Un yoghin a plătit o amendă de 500 de lei pentru un ritual în sanctuarul solar de la Sarmizegetusa Regia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În incinta sacră de la Sarmizegetusa Regia, ritualurile sunt interzise. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
În incinta sacră de la Sarmizegetusa Regia, ritualurile sunt interzise. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Jandarmii au amendat cu suma de 500 de lei un turist care a intrat în sanctuarul mare circular din Sarmizegetusa Regia pentru a medita. Bărbatul le-a declarat oamenilor de ordine că a parcurs un drum de 3.000 de kilometri din Irlanda, pentru a se ruga în fostul templu dacic, în seara în care „cerurile s-au deschis”.

Sărbătoarea Sânzienelor a atras un număr mare de turişti la Sarmizegetusa Regia, mulţi dintre ei venind cu scopul de a medita în incinta cetăţii dacice, considerată un centru energetic sau un loc în care „cerurile se deschid”, potrivit unor tradiţii populare, în zilele Solstiţiului de vară şi de Sânziene. Unul dintre vizitatorii sitului a vrut să experimenteze meditaţia, intrând în sanctuarul mare solar din incinta Sarmizegetusei Regia. A venit tocmai din Irlanda pentru a face ritualuri în sanctuarul dacic, însă astfel de manifestări sunt interzise.

„Bărbatul, de 47 de ani, a ignorat marcajele ce interzic accesul în acea zonă, respectiv normele de vizitare a sitului arheologic, ce obligă vizitatorii să nu organizeze manifestaţii publice, cultural-artistice, ceremonii religioase sau ezoterice, şedinţe de yoga, spiritism sau de vindecare şi purificare în incinta sitului arheologic fără aprobarea prealabilă a Administraţiei monumentului, precum şi să nu participe la astfel de adunări. El a fost oprit de jandarmii montani, care l-au sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 500 de lei, în conformitate cu Regulamentul de vizitare a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte”, a precizat maiorul Zamfir Guran, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

Jandarmii susţin că vizitatorul, un român cu cetăţenie moldoveană cu domiciliul în Dublin, a intrat aseară în sanctuar şi a invocat mai multe mesaje către zeităţile în care credea.  


Vă recomandăm şi:

FOTO Pelerinaj de Sânziene: ziua când se deschid cerurile peste cetăţile dacice. În Sarmizegetusa ritualurile sunt interzise

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei devin locuri de pelerinaj în perioada Sânzienilor. Aici, „cerurile se deschid”, spun cei care se îndreaptă spre monumentele UNESCO pentru a medita în incintele sacre, însă în cetatea Sarmizegetusa Regia, considerată un centru energetic, practicile religioase şi mistice au fost interzise.

Povestea călugărului lui Iustin Pârvu şi a mănăstirii ridicate la poalele cetăţii Sarmizegetusa Regia

O mănăstire unde vieţuiesc patru măicuţe şi un duhovnic a fost ridicată în inima vechii Dacii, la poalele Sarmizegetusei Regia. Eftimie Mitra, cel care conduce aşezământul monahal din Valea Rea, a fost călugărit de Iustin Pârvu, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai ortodoxiei în România. Călugărul a ajuns aici în urma unor întâmplări care i-au zdruncinat soarta.

Legendele comorilor din Munţii Orăştiei: cum i-a cuprins febra aurului pe localnicii de la poalele cetăţilor dacice

Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute.

FOTO VIDEO Incursiune în ţinutul fabulos al comorilor regilor daci: secretele cetăţilor antice de la Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia, cea mai importantă dintre cetăţile dacilor liberi, se dezvăluie la capătul unui drum întortocheat care porneşte din oraşele Călan sau Orăştie, străbate câteva sate împrăştiate pe coasta munţilor Hunedoarei (Ludeşti, Costeşti, Grădiştea de munte), apoi urcă prin desişul pădurii şi îl lasă pe călător în faţa unor ziduri imense, vechi de peste 2.000 de ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite