VIDEO Şantierul pustiu al Autostrăzii Lugoj - Deva. Când vor fi finalizaţi cei 70 de kilometri din loturile doi, trei şi patru

VIDEO Şantierul pustiu al Autostrăzii Lugoj - Deva. Când vor fi finalizaţi cei 70 de kilometri din loturile doi, trei şi patru

În prezent nu se lucrează pe lotul IV al viitoarei autostrăzi Lugoj - Deva. FOTO: Daniel Guţă.

Construcţia loturilor II, III şi IV din viitoarea Autostradă Lugoj – Deva se află pe lista proiectelor ce urmează a fi fazate pentru perioada 2014 - 2020, potrivit documentelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Valoarea investiţiei depăşeşte 400 de milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autostrada Lugoj – Deva, pe loturile II, III şi IV, are şanse minime să fie finalizată integral în luna mai a acestui an, aşa cum prevede contractul încheiat între Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi constructori. Un document publicat de Ministerul Fondurilor Europene arată că execuţia celor trei tronsoane ale viitoarei austostrăzi se află pe lista proiectelor ce urmează a fi fazate pentru perioada 2014 – 2020. Investiţiile vor continua cu finanţare de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, iar valoarea totală a acestora depăşeşte 400 de milioane de euro.  

Proiectul autostrăzii Lugoj – Deva, pe loturile II, III şi IV a fost inclus în programul “Creşterea mobilităţii pe reţeaua rutieră TEN-T centrală (Rutier TEN-T core)”, iar potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, data planificată a finalizării implementării lui este primul trimestru al anului 2018.

Lucrări întârziate

Construcţia a trei dintre cele patru loturi ale viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva a demarat în primăvara anului 2014 pe lotul IV şi ulterior pe celelalte două tronsoane, iar data finalizării proiectelor a fost stabilită pe 27 mai 2016. Până în prezent, pe cele trei tronsoane au fost executate în medie 35 la sută din lucrări. În prezent, constructorii sunt aşteptaţi să se întoarcă pe şantierele pustii.

Lotul II Coseviţa - Traian Vuia va avea o lungime de 28,6 kilometri, iar proiectul a fost atribuit constructorilor JV Salini SPA si Secol SPA. Costul lucrărilor a fost estimat la 128 milioane euro.

Lotul III Ilia – Cosevita va avea o lungime de 21,2 kilometri. Constructorii sunt Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA, iar costul proiectului a fost estimat la 132 milioane euro.

Lotul IV Şoimuş – Ilia va avea o lungime de 22,1 kilometri. Este construit de Tehnostrade, Spedition UMB, valoarea contractului fiind de  419,4 milioane lei.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Şantierul autostrăzii Lugoj - Deva în imagini inedite: super-structurile de pe malul Mureşului şi "mina de fier vechi" a săracilor Hunedoarei

Lotul IV al autostrăzii Lugoj - Deva ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestui an, susţineau chiar reprezentanţii CNADNR. În prezent, constructorii lucrează într-un ritm mai alert faţă de cei de pe alte tronsoane aflate în lucru. De şantier profită, zilnic, şi zeci de căutători de fier vechi, care scotocesc prin zgura din terasamentul autostrăzii.

VIDEO Autostrada Deva - Lugoj văzută din avion. Filmările aeriene care arată cât au lucrat constructorii în ultimul an

Filmările aeriene realizate pe cele trei tronsoane nefinalizate din autostrada Deva – Lugoj prezintă un şantier întins zeci de kilometri, presărat cu câteva porţiuni de asfalt. Gradul de filanizare al proiectului de infrastructură este mai mic de 25 la sută.

VIDEO Ghinionistul de pe Autostrada Deva – Lugoj: bătrânul care aşteaptă de doi ani suma de un leu pentru metrul pătrat cedat statului român

Vasile Muntean (70 de ani) a aflat că trebuie să primească suma de un leu pentru o parcelă de un metru pătrat pe care a cedat-o constructorilor Autostrăzii Deva – Lugoj. Bătrânul din comuna hunedoreană Lăpugiu de Jos aşteaptă de aproape doi ani banii şi se simte uitat de statul român.

Previziuni optimiste: un tronson de 22 de kilometri al autostrăzii Deva – Lugoj va fi inaugurat cu şase luni mai devreme

Tronsonul de autostradă Şoimuş – Ilia, întins pe 22 de kilometri, are ca termen de finalizare luna noiembrie a anului viitor, însă potrivit ministrului Transporturilor, Dan Şova, constructorii au promis urgentarea lucrărilor, astfel încât acestea să fie finalizate cu o jumătate de an mai devreme.

 

Autostrada Lugoj - Deva, lotul IV - ianuarie 2016. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 1

Imagini din aceeasi galerie
 • Autostrada Lugoj - Deva, lotul IV - ianuarie 2016. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 1
 • Autostrada Lugoj - Deva, lotul IV - ianuarie 2016. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 3
 • Autostrada Lugoj - Deva, lotul IV - ianuarie 2016. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 4
 • Autostrada Lugoj - Deva, lotul IV - ianuarie 2016. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 2
 • Autostrada Lugoj - Deva, lotul IV - ianuarie 2016. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 5
 • Autostrada Lugoj - Deva, lotul IV - ianuarie 2016. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 6
 • Autostrada Lugoj - Deva, lotul IV - ianuarie 2016. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 7
 • Autostrada Lugoj - Deva, lotul IV - ianuarie 2016. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 8
 • Autostrada Lugoj - Deva, lotul IV - ianuarie 2016. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 9
 • Autostrada Lugoj - Deva, lotul IV - ianuarie 2016. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 10
 • Autostrada Lugoj - Deva, lotul IV - ianuarie 2016. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 11
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările