Velo City Deva. Investiţie de 2,3 milioane de lei în crearea unei piste de biciclete

Velo City Deva. Investiţie de 2,3 milioane de lei în crearea unei piste de biciclete

Pista de biciclete de pe Calea Zarandului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Autorităţile locale din Deva susţin că au în plan transformarea municipiului într-unul al biciliştilor. Primii paşi au fost făcuţi. Marţi, a fost dat ordinul de începere al lucrărilor de construcţie a unei piste de biciclete pe Calea Zarandului, în care vor fi investiţi peste 2,3 milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ordinul de începere a lucrărilor de amenajare a pistei pentru biciclişti de pe Calea Zarandului a fost dat marţi. Proiectul este finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi reprezintă al şaselea proiect de modernizarea a infrastructurii urbane, demarat în Deva, în acest an, pe fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013.

Pista pentru biciclişti de pe Calea Zarandului va avea o lungime de circa 1.600 de metri, de la intersecţia Căii Zarandului cu Bulevardul Iuliu Maniu, până la intersecţia Căii Zarandului cu Strada Nicolae Bălcescu. “Pista începută în urmă cu doi ani de la intrarea în Deva dinspre Arad va fi continuată cu acest tronson. Ştim cu toţii că aceste piste de biciclete sunt necesare în Deva. Ne dorim un Velo City în care să existe piste integrate pentru biciclete în tot oraşul. Sperăm că în perioada următoare acel proiect Velo City să fie realizat, iar legătura cu Sibiu prin piste de bicicletete să devină o certitudine”, a declarat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva.

Proiect pe fonduri UE
Proiectul finanţat de Uniunea Europeană prevede reabilitarea unei suprafeţe de 7.379 metri pătraţi de trotuare şi 4.121 metri pătraţi de spaţii verzi. Pista pentru biciclişti va avea o suprafaţă totală de 3.176 metri pătraţi. Valoarea totală a proiectului este de 2.304.311 lei din care 2.254.668 lei asistenţă financiară nerambursabilă solicitată. Termenul de finalizare al investiţiei este 31 decembrie 2015, susţin

În septembrie 2014, autorităţile locale din Deva au anunţau intenţia de a realiza un sistem integrat de piste de biciclete, prin care în următorii ani municipiul să devină primul „Velo City” din ţară. Primarul Devei, Petru Mărginean, susţinea că a apelat la un specialist american cu care va colabora pentru realizarea acestui proiect, respectiv Patrick Seidler, fondator al unei companii americane de biciclete.

„Olandezii ne-au dat deja ideea a ceea ce înseamnă să proiectăm sisteme integrate de transport cu bicicleta. Bicicleta este benefică pentru sănătate, pentru economie. Pentru a realiza acest proiect, Deva are nevoie de trei lucruri: de suportul oficialilor, a consilierilor locali, de suportul companiilor locale, a oamenilor educaţi şi, de asemenea, avem nevoie de suportul societăţii civile şi a reprezentanţilor acestora”, declara la acea vreme, Patrick Seidler.

În Deva mai există două piste pentru biciclişti, una de aproximativ 200 de metri, pe Bulevardul Iuliu Maniu, şi cealaltă de aproximativ trei kilometri, pe Calea Zarandului, cea care va fi prelungită cu încă 1,6 kilometri. De asemenea, cei care ajung în Deva au posibilitatea să se închirieze gratuit biciclete pentru a se plimba prin oraş.


Vă recomandăm şi:

Poliţia locală Deva s-a dotat cu biciclete electrice. Primăria va deschide un centru de închiriere al noilor biciclete

Deva este primul oraş din ţară care va pune la dispoziţia localnicilor şi turiştilor biciclete electrice achiziţionate de primărie, au informat reprezentanţii instituţiei. Mai multe astfel de biciclete vor intra în dotarea Poliţiei Locale Deva.

Investiţie în impas: ce se întâmplă cu proiectul viitoarei fabrici de biciclete din Haţeg, unde vor lucra 950 de oameni

Compania NextCity anunţa în august că începând de anul viitor va începe construirea unei fabrici de biciclete în Haţeg, unde vor fi angajaţi 950 de oameni. Potrivit primarului Haţegului, Marcel Goia, investitorul nu a mai primit ajutor din partea statului român, astfel că înfiinţarea noii fabrici de biciclete este pusă în prezent sub semnul întrebării.

Deva ar putea deveni primul oraş al bicicliştilor din România

Administraţia locală din Deva colaborează cu şefii unei companii americane de biciclete în dorinţa de a realiza un proiect prin care Deva ar putea deveni primul „Velo City” (oraş al biciliştilor) din ţară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: