Un turist venit la Sarmizegetusa Regia de la 500 de kilometri s-a întors acasă cu o amendă. Ce regulă a încălcat

Un turist venit la Sarmizegetusa Regia de la 500 de kilometri s-a întors acasă cu o amendă. Ce regulă a încălcat

Drumul pavat spre Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Jandarmii montani au amendat un turist din Slobozia, aflat în vizită la Sarmizegetusa Regia. Bărbatul a încălcat un punct al regulamentului de vizitare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un turist care a vizitat Sarmizegetusa Regia s-a întors acasă cu o amendă de 300 de lei. Bărbatul a pătruns cu maşina pe drumul pietonal de la intrarea cetatea dacică,  tronson interzis traficului rutier cu unele excepţii.

„Bărbatul din judeţul Ialomiţa a pătruns cu autoturismul pe tronsonul de drum pietonal pavat de 845 de metri din Drumul Judeţean 705A, cuprins între km 36+525 la km 37+370, din zona administrativă a Cetăţii Dacice Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte. Pe respectiva porţiune de drum este interzis accesul cu autovehicule, motociclete, mopede sau orice alt tip de vehicule, cu excepţia acelora care transportă persoane cu dizabilităţi locomotorii şi a vehiculelor utilitare autorizate sau a celor pentru intervenţii. Jandarmii i-au adus la cunoştinţă prevederile regulamentului de vizitare, prevederi care sunt afişate şi la intrarea în monumentul istoric”, a informat Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

Turistul a fost amendat cu 300 de lei. „Jandarmii montani recomandă turiştilor care vizitează monumentul istoric Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte să respecte Regulamentul de vizitare stabilit prin Hotărârea Consiliului Judeţean Hunedoara nr. 186 din 2016”, au precizat reprezentanţii IJJ Hunedoara.

În ultimii ani numeroşi turişti au fost amendaţi de jandarmi la Sarmizegetusa Regia, pentru nerespectarea regulamentului de vizitare. Unii dintre ei au contestat în instanţă sancţiunile primite şi au câştigat procesele cu Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Soarta ciudată a vasului antic de andezit din Sarmizegetusa Regia. Ce fac turiştii superstiţioşi cu misteriosul artefact

Două vase antice de andezit au fost descoperite în Sarmizegetusa Regia, iar arheologii susţin că erau folosite în ritualurile strămoşilor noştri. Rămăşiţele celui mai bine păstrat astfel de artefact au rămas în incinta aşezării dacice şi atrag atenţia vizitatorilor într-un mod neobişnuit.

Sarmizegetusa Regia va fi scanată aerian cu tehnologie performantă. Se aşteaptă noi descoperiri sub fostul oraş antic

O nouă scanare aeriană cu tehnologie performantă va avea loc la Sarmizegetusa Regia, pentru a descoperi „obiectivele ascunse sub pământ”, potrivit conducerii Consiliului Judeţean Hunedoara.Şi în 2012, zona fostei capitalei dacice din Munţii Orăştiei a fost scanată aerian, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar în anii trecuţi astfel de demersuri au dat naştere mai multor teorii controversate.

Marele secret al drumului antic pavat din Sarmizegetusa Regia. De ce monumentul nu mai arată deloc ca în vremea dacilor

Un drum pavat cu dale din calcar îi întâmpină pe turişti la Sarmizegetusa Regia, însă înfăţişarea sa este cu totul diferită faţă de cea pe care locul ar fi avut-o în antichitate şi la descoperirea sa din anii 1950. Un amplu proiect de restaurare, de la începutul anilor 1980, a schimbat soarta monumentului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: