VIDEO Apariţie bizară în Sarmizegetusa Regia, chiar pe Soarele de Andezit. „Este doar o glumă avertizarea? Nu! Atenţie!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soarele de andezit.
Soarele de andezit.

Imagini care dau fiori au fost publicate din Sarmizegetusa Regia, iar turiştii care ajung în această perioadă în fosta capitală a dacilor sunt avertizaţi să fie precauţi.

O viperă uriaşă putea fi văzută, joi dimineaţa, pe „Soarele de Andezit” al Sarmizegetusei Regia.

GALERIE FOTO

Administratorii monumentului UNESCO le recomandă turiştilor să fie precauţi. Au fost amplasate mai multe panouri prin care oaspeţii capitalei dacilor sunt atenţionaţi asupra pericolului pe care îl prezintă viperele.

„Este doar glumă avertizarea? Nu! Astăzi, dimineaţă, pe Altarul de Andezit, ea era acasă. Atenţie, nu umblaţi descălţaţi, nu vă aşezaţi pe iarbă, priviţi pe unde călcaţi, în apropierea pietrelor şi mai ales în Templul Mare de Calcar. P.S. La Sarmizegetusa, viperele nu se omoară”, a transmis Vladimir Brilinsky, administratorul monumentului istoric.


Foto: Sorin Zgăvârdean.

sarmizegetusa

Edificiul misterios
Soarele de andezit, locul unde a fost găsită vipera, se află în incinta sacră a Sarmizegetusei Regia. Monumementul cu formă ciudată ar fi avut rolul unui altar pe care se aduceau ofrande, susţineau unii istorici, precum Hadrain Daicoviciu, în timp ce alţi specialişti l-au integrat într-un aşa zis calendar dacic.


Foto: Sorin Zgăvârdean

sarmizegetusa

„În imediata apropiere a marelui sanctuar rotund, despărţit de el prin canalul deschis ce venea dinspre piaţeta pavată, se afla unul din cele mai interesante monumente ale incintei sacre: un pavaj de lespezi de andezit aşezate în formă de raze în jurul unei lespezi rotunde din aceeaşi rocă. Datorită formei sale, acest pavaj circular de aproape şapte metri în diametru, aşezat pe o temelie de blocuri calcaroase, îşi merită pe deplin numele de „soare de piatră” care i-a fost dat. El servea ca altar de jertfă; sub el se află un bloc cioplit în formă de lighean, care dă în canalul de scurgere: pe aici curgea apa folosită la ceremonii sau chiar sângele jertfelor. Dacă rostul „soarelui de piatră” a fost lămurit, enigmatică rămâne menirea unui coridor nu prea lung acoperit cu lespezi de calcar, aflat în apropiere. Presupunerea cea mai plauzibilă este că el a servit ca „depozit” de ofrande”, scria istoricul Hadrian Daicoviciu. În ultimii ani, soarele de andezit a devenit un loc de atracţie şi pentru amatorii de meditaţii, care consideră că este un loc care emană energii.

Sarmizegetusa Regia este cel mai popular obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României. Cea mai mare parte din zona Sarmizegetusei Regia nu a fost cercetată sistematic până în prezent.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Teoriile bizare despre Sarmizegetusa Regia ale „savanţilor“ din anii '90: cuiul dacic care nu ruginea şi oraşul subteran

Secretele celor mai prospere oraşe antice dispărute: capitala întemeiată de romani şi coloniile greceşti înghiţite de mare 

Cinci ani de la descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia. Soarta cererii de recompensă pentru matriţa unică în lume

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite