Vas antic unicat găsit lângă Cetatea Costeşti. Gestul revoltător al angajaţilor primăriei: au aruncat artefactul la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O piesă antică unicat a fost recuperată din zona cetăţii dacice Costeşti. Artefactul, împachetat într-o pungă de plastic, a găsit ascuns sub un pod, fiind descoperit de un localnic. Bărbatul l-a predat primăriei, dar viceprimarul l-a aruncat la gunoi, susţin poliţiştii.

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – Compartiment Patrimoniu Cultural Naţional şi cei ai Postului de Poliţie Orăştioara de Sus au recuperat un vas metalic din bronz, susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, într-un comunicat.

 „În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii hunedoreni au stabilit faptul că, în data de 16 martie 2017, un bărbat în vârstă de 43 de ani, din comuna Orăştioara de Sus, care efectua lucrări de defrişare în zona drumului de acces către cetatea Costeşti, a găsit ascuns sub un pod un vas metalic împachetat într-o pungă din  plastic. Bărbatul a predat obiectul în cauză unui reprezentant al Primăriei Comunei Orăştioara de Sus, care, la rândul său, nu a întreprins demersuri legale în astfel de situaţii, ci a aruncat vasul în zona de salubritate a localităţii Costeşti”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Ioan Filipescu, viceprimarul comunei Orăştioara de Sus, nu a putut fi contactat pentru a oferi explicaţii gestului de care este acuzat de către poliţişti.

În cursul nopţii de 16/17 martie 2017, poliţiştii au reuşit recuperarea vasului în cauză, care, la o primă evaluare, este o piesă unicat ce datează din perioada greco-romană, fiind utilizat în mediul dacic, şi este susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, a informat IPJ Hunedoara.

image

„Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirea răspunderii penale a celor implicaţi, urmând a se efectua încadrarea juridică a faptei şi a fi dispuse măsuri legale sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, a precizat IPJ Hunedoara.

Miercuri, în satul Costeşti au avut loc mai multe percheziţii la domiciliile unor presupuşi căutători de comori. Din casa unuia dintre ei a fost ridicat un detector de metale şi, de asemenea, asupra unor suspecţi au fost descoperite monede antice.

image

Vă recomandăm şi:

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

Autorităţile statului român au intrat, în urmă cu şapte ani, în posesia unei comori de peste un kilogram de aur, în monede Koson, pe care un hunedorean care s-a recomandat „de bună credinţă” a predat-o. Personajul misterios s-a dovedit a fi un traficant de comori, care a participat la înstrăinarea altor tezaure valoroase, nemulţumit de oferta autorităţilor.

VIDEO Secretul celor 139 de Kosoni din aur găsiţi de copii într-o vizuină a fost aflat în anchetarea lui Adrian Stoicoi

Adrian Stoicoi, arestat preventiv într-un dosar în care a fost acuzat de infracţiuni legate de traficul de tezaure antice, a contestat decizia Judecătoriei Alba Iulia. Dosarul va fi soluţionat luni de Tribunalul Alba. Anchetarea sa are legătură cu găsirea unei comori de 139 de monede dacice din aur, tezaur descoperit de trei copii într-o vizuină de vulpe şi predat autorităţilor.

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Cel mai mare tezaur de monede antice din aur, descoperit în ultimul secol în România, a rămas de negăsit la aproape două decenii de la data în care a căzut în mâinile traficanţilor. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, cei doi căutători de comori norocoşi, s-au îmbogăţit de pe urma vânzării celor peste 30 de kilograme de aur în monede antice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite