VIDEO Autostrada Deva – Ilia a intrat în şantier. Zeci de utilaje lucrează pe primii kilometri ai viitorului tronson al A1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al patrulea tronson al autostrăzii Lugoj – Deva se va întinde pe 22,1 kilometri, între Ilia şi Şoimuş (Deva). Lucrările la viitoarea autostradă au început cu decopertarea terenurilor pe care va fi construit terasamentul.

Lucrările la tronsonul de autostradă Ilia – Deva au început în forţă. Satul hunedorean Bacea de lângă Ilia a devenit „kilometrul zero” al viitoarei autostrăzi, iar fostele clădiri ale C.A.P.-ului din localitate sunt folosite ca sediu administrativ pentru angajaţii companiilor implicate în derularea proiectului.

Până în prezent, peste cinci kilometri de teren au fost decopertaţi, zeci de utilaje fiind răspândite pe şantierul viitorului tronson al autostrăzii. O operaţiune mai dificilă va avea loc în următoarea perioadă, când utilajele îşi vor croi drum prin două dealuri din zonă, care vor fi nivelate.

Liniile de înaltă tensiune trec prin imediata vecinătate a locului unde au loc lucrările autostradă, astfel că muncitorii lucrează în zgomotul făcut nu doar de utilajele lor dar şi de cel al electricităţii care trece prin cablurile electrice.

„Nu este niciun pericol pentru noi” asigură unul dintre lucrători. Stâlpii de înaltă tensiune vor fi relocaţi pe măsură ce lucrările la construcţia tronsonului rutier al A1 vor avansa.

Lucrări la tronsonul de autostradă Ilia - Deva

Tronsonul rutier, finalizat în 2016.
Licitaţia de atribuire a lucrărilor de proiectare şi execuţie a tronsonului Deva – Ilia (22,1 kilometri), care face parte din autostrada Deva – Lugoj, a fost câştigată de asocierea de firme Tehnostrade şi Spedition UMB. Valoarea contractului semnat de CNANDR şi constructori este de 419,4 milioane de lei (95,3 milioane de euro), fără TVA, a informat CNANDR.

Lucrările la autostrada Ilia - Deva

Contractul, atribuit prin licitaţie deschisă, are o durată de proiectare de şase luni şi un interval de execuţie de doi ani, perioada de garanţie fiind de patru ani. Cea mai mare parte a finanţării lucrărilor (85 la sută din bugetul alocat) va fi acoperită din fonduri  nerambursabile de la Uniunea Europeană, diferenţa urmând să fie asigurată de statul român.

image

Vă recomandăm şi:

Autostrada şi drumurile modernizate au redus numărul tragediilor rutiere       Numărul tragediilor înregistrate pe şoselele din judeţul Hunedoara a scăzut simţitor în 2013, faţă de anii precedenţi, potrivit Serviciului Poliţiei Rutiere Hunedoara. Motivul principal este infrastructura rutieră, modernizată în ultimii ani.

VIDEO Autostrada Deva – Lugoj, motiv de nemulţumire: hunedoreni supăraţi că au primit preţuri derizorii pe terenuri          Sute de hunedoreni au fost nevoiţi să accepte un preţ de circa un leu pe fiecare metru pătrat al terenurilor de pe care au fost expropriaţi, pentru ca locurile să fie ocupate de şantierul autostrăzii. În timp ce în alte zone traversate de autostradă, proprietarii terenurilor le-au cedat statului român la preţuri de 5 – 6 euro pe metru pătrat, în zona Deva – Ilia, localnicii au primit oferte de zeci de ori mai mici.

Autostrada Deva – Ilia intră în şantier: un kilometru de drum va costa peste patru milioane de euro, fără TVA             Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a atribuit contractul de execuţie a lotului patru al autostrăzii A1, între Lugoj şi Deva, firmelor Tehnostrade şi Spedition UMB, controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Constructorii vor avea la dispoziţie doi ani pentru finalizarea lucrărilor la tronsonul Ilia – Deva, de 22,1 kilometri.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite