Verdict în dosarul traficanţilor de aur dacic, la 10 ani de la începerea procesului

Verdict în dosarul traficanţilor de aur dacic, la 10 ani de la începerea procesului

Brăţări dacice. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Magistraţii decid vineri soarta inculpaţilor în cel mai mare dosar privind traficul de comori dacice furate din siturile arheologice din Munţii Orăştiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Pronunţarea sentinţei a fost amânată cu încă o săptămână, datorită complexităţii cauzei, au informat reprezentanţii Curţii de Apel Alba Iulia.

Ştirea iniţială:

Curtea de Apel Alba Iulia va pronunţa, vineri, sentinţa definitivă în procesul traficanţilor de comori dacice sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Potrivit rechizitoriului, membrii grupării de zece persoane, din care făceau parte interlop sârb, Ilic Ljubisa, şi clujeanul Radu Horia Camil, au fost acuzaţi de braconaj arheologic, iar iniţial Ministerul Culturii şi Cultelor a cerut daune de 6,6 milioane de euro.

În perioada 1998 – 2007, tezaurele antice descoperite de echipele de braconieri în urma unor detecţii ilegale în siturile protejate din zona cetăţilor dacice ale Munţilor Orăştiei au ajuns pe piaţa neagră internaţională de antichităţilor. Procesul a început în 2008, iar instanţa de fond, Judecătoria Deva, i-a condamnat pe inculpaţi la pedepse între doi ani şi şase ani de închisoare şi la plata unor daune de aproape 1,5 milioane de euro, pentru bunurile de patrimoniu traficate.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Iulian Ceia a contestat condamnarea la închisoare. Cine este controversatul personaj indicat ca lider al traficanţilor de comori dacice

Sentinţă finală în dosarul aurului dacic, după nouă ani de procese. Traficanţii de comori scapă cu pedepse mici

Misterul dispariţiei lui Iulian Ceia, „creierul“ traficanţilor de comori dacice. Tezaurul uriaş dispărut din Munţii Orăştiei în ultimii 26 de ani

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: