Valeriu Butulescu, martor la incinerarea unui cadavru: „Înclin să cred că arderea fetei în butoiul lui Dincă era imposibilă. Mirosul s-ar fi simţit în tot oraşul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Butulescu. Sursa: Facebook, pagina personală.
Valeriu Butulescu. Sursa: Facebook, pagina personală.

Scriitorul Valeriu Butulescu a asistat la incinerarea unui cadavru şi a relatate experienţa trăită. El a explicat de ce crede că arderea trupului Alexandrei Măceşeanu, victima ucigaşului din Caracal, într-un butoi era imposibilă.

Scriitorul Valeriu Butulescu, martor al unui ritual de incineraţie petrecut în Kathmandu, Nepal, a relatat experienţa trăită şi susţine că arderea unui cadavru nu poate trece neobservată.

„Despre arderea unui om. Văzând câte speculaţii se fac pe seama arderii unui cadavru, mi-am adus aminte că am participat la un asemenea ritual, pe viu, în aer liber. Evenimentul a avut loc în capitala Nepalului (Kathmandu). Ghangele fiind departe, apa sfântă a oraşului este râul (destul de poluat) Bagmati. Aici cadavrele sunt aduse şi arse pe platforme special amenajate, pe malul apei. Platformele corespund împărţirii în caste. Pe prima platformă (în amonte) sunt arse cadavrele regelui şi ale înalţilor demnitari de stat. Apoi e platforma brahmanilor, a militarilor, negustorilor, ţăranilor, Ultima este cea a castei inferioare (sudras). Cadavrele sunt acoperite integral cu pânză de diferite culori, în funcţie de castă. Într-una din imagini vedeţi un cadavru învelit în pânză portocalie. E vorba de un brahman.


Sursa: Valeriu Butulescu / pagina personală de Facebook.

Imagine indisponibilă

Cei din casta sudras sunt înveliţi în panză albă. Arderea se face în aer liber. Pentru incinerarea unui adult e nevoie de câteva ore şi de o cantitate de peste un metru cub de lemn uscat, de esenţă tare. Cadavrul este practic "zidit" în stiva de lemne, tăiate special pentru asemenea ritualuri.  La ceremonie, în locul arderii, participă doar familia defunctului. Cine vrea să urmărească evenimentul, o poate face de pe celălalt mal al apei, la cca 20 m distanţă. Intrarea este liberă. Focul mistuie încet, concomitent, lemnul şi cadavrul. Mirosul care se răspândeşte, odată cu fumul, este departe de a fi respingător. Ba este chiar atrăgător, fiind identic cu cel degajat de pe grătarul nostru cu fleici şi mititei. El se simte intens, pe o rază de sute de metri. Când focul a mistuit orice urmă a corpului uman, arderea încetează, iar cenuşa este aruncată în apă”, a relatat scriitorul hunedorean, pe pagina sa de Facebook.

Arderea într-un recipient e mult mai complicată şi nu face parte din ritual, a adăugat acesta. „Revenind la nefericitul caz de la Caracal, înclin să cred că arderea fetei în butoiul lui Dincă era imposibilă. Mirosul s-ar fi simţit în tot oraşul. Uiţi o tigaie de carne pe foc şi mirosul se simte în tot blocul. Arderea nu putea trece neobservată în ditamai oraşul. Poliţia monitoriza casa lui Dincă, aşteptând ora de punere în executare a mandatului de percheziţie. Cine merge pe această pistă vrea să grăbească soluţionarea cazului. Şi să-l scoată pe Dincă unic răspunzător”, este de părere Valeriu Butulescu.

„Dacă se confirmă arderea Alexandrei, în vreme ce poliţia aştepta la poartă, asistăm la cel mai imbecil moment din istoria MAI”, a mai adăugat scriitorul, într-o altă postare.

Specialiştii consultaţi de "Adevărul" spun că arderea cadavrelor la temperaturi inferioare este posibilă şi că teoriile lansate în spaţiul public în ultimele zile sunt incorecte şi inadecvate adevărului ştiinţific.

Medicul expert Sorin Lesnic spune că nu este un mister modul cum a ars Gheorghe Dincă cadavrul Alexandrei, suspectul în cazul crimelor de la Caracal. Potrivit lui Lesnic, arderea s-a putut produce în câteva ore şi fără mari probleme, luând în considerare mai multe aspecte: „butoiul“ metalic era de fapt un incinerator improvizat folosit de Gheorghe Dincă tocmai în scopul topirii metalelor, criminalul a incinerat corpul unui copil şi, mai mult, a folosit acceleratori de ardere.

Acel butoi, spune medicul legist Lesnic, este practic o sobă de tip „rachetă“, de dimensiuni destul de mari (era înalt, conform datelor care au circulat până în acest moment, de 1,60 metri înălţime) în care se face un tiraj foarte mare şi se întreţine flacăra. Mai mult, adaugă Lesnic, suspectul a recunoscut că a folosit diverse materiale pentru a întreţine flacăra.

„Soba aia era făcută să ardă materialele metalice, să le topească. Aşa a conceput-o. A pus accelerator şi aşa s-a produs şi distrugerea. Că mulţi au zis că trebuia o temperatură mare. E o minciună, pentru că eu astăzi am expus un studiu, care a fost făcut în Germania în 1997. Pe 15 cadavre, opt bărbaţi şi şapte femei, s-a făcut studiul. S-au ars la o temperatură diferită, între 670 şi 840 de grade Celsius şi s-a constatat că o creştere a temperaturii la incinerare nu însemană că incinerarea se va face mai repede. Indiferent de temperatură, peste o anumită limită se distrug în acelaşi timp, în 70 de minute, şi vorbim despre cadavre de 60, 70, 80 de kilograme“, a explicat medicul.


Te-ar putea interesa şi:

În cât timp a ars trupul Alexandrei, explicaţia unui legist: „Mulţi spun că trebuia o temperatură mare. E minciună“

G4media: Gheorghe Dincă ar fi amestecat vaselină cu carbid obţinând temperaturi superioare pentru a arde oasele

Avocatul lui Gheorghe Dincă, detalii terifiante despre uciderea Alexandrei. „Din declaraţii a rezultat că el a pus-o în picioare în acel butoi“

Numai veşti bune pentru criminalul de la Caracal

Cum arată „Casa Groazei“ din Caracal şi cu cât voia Popicu să o vândă. „Şapte camere pline cu fiare şi multe, multe haine de femeie“ FOTO


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite