VIDEO Cum a ajuns şoseaua Hunedoara – Caraş Severin să se oprească în pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoseaua se opreşte la intrarea în Caraş-Severin. D.G.
Şoseaua se opreşte la intrarea în Caraş-Severin. D.G.

Un drum construit pe fonduri de la Uniunea Europeană se opreşte într-o pădure, la ieşirea din judeţul Hunedoara spre Caraş-Severin. Deşi a fost considerat o investiţie strategică menită să îi scoată din izolare pe localnicii care trăiesc în satele de munte din cele două judeţe, în Caraş-Severin nimeni nu a fost interesat de el.

Cei peste 30 de kilometri ai şoselei construite cu fonduri de la UE, până la limita cu judeţul Caraş-Severin traversează mai multe sate din Hunedoara: Topliţa, Lunca Cernei de Jos, Lunca Cernei de Sus, Hăşdău, Dăbâca, locuri greu accesibile până în prezent, în special pe timp de iarnă.

Zona de munte a rămas însă izolată, pentru că de la limita dintre judeţul Hunedoara şi Caraş-Severin până la prima localitate din judeţul Caraş Severin mai sunt de construit aproximativ 10 kilometri şosea.

“Sper să înţeleagă şi cei din Caraş ca să îl continue, fiindcă mai au de construit doar câţiva kilometri şi atunci va fi într-adevăr o legătură cu Ruşchiţa şi practic cu drumurile naţionale din judeţul Caraş-Severin”, spunea Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, la inaugurarea şoselei.

În timp ce hunedorenii au considerat proiectul ca fiind vital pentru câteva mii de familii care trăiesc în satele din Munţii Poiana Ruscăi, unul dntre locurile pitoreşti ale Hunedoarei, autorităţile din Caraş-Severin nu au fost interesate de proiect. Şi aceasta chiar dacă Uniunea Europeană acorda aproape 90 la sută din fonduri pentru realizarea lui, iar în Caraş –Severin mai era nevoie de construcţia a doar 10 kilometri de şosea. „Nu era o prioritate acest drum. Pentru judeţul Caraş-Severin, practic n-are nicio importanţă nici economică, doar dacă punem în valoare frumuseţile locului”, susţine Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Rusca rămâne ca în pădure
În Rusca Montană, prima localitate din Caraş-Severin care urma să fie tranzitată de noua şosea, trăiesc aproape 2.000 de oameni. Primarul Adorian Solomonesc susţine că aţteaptă ca investiţia să continue şi în Caraş-Severin. „Am discutat cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghioni, care mi-a spus că există deja un studiu de fezabilitate întocmit de Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Studiul se referă la două drumuri care acum sunt forestiere, unul de legătură cu Coadă Ursului din judeţul Timiş şi acesta cu Lunca Cernei din Hunedoara. Noi acum căutăm proiecte europene pentru a finanţa aceste drumuri. Primul ne-ar ajuta să ieşim mai uşor spre autostradă, spre Făget, iar al doilea este important pentru că în Rusca Montană trăiesc 80 de familii din Lunca Cernei, care acum nu pot ajunge acolo decât cu căruţa. Noi sperăm ca anul viitor să reuşim să întocmim toată documentaţia tehnică iar în 2015 să putem începe lucrările“ spune Adrian Solomonesc, primarul localităţii Rusca Montană. „Am putea atrage şi foarte mulţi turişti, noi avem aici multe locuri frumoase, avem ce arăta, dar infrastructura este încă precară“, îl completează viceprimarul Jura Petru.

Şoseaua Topliţa – Lunca Cernii de Sus, construită cu fonduri de la Uniunea Europeană, se sfârşeşte la limita dintre judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin. Drumul judeţean 687D, menit să scoată din izolare cel puţin zece localităţi din Munţii Poiana Ruscăi a fost construit în urma unei investiţii de 105 milioane de lei, finanţată aproape integral de Uniunea Europeană şi de Guvernul României. Au fost construiţi astfel peste 30 de kilometri de şosea care tranzitează mai multe sate hunedorene. Cei care vor să ajungă pe acest drum în localităţile din judeţul vecin trebuie să lase autoturismele la capătul drumului asfaltat de la ieşirea din satul Lunca Cernii de Sus şi din judeţul Hunedoara şi să pornească pe jos prin pădure, spre localitatea Rusca Muntană din Caraş-Severin.

Vă recomandăm şi:

Autostrada Deva - Sebeş: trei luni de întârziere. Finalul lucrărilor la ruta Orăştie - Sebeş amânat pentru noiembrie

FOTO Autostrada Deva – Orăştie: parcările de pe autostradă au funcţionat o zi şi stau închise de trei luni

Autostrada Deva – Ilia intră în şantier: un kilometru de drum va costa peste patru milioane de euro, fără TVA

VIDEO Autostrada Orăştie – Sebeş filmată din avion: cei 24 de kilometri ai şoselei sunt aproape finalizaţi

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite