de urgenţă, pe o porţiune de aproximativ 15 metri.

Reporterii Adevărul au fost la faţa locului pentru a verifica informaţiile şi au constatat că, deşi fisurile din carosabil reclamate de reprezentanţii CNAIR sunt vizibile, aceştia au omis un detaliu esenţial. Crăpăturile s-au format pe o porţiune a autostrăzii care nu va fi deschisă traficului rutier pentru cel puţin trei ani, indiferent de data la care va fi inaugurat Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Este vorba de un sector de circa un kilometru, aflat în zona nodului rutier de la Holdea, pe sensul de mers Lugoj – Deva. Acesta va putea fi deschis abia după ce Lotul 3 va fi conectat cu Lotul 2 al Autostrăzii A1. Mai exact, se va putea circula aici abia după construcţia secţiunii de 9 kilometri, dintre Holdea şi Margina, celebră pentru „tunelurile pentru urşi” plănuite.

În apropiere, autostrada este amenajată pentru crearea bretelelor care leagă autostrada de şoseaua Lugoj - Deva (DN 68 A) . Totuşi, sectorul pe care au fost reclamate problemele face parte din Lotul 3 şi se impun reparaţii.

Pe marginea autostrăzii, în aceeaşi zonă a sensului de mers Lugoj - Deva, pe sectorul închis circulaţiei, se observă ravene şi şanţuri adânci create de scurgerea apelor, gropi şi crăpături în drumul tehnologic.

„E o crăpătură care porneşte din asfalt, pe terasament şi se duce până jos, în drumul tehnologic. Se poate întâmpla ce s-a întâmplat în 2017, cu prăbuşirea unei bucăţi de terasament. Adică se poate separa, practic, o bucată de autostradă, cu terasament cu tot. Acum nu a căzut atât de repede ca atunci, pentru că are bitum pe ea şi mai are nişte betoane, nişte şanţuri de beton, care încă o ţin. Când vor fi trepidaţii sau va începe să plouă, sau chiar din propria greutate, poate cădea”, a declarat Alin Şerbănescu, pentru adevarul.ro.

Autostrada - muzeu

Cei 21 de kilometri ai şoselei de mare viteză construită între localităţile Ilia şi Holdea (judeţul Hunedoara) sunt ţinunţi închişi şi fac obiectul unui scandal prelungit antreprenorii spanioli şi statul român. Pe de-o parte, minstrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrstructurii Rutiere, Sorin Scarlat, au refuzat recepţia autostrăzii, solicitată în 12 august, acuzând caltatea slabă a lucrărilor, în schimb constructorii spanioli, susţinuţi de membrii ai organizaţiilor neguvernamentale care au monitorizat proiectul în ultimii cinci ani, au declarat că „autostrada este perfect circulabilă”.

image

În 28 august, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au anunţat rezilierea contractului Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, acuzând constructorii că au efectuat lucrări de o calitate îndoielnică, iar la final au fost constatate 60 de neconformităţi. Problemele reclamate vizau grosimea asfaltului în mai multe locuri de unde au fost luate probe, dar şi lucrări încă neefectuate pe marginea autostrăzii. În schimb, constructorii spanioli ai celor 21 de kilometri de autostradă, între localităţile Ilia şi Holdea susţin că au finalizat lucrările şi aşteaptă încă recepţia pentru ca Lotul 3 să fie dat în folosinţă. Lucrările au îceput încă din 2014 şi trebuiau finalizate în mai 2016.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, în blocaj înaintea inaugurării aşteptate de 5 ani. Lotul 3 nu poate fi deschis, iar pentru Lotul 4 se caută o soluţie de compromis

Autostrada Lugoj - Deva: probleme grave semnalate pe unul dintre tronsoane la recepţia lucrărilor la cei 43 de kilometri. Doar un lot ar putea fi inaugurat

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. Drumarii pregătesc recepţia celor 21 de kilometri construiţi cu întârzieri record

VIDEO Premieră pe Autostrada Lugoj - Deva, la cinci ani de la startul lucrărilor. Ce se întâmplă pe Dealul Liliecilor şi cât a mai rămas de construit din autostradă 

Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 4 înainte de recepţie: „Este exclus ca autostrada să nu fie deschisă până de Sfânta Maria”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite