Valentin Popescu, magistratul care a cerut o partidă de sex pentru a favoriza o tânără în proces cu fostul soţ, a fost primul judecător trimis după gratii

Valentin Popescu, magistratul care a cerut o partidă de sex pentru a favoriza o tânără în proces cu fostul soţ, a fost primul judecător trimis după gratii

Valentin Popescu, în vremea în care se afla în conducerea Judecătoriei Petroşani.

Valentin Popescu, fost vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, a fost primul magistrat hunedorean condamnat la închisoare cu executare, după 1990. Judecătorul a fost judecat pentru fapte de corupţie. O tânără din Petroşani l-a reclamat că i-a cerut favoruri sexuale pentru a o ajuta la procesul de partaj.

Ştiri pe aceeaşi temă


Valentin Popescu, fost vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, a executat doi ani de închisoare, după ce în luna martie a anului 2010 a fost arestat şi pus sub acuzare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru şase infracţiuni: luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi încheiere de tranzacţii financiare incompatibile cu funcţia.

Învinuirile care i-au fost aduse au fost următoarele: magistratul hunedorean a achiziţionat prin interpuşi un apartament, care avea un litigiu civil pe care chiar el îl soluţiona şi şi-a traficat influenţa în soluţionarea proceselor. De asemnea, a luat mită constând într-o partidă de sex de la o femeie - cu 23 de ani mai tânără decât el - al cărei proces îl judeca. „I-am spus lui Popescu Valentin că nu am bani de avocaţi, că nu mai pot lipsi de la serviciu, iar acesta a lăsat să se înţeleagă că dacă accept să am raporturi sexuale cu el o să mă ajute ca acţiunea de partaj să se termine mai repede şi în favoarea mea, motiv pentru care am şi acceptat să întreţin relaţii sexuale cu acesta", şi-a început declaraţia, dată la DNA, Daniela Tincă, fostă Silvestru.

Magistratul avea spre soluţionare procesul de partaj 10425/278/2009, deschis de Daniela Tincă împotriva fostului soţ, Dobrin Silvestru. Cei doi foşti soţi voiau să împartă bunurile dobândite în timpul căsătoriei, iar procesul urma să fie soluţionat de Velentin Popescu. La primul termen, în ianuarie 2010, după ce a amânat procesul, judecătorul a trimis un jandarm să ceară numărul de telefon al reclamantei. Daniela a povestit procurorilor că propunerea a fost făcută de la prima discuţie: „M-a făcut să înţeleg că mă va ajuta ca procesul să dureze mai puţin şi să se termine în favoarea mea, dacă o să-i accept avansurile şi am să întreţin raporturi sexuale cu el", informau procurorii DNA, în rechizitoriul dosarului.

Dat de gol de stenogramele DNA

În prima parte a lunii februarie, judecătorul - după ce i-a dat câteva sfaturi cu privire la ocumentele care trebuie depuse în dosar - a vrut să fie recompensat pentru ajutorul său. „Aleg eu un loc. Aveţi încredere, nu?... Îmi daţi un bip numai şi eu vă spun unde", îi explica Popescu. La 5 februarie 2010, cei doi s-au văzut în faţa Judecătoriei Petroşani, iar magistratul a poftit-o în maşina sa, un Volkswagen Passat.

4 februarie 2010

Valentin Popescu: Îmi daţi un bip numai şi eu vă spun unde. Aci lângă Judecătorie mă aşteptaţi că eu vin cu maşina, ies din curte, vă iau şi mergem.

Daniela Tincă: Bine.

V.P.: De regulă ce serviţi, un vin sau o tărie?

D.T.: De obicei, nu...

V.P.: Păi, bine, bine, dar ceva acum... dacă mergem şi noi să...

D.T.: Normal.

V.P.: Nu stăm să ne uităm unul la altul.

D.T.: Normal. O să vedem atunci, nu ştiu ce să zic.

V.P.: Păi, iau un vin roşu, nu?

D.T.: Normal.

V.P.: Şi ceva tărie?

D.T.: Nu, nu.

V.P.: Nu merge. No, bine. Sper să fiţi îndrăzneaţă cu mine, nu sunteţi ca la birou aici, nu?

D.T.: Nu ştiu. Sper că da.

V.P.: Păi, trebuie să fim îndrăzneţi, că altfel ce facem?!

D.T.: ...(râde)... Nu ştiu.

V.P.: No, bine. Sărut mâna. Numai bine. SURSA: stenograme din Rechizitoriul DNA.
 

Prima oprire a fost la un magazin unde judecătorul a cumpărat o sticlă de vin roşu. Următoarea oprire - motelul „La Răscruce" din Petroşani. Popescu s-a dus singur la recepţie, pentru a închiria o cameră şi a luat cheile. „În camera de motel am întreţinut raporturi sexuale cu Popescu Valentin, la iniţiativa acestuia şi am discutat despre problema mea", a mai povestit Daniela.Valentin Popescu o învaţă pe Daniela Tincă să facă actele pentru proces şi-i spune că-i este dor de „ceva".

15 februarie 2010

Valentin Popescu: Ce schimb eşti?

Daniela Tincă: Doi.

V.P.: Doi. Deci, miercuri (17 februarie 2010, când avea termenul de judecată-n.r.) vii atunci de dimineaţă, că o să te iau repede, ca să prinzi schimbul doi.

D.T.: Da, mersi, mersi, că-mi porţi de grijă.

V.P.: Ai făcut?

D.T.: Astăzi am să fac cererile astea, ce mi le-ai spus.

V.P.: Să le faci, şi pe la 8.30 când soseşti, îmi dai un bip ca să cobor să-ţi dau aia, hârtia, sentinţa. Să plăteşti şi taxa aia ce ţi-am zis.

D.T.: Aia de timbru... de 2.400, nu?

V.P.: Aia şi astălaltă pentru definitivare de doi lei.

D.T.: Aşa, da, da, sigur.

V.P.: Şi timbru judiciar... Mi-e dor de ceva...

D.T.: ...(râde)...

V.P.: Ţie nu?

D.T.: Eu ştiu... Aşa, de Ziua Îndrăgostiţilor.

V.P.: Păi, da.

D.T.: Păi, da.

V.P.: Poate săptămâna viitoare, când iar eşti schimbul unu, o facem mai lată, drăguţo.

D.T.: Mda, probabil.

V.P.: No, bine. Atunci te aştept miercuri. SURSA: stenograme din Rechizitoriul DNA.


După condamnarea primită, Valentin Popescu a fost eliberat din funcţia de judecător, printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, după arestare el fusese eliberat din funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani. În prezent, fostul magistrat este pensionar.


Vă recomandăm şi:

Judecătorul Valentin Popescu, celebru după ce a pretins drept şpagă, o partidă de sex a fost eliberat din funcţie               Magistratul hunedorean a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea infracţiunilor de încheiere de tranzacţii financiare utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei deţinute, trafic de influenţă, luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Poftiţi pe „scaunul de judecată”: urmele justiţiei arhaice au fost păstrate într-un sat din Hunedoara            În curtea bisericii din Almaşu Mic de Munte există un loc unde, în trecut, sătenii îşi organizau propria jusiţie, după regulile comunităţii şi mai puţin după legile statului.

Traian Berbeceanu, după ce DNA a pus sub acuzare procurorii care l-au înlăturat: „Vreau să mă întorc în BCCO”              Traian Berbeceanu a obţinut o victorie importantă împotriva procurorilor care l-au trimis după gratii şi care astăzi, la rândul lor, au fost puşi sub învinuire de DNA pentru infracţiuni de abuz în serviciu şi în dauna sa. În faţa blocului unde locuieşte, Berbeceanu a vorbit despre cum a primit decizia DNA, cu privire la acuzarea procurorilor Ioan Mureşan şi Sergiu Cean şi a poliţistului Alin Munteanu.

Mărturia poliţistului rănit într-un flagrant periculos: şi-a pus în pericol viaţa pentru a opri un traficant        Un poliţist care a participat la un flagrant, pentru a captura un traficant de droguri, a dezvăluit cum şi-a pus viaţa în pericol, după ce a încercat să îl oprească pe suspect. Ofiţerul a fost lovit cu maşina de traficantul pe care l-a somat să se predea.

Traian Berbeceanu, de la "Comisarul Cattani" la luptătorul anti-sistem. Mircia Muntean e pe lista neagră a poliţistului           Ultimele luni l-au transformat pe fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba într-un luptător anti-sistem. Cel puţin aceasta o arată zecile de mesaje şi imagini postate de Traian Berbeceanu pe paginile sale de Facebook, "Traian Berbeceanu" şi "Respect Traian Berbeceanu". Una dintre ţintele sale a fost deputatul Mircia Muntean, fost primar, timp de 16 ani, al Devei.

VIDEO Dezvăluirile soţiei „comisarului Cattani”: cum îşi protejează Traian Berbeceanu familia, după eliberare        Gabriela Berbeceanu s-a alăturat astăzi celor câteva zeci de susţinători ai fostului şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Traian Berbeceanu, care au manifestat în faţa sediului din Deva al DIICOT. Soţia fostului comisar-şef a dezvăluit şi motivele pentru care acesta nu a mai apărut în public, în ultimele zile, după eliberarea din arest.

FOTO VIDEO Noaptea „Comisarului Cattani“. Întâlnirea cu fiul său l-a copleşit pe cel mai dur poliţist         Traian Berbeceanu a fost eliberat din arest preventiv după mai bine de o lună de la data în care procurorii au decis ridicarea acestuia din apartamentul său din Deva şi trimiterea sa în închisoare. În această dimineaţă, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba s-a întors acasă, în Deva, şi şi-a reîntâlnit fiul de nouă ani, de care fusese nevoit să se despartă. Poliţistul a avut parte de o primire emoţionantă în Deva.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: