Valentin Szabo, jandarmul din vârf de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialist în alpinism şi schi, plutonierul coordonează activitatea jandarmilor montani din cadrul Postului de Jandarmi Parâng. În 2008 a fost desemnat jandarmul anului.

PROFIL
Născut: 31.08.1975
Studii: Liceul şi cursuri de perfecţionare
Profesie: Jandarm montan
Familie: Căsătorit, o fetiţă

A copilărit la doi paşi de munţii Parâng şi a prins o dragoste aparte pentru munte. Apoi a dorit să-şi ajute semenii aflaţi în dificultate pe munte astfel că, la 30 de ani, a optat pentru meseria de jandarm montan. Astăzi, după aproape cinci ani de activitate în cadrul Jandarmeriei Montane, Valentin Szabo este recunoscut ca fiind un adevărat specialist în misiuni montane, având la activ zeci de operaţiuni de salvare. Este şeful Postului de Jandarmi montani din Parâng, obiectiv aflat la cea mai mare altitudine din ţară. „Muntele este pasiunea mea, iar salvarea oamenilor pierduţi pe munte este datoria mea. Fac tot posibilul ca orice misiune pe munte să se încheie fără victime. Din păcate, însă, muntele e periculos pentru turiştii care nu-l înţeleg, iar unele misiuni nu au un final fericit”, declară jandarmul montan.

Misiuni dificile


Valentin spune că nu a contabilizat numărul operaţiunilor de salvare la care a participat şi că toate sunt dificile atâta timp cât în joc sunt vieţi omeneşti. „Ultima misiune dificilă a avut loc luna aceasta când am iniţiat o operaţiune de salvare, la altitudinea de 1.800 de metri în zona lacului Mija. Căutam doi turişti rătăciţi care ne-au solicitat ajutorul. Vremea era rece, ploua, iar în zona în care ei se rătăciseră îşi avea bârlogul o ursoaică cu pui. I-am găsit după patru ore de căutări. Nu erau răniţi, dar riscau să intre în şoc hipotermic din cauză că erau uzi şi nu aveau haine de schimb. Alte patru ore au fost necesare pentru a-i transporta de pe munte într-o zonă sigură de unde au fost preluaţi de echipajele medicale”, spune Szabo.

Pasionat de arme de foc

Jandarmul hunedorean se numără printre cei mai buni schiori ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Hunedoara. Ocupă locuri pe podium la toate competiţiile organizate în cadrul instituţiei. „Schiez de copil şi deşi nu am făcut schi de performanţă mă descurc destul de bine”, spune jandarmul. Armele de foc se numără printre pasiunile lui Valentin care şi-a făcut permis de vânătoare doar pentru a-şi alimenta această pasiune. „Am permis, dar nu am împuşcat un animal decât o singură dată. Şi atunci a fost vorba de o partidă de vânătoare unde au fost împuşcate exemplare bolnave”, spune Valentin.

Hunedoreanul mai povesteşte că întâlnirile cu urşii pe munte sunt frecvente, dar că nu a fost atacat niciodată. „Anul acesta am avut două întâlniri cu urşii pe munte. Ultima era o ursoaică cu pui care atunci când m-a văzut a fugit. E adevărat că nici eu nu am arătat intenţii duşmănoase”, spune Valentin.

Întrebări şi răscpunsuri
Păstrezi legătura cu oamenii pe care îi salvezi?
Nu. De altfel, majoritatea sunt prea speriaţi pentru a se mai gândi la cine i-a salvat. O singură persoană mă contactează din când în când. Este vorba de inginerul silvic din Petroşani care se afla în elicopterul care s-a prăbuşit în 2005 în Defileul Văii Jiului. Operaţiunea de salvare a fost dificilă, era iarnă iar elicopterul se prăbuşise la altitudinea de 1.500 de metri. El mă mai sună din când în când şi mai schimbăm câte o vorbă.

Ai crescut într-un loc înţesat de legende. Este vreuna care ţi-a rămas în minte din copilărie?

Sunt multe legende ale acestor locuri. Unele dintre ele au mari frânturi de realitate, iar altele sunt mai degrabă basme. Din ultima categorie de legendă-basm îmi aduc aminte de aia cu bâta ciobanului. Se povesteşte că un cioban din munţii Parâng şi-a aruncat bâta în lacul Roşiile şi că bâta respectivă, cu numele lui încrustat pe ea, a fost apoi găsită în Marea Neagră. Greu de crezut, dar aşa e povestea.

Ce-i place:
Jandarmul hunedorean îndrăgeşte muntele pe care consideră că trebuie să-l respecţi. De asemenea, îi plac armele de foc

Ce nu-i place:
Lui Valentin nu-i place dezordinea, oamenii leneşi şi mai ales nu-i plac oamenii care nu ştiu să păstreze muntele aşa cum l-au găsit: curat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite