Viaţa în blocul-fantomă din Hunedoara: „Noi aruncăm gunoaiele pe geam“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul fantomă. Hunedoara. Foto: Daniel Guţă ADEVĂRUL
Blocul fantomă. Hunedoara. Foto: Daniel Guţă ADEVĂRUL

Zeci de familii se înghesuie în camerele blocului-fantomă din Hunedoara, o clădire pe care municipalitatea vrea să o dărâme.

În Hunedoara, trei dintre cele patru blocuri de locuinţe sociale administrate de municipalitate vor fi renovate, cu fonduri europene accesate prin Grupul de Acţiune Locală (GAL).

GALERIE FOTO CU „BLOCUL FANTOMĂ”

Al patrulea dintre ele, blocul-fantomă de pe Strada Mureşului, a ajuns într-o stare atât de proastă încât, potrivit primarului Hunedoarei, Dan Bobouţanu, în urma urma unei expertize tehnice s-a constatat că este necesară demolarea sa, neputând fi accesate fonduri pentru reabilitare.

Moartea cumplită a unui copil, lovit de un tub de oxigen care a zburat 60 de metri. Cum a fost pedepsit vinovatul

Centrala termică a unui cartier de blocuri din Hunedoara va fi transformată într-un lăcaş de cult ortodox

Poliţia a descins în blocurile rău famate din Hunedoara. Şapte oameni au fost reţinuţi FOTO VIDEO
 

Blocul care îşi aşteaptă demolarea  

În blocul-fantomă din Hunedoara, un fost cămin de nefamilişti construit în anii ´70, locuiesc între 100 şi 150 de oameni, numărul locatarilor nefiind constant, pentru că mulţi dintre ei ocupă locuinţele abuziv. Vin şi pleacă.


Gunoaiele din faţa blocului. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Pe terenul viran din faţa clădirii pot fi văzuţi zilnic, jucându-se printre gunoaie şi bălării, zeci de copii. În apropiere, se ridică movilele de gunoaie aruncate de locatari şi, spun aceştia, de oamenii din cartierul învecinat Buituri. 

blocul fantoma hunedoara foto daniel guta adevarul

„Aproape nimeni nu coboară din locuinţă să arunce gunoiul la containere. Le e lene. Le arunci direct pe geam, în spatele blocului”, povesteşte un locatar. Printre gunoaie şi pe holurile întunecoase ale „blocului fantomă” colcăie şobolanii.

„Sunt mari cât pisicile. Au fugit toate pisicile din cauza lor, din bloc”, spune o altă femeie. 

Prin conducta care străpunge un perete de la parterul clădirii se scurg dejecţiile şi apa uzată din băile comune. Mirosul înţepător şi mizeria nu par să îi deranjeze pe cei mai mulţi dintre locatari. O muzică lăutărească de jale răsună la maximum dintr-o cameră şi le sporeşte unora melancolia.

„Stau de 21 de ani în acest bloc, cu ordin de evacuare de patru ani. Dar cine să mă scoată de aici? Nu am unde merge, cu familia, cu nepoţica bolnavă, iar până acum am avut grijă de acest bloc. Cei de la primărie spun că îl vor demola. Au şi pus un panou pe bloc în care ne-au anunţat că trebuie demolat, dar vorbim peste patru – cinci ani. Blocul şi noi rămânem aici”, spune Ilie, unul dintre locatari.


Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 

blocul fantoma hunedoara foto daniel guta adevarul

Focarul de mizerie, plin de riscuri  

Angajaţii Primăriei Hunedoara au convins câţiva dintre localnici să se mute, oferindu-le locuinţe sociale în alte locuri. Alţii au fost evacuaţi. Câteva dintre camerele de 12 metri pătraţi au fost zidite cu cărămizi din BCA la uşi şi la ferestre, pentru a rămâne închise. 

La subsolul blocului, unde s-au strâns tone de dejecţii, se văd infiltraţiile în pereţi. Unii dintre localnici rămân însă pe poziţii. „În niciun caz nu vom pleca. Nici dacă vor aduce buldozerele peste noi. Să ne îngroape sub dărâmături”, spune unul dintre ei. 

Ilie povesteşte că în ultimele luni, alţi locatari s-au mutat aici ilegal. „Nu plătesc nimic, nici apă, nici curent, nici chirie. Nici nu ştii cum şi de unde apar. Şi-i aduc cei care au stat pe aici”, spune bărbatul. Pancarta în care oamenii sunt înştiinţaţi că blocul va fi demolat i-a făcut şi mai nepăsători.


Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

„De ce să mai facem curăţenie în faţa blocului sau să strângem după noi, când ni se spune că trebuie să plecăm?”, se întreabă Ilie. De-a lungul timpului, zeci de tone de gunoaie au fost ridicate din zona blocului de locuinţe sociale de pe Strada Mureşului. De fiecare dată, la scurt timp după acţiunile de igienizare, mizeria a revenit cu repeziciune. 

blocul fantoma hunedoara foto daniel guta adevarul

În 2019, în faţa blocului- fantomă, un copil de şase ani a murit lovit de robinetul unei butelii de oxigen pe care un localnic încerca să o dezmembreze pentru a o vinde la un centru de colectare a fierului vechi. Nu a fost singura tragedie petrecută în ultimii ani în cea mai rău famată zonă a Hunedoarei.


Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 

blocul fantoma hunedoara foto daniel guta adevarul

Declinul căminelor de nefamilişti  

Căminele de nefamilişti au fost populare la începutul anilor ´70 în oraşele muncitoreşti ale Hunedoarei. Au fost construite în timp record din nevoia de locuinţe pentru noii salariaţi ai combinatului siderurgic din Hunedoara, ai uzinelor din Călan, Brad, Orăştie şi Valea Jiului şi ai exploatărilor miniere care împânzeau judeţul. Însă materialele folosite la ridicarea clădirilor au fost de calitate inferioară, iar confortul oferit locatarilor a fost redus. De aceea, locuinţele erau adesea părăsite repede, atunci când muncitorii îşi întemeiau familii sau primeau repartiţii în apartamente mai bune.

Un deceniu mai târziu, majoritatea centrelor industriale din zona Hunedoarei şi-au început declinul, iar blocurile de nefamilişti au împărtăşit aceeaşi soartă. Anul 1990 a prins o mulţime de astfel de clădiri nefinalizate, schelete uriaşe de beton care au rămas abandonate până în prezent.

Alte vechi clădiri de nefamilişti din oraşele Hunedoarei, părăsite de foştii muncitori, au fost preluate de primării şi transformate în blocuri de locuinţe sociale. Aici s-au înghesuit adesea, trăind în condiţii mizere, familii sărace, unele cu mulţi copii, familii care au ocupat abuziv clădirile pentru a nu rămâne sub cerul liber, locatari veniţi din alte zone ale ţării, atraşi de „mirajul fierului vechi” rămas în urma uzinelor şi exploatărilor miniere din judeţ. 

Noii locatari nu au fost interesaţi de soarta clădirilor şi adesea au contribuit la distrugerea lor şi transformarea împrejurimilor acestora în focare de infecţie.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Palatul administrativ, plin de degradări. Pericolele „tăcute” ale clădirii unde tavanul s-a prăbuşit din senin

Transformarea îndrăzneaţă a Gării Deva. Clădirea CFR a intrat în şantier şi va fi de nerecunoscut VIDEO

VIDEO Povestea emoţionantă a singurei supravieţuitoare din blocul fantomă, ridicat de comunişti în munţi: „După ce clădirea s-a ruinat, toţi s-au împrăştiat”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite