VIDEO Şoseaua Lacului Cinciş asfaltată pe bucăţi. Încă un sector al drumului pe care circulă mii de turişti a fost reparat

Asfalt nou pe şoseaua Lacului Cinciş

Încă o porţiune din şoseaua spre Lacul Cinciş, una dintre cele mai populare zone de agrement din judeţul Hunedoara, a fost asfaltată.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Un covor nou de asfalt a fost turnat în ultimele zile pentru a acoperi una dintre cele mai degradate sectoare ale şoselei Hunedoara – Lacul Cinciş. 687 Hunedoara – Lacul Cinciş – Topliţa a fost reabilitat pe o porţiune de un kilometru, între intersecţia cu şoseaua din satul Cinciş şi zona Motel.

În aceeaşi zonă, în vara anului trecut au avut loc reparaţii, însă atunci carosabilul degradat a fost doar petecit cu fâşii din mixtură asfaltică. Reabilitarea acestui sector face ca circulaţia de la intrarea pe serpentinele barajului şi până la motel să se desfăşoare în condiţii bune. În luna august 2018, a fost asfaltată complet porţiunea de circa doi kilometri, în zona serpentinelor de la intrarea în satul Cinciş.

Turiştii mai au de aşteptat
Lucrările nu au acoperit însă zona cuprinsă între Motel şi izvoarele lacului. Pe acest sector de circa şapte kilometri, care înconjoară Lacul Cinciş, au loc lucrări de amenajare a noii reţele de apă şi canalizare pentru localităţile din zonă.

Marginea şoselei este ocupată de şanţuri, iar reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara susţin că abia după finalizarea lucrărilor se va putea interveni pentru refacerea carosabilului. Porţiunea care nu a fost modernizată se află în prezent în administrarea Primăriei Teliucu Inferior.  Între timp, un sector de 15 kilometri al drumului judeţean Hunedoara – Teliucu Inferior – Cinciş – Topliţa a fost inclus pe lista celor zece şosele turistice, pe care CJ Hunedoara intenţionează să le modernizeze cu fonduri accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Povestea Lacului Cinciş
Lacul Cinciş, aflat la 15 kilometri de Hunedoara şi înconjurat de numeroase pensiuni, campinguri şi case de vacanţă, este cea mai populară destinaţie turistică din Ţinutul Pădurenilor. Barajul Lacului Cinciş a fost construit la începutul anilor ’60, iar lacul său de acumulare, care alimenta Hunedoara şi combinatul siderurgic, a dus la inundarea a cinci sate vechi din Ţinutul Pădurenilor. Oamenii locului au fost nevoiţi să se mute, luându-şi cu ei ce mai puteau salva, dar sub apă au rămas cimitirele străvechi şi mai multe biserici. Biserica romano-catolică, unul dintre lăcaşele ruinate în anii ’60, a devenit un loc atractiv pentru turiştii veniţi la Cinciş.

A fost ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, din ordinul împărătesei Maria Tereza, iar în jurul ei, acoperite de pădure şi ape se găsesc ruinele mai multor case şi ateliere de fier din satul dispărut Baia de Crai.

Zidurile altei biserici, ortodoxe, au rămas şi ele în picioare şi au devenit atracţiile neobişnuite pentru excursionişti şi amatori de fotografii. Un alt lăcaş stă scufundat în ape, iar uneori, în vremurile secetoase, când nivelul lacului de acumulare scade vertiginos, i se poate vede turla ieşind din apele tulburi ale Cincişului. Toate stau mărturii pentru povestea amenajării lacului de acumulare, una cu care localnicii s-au împăcat, deşi mai păstrează legende despre spiritele morţilor din cimitirele inundate, care bântuie aceste locuri şi alungă animalele şi despre blestemele aruncate de bunicii lor asupra apei. Pe un alt mal al Lacului Cinciş, Nicolae Ceauşescu a avut propria casă de vacanţă, o vilă construită în anii ’70 în complexul „Casă Albă“, înconjurată de pădure şi închisă în prezent.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Povestea minelor de fier ale dacilor. Ce soartă a avut „patria fierului” după secole de glorie

VIDEO Bisericile „fantomă”, atracţiile bizare ale Lacului Cinciş. Ultimele rămăşiţe ale satelor aflate sub apă ascund poveşti înfiorătoare

Vânătoare de paranormal în Hunedoara: unde sunt porţile energetice, locurile unde apar OZN-uri şi se petrec minuni

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: