FOTO Un spaţiu muzeal dedicat artei şi meşteşugurilor dacilor a fost deschis în Castelul Corvinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vernisajul expoziţiei „Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac. Artefacte de os şi corn” a avut loc astăzi, la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Expoziţia poate fi vizitată de turiştii care ajung la castel, până în 15 noiembrie.

O expoziţie dedicată artei şi meşteşugurilor dacice a fost vernisată astăzi într-o încăpere a Castelului Corvinilor, transformată în spaţiu muzeal.

Cei care vizitează monumentul istoric pot vedea aici, prezentate într-o formă originală, materiale grafice şi texte explicative pe roll-ups şi panouri de mari dimensiuni, ilustrând mediul animal în cursul celei de a doua epoci a fierului, de pe teritoriul României.

Expoziţia mai cuprinde vase ceramice, piese de bronz şi argint şi numeroase artefacte de os şi corn de cerb şi căprior, provenind din cercetările mai vechi sau recente efectuate în patru situri dacice din Transilvania de sud-vest şi Banat: cetateqa dacică de la Ardeu, Grădina Castelului din Hunedoara, o cetate dacică din Sighişoara şi situl Dealul Cetăţuica din Timiş.

„Este o expoziţie altfel, în care am încercat să oferim vizitatorilor mai multe senzaţii, inclusiv cele olfactive, pentru că vizitând-o veţi putea simţi mirosul de fân şi al obiectelor din atelierul meşteşugarului, refăcut aici”, spune Iosif Vasile Ferencz, cercetător în cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, unul dintre organizatorii evenimentului.

Expoziţia „Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac. Artefacte de os şi corn” este deschisă până în 15 noiembrie.

image
image

Vă recomandăm şi:

Cetăţile dacice din jurul Sarmizegetusei Regia au fost lăsate pradă profanatorilor

Patru cetăţi dacice din patrimoniul UNESCO, aflate în împrejurimile celebrei Sarmizegetusa Regia, au rămas abandonate la mila profanatorilor şi a braconierilor. Ministerul Culturii s-a opus deocamdată demersurilor autorităţilor judeţene de a administra siturile, însă nici nu a luat alte măsuri pentru a proteja monumentele istorice.

FOTO Castelul Corvinilor aduce un milion de euro Hunedoarei

Castelul Corvinilor a ajuns în ultimul an un adevărat motor al economiei Hunedoarei, un municipiu afectat din plin de distrugerea industriei. Administraţia locală estimează încasări de un milion de euro în 2014, de pe urma celui mai vizitat monument istoric din judeţ.

FOTO Cele mai frumoase ilustrate retro cu oraşele şi staţiunile Hunedoarei. Imagini rare de vacanţă, în anii 1960

Judeţul Hunedoara a excelat dintotdeauna la capitolul atracţii turistice. Ca mărturii ale modului în care erau prezentate acestea, în anii 1960 şi 1970, stau o serie de ilustrate ce prezintă cele mai frumoase locuri din zona Hunedoarei.

Cum arăta industria din Hunedoara în 1966, când imaginea uzinelor a fost imprimată pe bancnota de 25 de lei

Aproape cinci decenii au trecut de la data în care imaginea combinatului din Hunedoara era aleasă pentru a reprezenta verso-ul bancnotei de 25 de lei. De atunci, aproape toate construcţiile înfăţişate pe bancnotă, ca una dintre realizările cu care se puteau mândri românii, au dispărut.

Hunedoara anilor 1950, văzută de spionii străini: relatări despre anti-comunişti, acte de sabotaj şi atacuri ale partizanilor

Printre cei peste 10.000 de oameni care lucrau în anii 1950 în combinatul din Hunedoara şi în fabricile din împrejurimile acestuia s-au infiltrat şi informatori ai unor servicii străine, potrivit unor documente păstrate până în prezent.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite