Valea Jiului, sub teroarea urşilor. Animalele sălbatice coboară tot mai des în oraşele miniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urs surprins în imagini de rangerul Bogdan Luţ, în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Ciocloina.Sursa: Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina / Facebook.
Urs surprins în imagini de rangerul Bogdan Luţ, în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Ciocloina.Sursa: Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina / Facebook.

Urşii şi-au făcut tot mai adesea simţită prezenţa la marginea oraşelor din Valea Jiului. Localnicii au fost alertaţi de mai multe ori să se îndepărteze de zonele unde au fost semnalate animalele.

În Valea Jiului, de trei ori în ultimele două săptămâni, localnicii au fost sesizaţi prin sistemul „Ro Alert” despre prezenţa unor astfel de animale sălbatice în oraşele miniere.

Ţinutul Pădurenilor. Magia iernii aduce turişti într-un loc aproape părăsit | FOTO VIDEO

Urşii, regii pădurilor din ţinutul cetăţilor dacice. Imagini inedite surprinse de un ranger FOTO

Pericolele din Sarmizegetusa Regia. De ce turiştii sunt atenţionaţi să nu se descalţe în templele dacice VIDEO

În Petrila, la poalele Parângului, o tânără de 30 de ani a fost atacată de un urs, în timp se deplasa spre una dintre proprietăţile sale. „A fost solicitat un echipaj SMURD care a transportat-o la spital pentru tratament de specialitate”, informa Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Prezenţa urşilor a fost semnalată şi în mai multe cartiere din Petroşani. Cel mai recent caz a fost al unui  pui de urs, care a intrat în gospodăria unui localnic de pe strada Poienilor, iar bărbatul a sunat la 112.

„Animalul nu a provocat distrugeri şi a fugit înapoi în pădure. Reprezentanţii Jandarmeriei, Poliţiei Locale şi ai SMURD au asigurat perimetrul, pentru a evita ca animalul sălbatic să revină în zonă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă recomandă ca, în cazul în care semnalaţi prezenţa unui urs, păstraţi distanţa faţă de acesta, nu încercaţi să vă fotografiaţi cu el sau să îl hrăniţi. Protejaţi animalele din gospodărie fără să vă expuneţi pericolului şi sunaţi la 112”, informa primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În zona Sălătruc – Brădet – Slătinioara, mai mulţi localnici au sunat la 112, pentru a semnala prezenţa animalelor sălbatice. Autorităţile din Petroşani s-au mobilizat pentru a alunga un urs despre care oamenii susţineau că le dă târcoale gospodăriilor. De asemenea, primarul din Petroşani a anunţat organizarea unui exerciţiu de alarmare a populaţiei în cazul coborârii unor urşi în oraş. 

„Am decis să organizam joi, începând cu ora 10.00, pe Slătinioara, un exerciţiu de alarmare, la care să participe toţi factorii abilitaţi. Toate forţele: Jandarmerie, medic veterinar, poliţia locală, asociaţia de vânătoare, vor fi în teren. Este vorba despre un exerciţiu la fel precum cele realizate de ISU, să testăm capacitatea de intervenţie în caz de necesitate”, informa primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Exerciţiul a fost, însă, amânat din cauza condiţiilor meteo. 

Ciobanii, cele mai recvente victime  

În Valea Jiului, prezenţa urşilor a devenit un fapt obişnuit pentru localnicii din aşezările momârlanilor – locuri retrase pe pantele şi în văile versanţilor care mărginesc oraşele miniere. De cele mai multe ori, când au fost observaţi, urşii nu au făcut victime printre oamenii şi animalele din gospodării. Ciobanii au avut, însă, cel mai adesea de suferit de pe urma animalelor sălbatice. Unii, pentru că au încercat să-şi apere turma de uşii flămânzi.

Cel mai recent atac al unui urs asupra unui om, semnalat în judeţul Hunedoara, a avut loc în toamna anului trecut, când un tânăr cioban a fost sfâşiat de animalul sălbatic, în apropierea satului Sereca, de la poalele Munţilor Orăştiei. Bărbatul, muşcat în zona feţei, a fost transferat, în stare gravă, la o clinică din Timişoara. În aceeaşi zonă a munţilor Orăştiei, un alt cioban a ajuns în stare gravă, după ce a încercat să se opună unui urs care îi atacase oile. 

„Le recomandăm ciobanilor să aibă câini la ei, care îi pot apăra de animale sălbatice. Şi, în cazul în care le este atacată turma de un urs, să-l lase să-şi ia prada, deoarece legea le dă dreptul să-şi recupereze paguba de la autorităţile locale”, informau reprezentnaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara.

De cele mai multe ori, susţin pădurarii, urşii care se aproprie de aşezările umane sau vin la marginea pădurilor, din curiozitate sau în căutarea hranei, însă al cărui comportament nu este influenţat de oameni, evită întâlnirea cu aceştia.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Valea Jiului rămâne fără mineri după un secol şi jumătate. Când dispare meseria emblematică a zonei VIDEO

Paradoxul fostelor oraşe muncitoreşti sufocate de praf şi cenuşă în comunism. Sunt noile „oraşe verzi” VIDEO

Secretele marilor uzine energetice din Hunedoara: colosul Retezatului, salbele de hidrocentrale şi termocentrale VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite