Un topor vechi de 30.000 de ani a fost descoperit pe malul Mureşului. Unealta a fost expusă în muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toporul din Epoca de Piatră a fost expus la Deva.
Toporul din Epoca de Piatră a fost expus la Deva.

Un toporaş de mână din Epoca de Piatră a fost expus la muzeul din Deva. Piesa a fost descoperită într-un sit arheologic de pe malul Mureşului şi are o vechime de 30.000 de ani.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a expus în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia un „toporaş de mână”, considerat una dintre cele mai vechi piese din patrimoniul instituţiei. Unealta a fost datată în prima epocă a pietrei (Paleolitic) şi a fost confecţionată dintr-o aşchie de talie mare, cu margini tăioase, realizate prin retuşare.

Piesa provine din oraşul Simeria, fiind descoperită la dreapta drumul european E68, pe terasa a doua a râului Mureş, aproape de confluenţa Streiului cu acesta.

„Unealta face parte dintr-un lot de piese litice, pe lângă aceasta mai fiind identificate alte patru unelte şi 11 rebuturi (piese fragmentare). Toporaşul de mână a fost datat de către cercetătorul Alexandru Păunescu ca aparţinând Paleoliticului superior de început, mai exact perioadei aurignaciene (aproximativ 30.000 B.C). Această descoperire şi amplasarea locului pe o terasă înaltă a râului Mureş – o terasă cu mare vizibilitate asupra văii acestuia şi a Văii Streiului – reprezintă dovada existenţei aici a unui sit paleolitic, cu un mare potenţial ştiinţific”, a informat Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane.


Vă recomandăm şi:

Secretul matriţei din Sarmizegetusa Regia: audieri la tribunal după cererea de recompensă depusă de o tânără

Magistraţii vor soluţiona cererea unei tinere din Arad de a fi despăgubită cu pentru că ar fi participat la descoperirea, în 2013, a matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, un obiect de patrimoniu preţios, aflat în colecţia Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Povestea statuii preţioase de marmură a zeului Silvanus şi a Silvanelor, din Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Un relief din marmură reprezentându-l pe zeul Silvanus, veche divinitate romană protectoare a pădurilor şi câmpurilor, poate fi văzut la muzeul din Deva. Artefactul a fost descoperit în 1976, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Misterul unei descoperiri rare: vasul dacic din fier abandonat de traficanţii de comori care l-au găsit în Munţii Orăştiei

O piesă antică rară a fost prezentată în expoziţia muzeului din Deva, după un proces de restaurare complex. Artefactul, inclus în categoria tezaur, este un vas dacic de fier, descoperit în anii trecuţi în zona siturilor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, dar pe care traficanţii de comori l-au abandonat, fiind interesaţi mai degrabă de obiecte antice din metale preţioase.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite