Un veteran de război, "răsplătit" cu 90 de lei pentru faptele sale, cerşeşte mila oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rănit grav în cel de-al doilea Război Mondial, un veteran din Valea Jiului a ajuns să trăiască din cerşit. Pentru că statul român îi „răsplăteşte” faptele de arme cu o sumă lunară de 90 de lei, Emil Lupu, din Petroşani, cerşeşte mila publică.

La cei 89 de ani ai săi, Emil Lupu trăieşte în sărăcie lucie, iar pentru a nu muri de foame este obligat să ceară milă pe străzile din Petroşani. Bătrânul a luptat în al doilea Război Mondial, iar pe frontul din Cehoslovacia a fost rănit grav. A stat doi ani pe patul unui spital din Statele Unite ale Americii, unde a fost dus de trupele aliate pentru a i se salva viaţa. „M-au împuşcat în spate şi a ieşit glonţul prin piept. Medicii nu credeau că mai scap”, îşi aminteşte Emil Lupu. I s-a oferit posibilitatea de a rămâne în America, dar a refuzat. „Pentru ţară am luptat şi de aceea m-am întors acasă, aici, în Valea Jiului”, spune, cu tărie, bătrânul.

O lecţie de viaţă sinistră

 În fiecare zi, veteranul îşi pune cele două decoraţii militare la rever, îşi ia bastonul şi iese pe străzile din Petroşani, unde aşteaptă ca semenii lui să-şi întoarcă privirea şi spre el. Nu întinde mâna, pentru că i se pare nedemn să ceară. Speră ca trecătorii să-i recunoască cele două cruci din piept, dovadă a eroismului său. Primeşte dacă i se dă ceva, chiar şi o felie de pâine, pentru că statul care ar fi trebuit să-l ajute i-a întors de multă vreme spatele.

„Este incredibil cum statul îşi tratează eroii. Ce lecţie sinistră pentru tinerii din ziua de azi!”, a spus Irina Marcu, după ce i-a dat bătrânului un leu. Veteranul spune că pentru anii de front primeşte puţin peste 90 de lei, la care se mai adaugă pensia minimă de 350 de lei. Eroul trăieşte alături de fiica sa, care este la fel de săracă. „Fac cinci lei şi mă duc să-i duc ceva de mâncare”, spune cu ochii înlăcrimaţi eroul. Cazul eroului Emil Lupu din Valea Jiului nu este singular. Toţi veteranii care mai sunt în viaţă trăiesc în mizerie cu indemnizaţii primite de la stat. Din 4.500 de veterani, câţi erau în 1992, în cele şase oraşe ale Văii, acum mai sunt circa 125, iar pentru faptele lor de vitejie primesc un pumn de mărunţiş.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite