VIDEO 30 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca. Mii de oameni au venit la Mănăstirea Prislop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.000 de oameni au venit, joi, dimineaţă, la Mănăstirea Prislop, pentru a-l comemora pe Arsenie Boca, de la moartea căruia s-au împlinit 30 de ani.

Coloanele de maşini, autocare şi microbuze parcate pe şoseaua spre Mănăstirea Prislop s-a întins, joi dimineaţă, pe aproape doi kilometri între mănăstire şi satul Silvaşu de Sus.

GALERIE FOTO

A fost zi de sărbătoare la aşezământul din Ţara Haţegului, unde a fost comemorat Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. În 28 noiembrie s-au împlinit 30 de ani de la moartea călugărului, al cărui loc de veci se află la Prislop, iar peste 5.000 de oameni au venit aici, din toate colţurile ţării, pentru a-i aduce omagiul şi pentru a se ruga în faţa mormântului său. Mulţi dintre pelerini au fost vârstnci veniţi cu autocarele, în cadrul excursiilor organizate anual cu această ocazie.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910 - d. 28 noiembrie 1989) a fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. S-a născut în 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus din Munţii Zarandului, priminde numele de Zian Vălean. Arsenie Boca a fost şef de promoţie în liceul din Brad, potrivit relatărilor foştilor săi colegi de liceu.

image

A absolvit liceul în anul 1929 şi s-a îndreptat spre Teologie, părăsind definitiv locurile sale natale din Ţara Zarandului. În anii ’40, a ajuns duhovnic la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, aflată la circa 100 de kilometri de locul său natal.

image

Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră autorităţilor comuniste, fiind arestat şi închis de mai multe ori, sub acuzaţii că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare.

image

Călugărul a fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, a fost trimis apoi să munceasă la Canalul Dunăre – Marea Neagră, în lagărele destinate zecilor de mii de deţinuţi politici, iar până la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, la Sinaia, iar dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a ajuns Arsenie Boca faimos la 30 de ani. „Călugărul luminat” i-a cucerit pe români cu talentul său neobişnuit

FOTO Minunea de lângă mormântul lui Arsenie Boca, de la Prislop. Peştera neştiută în care a trăit călugărul Ioan, devenit sfânt pentru ortodoxie

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Cruciada măicuţelor din Prislop împotriva micilor. Comercianţi alungaţi de la mănăstirea părintelui Arsenie Boca

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite