Un castel faimos din Transilvania a fost restaurat. Ajunsese o ruină, la un pas de prăbuşire FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Nopcsa. Foto: CJ Hunedoara.
Castelul Nopcsa. Foto: CJ Hunedoara.

Castelul Nopcsa se află în şantier de doi ani, iar lucrările de restaurare se apropie de final. Clădirea istorică din Transilvania ajunse o ruină 1990.

Din toamna anului 2019, Castelul Nopcsa din Ţara Haţegului se află în şantier. Monumentul istoric din satul Săcel, vechi de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi ruinat după 1990 este reabilitat şi va fi transformat într-un muzeu al Ţării Haţegului.

GALERIE FOTO CU CASTELUL NOPCSA

Lucrările de restaurare a castelului vor fi finalizate la începutul lunii septembrie 2021, potrivit administratorului public al judeţului Hunedoara, Costel Avram. Ulterior, mai multe anexe din curtea monumentului istoric vor fi demolate, iar terenul din spatele acestuia va fi reamenajat ca grădină de flori.

Rusalii la Prislop. Mormântul lui Arsenie Boca „sufocat” de pelerini, mormane de bani lăsate în urmă FOTO VIDEO

Comorile medievale ale Ţării Haţegului: cele mai vechi biserici de piatră şi castele făcute de cneji VIDEO

A înflorit Roua Cerului, planta carnivoră care împânzeşte misterioasa mlaştină Tăul fără fund VIDEO

„Împreună cu factorii de decizie implicaţi, cu specialiştii în domeniu, vom da Castelul Nopcsa cea mai potrivita utilitate ca destinaţie turistică”, spune Costel Avram.


Castelul Nocsa, iulie 2021. Foto: CJ Hunedoara.

castelul nopcsa foto costel avram

Circa nouă milioane de lei sunt investiţi în reabilitarea castelului şi transformarea acestuia într-un muzeu dedicat Ţării Haţegului şi familiei Nopcsa (Nopcea). Fondurile au fost accesate de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.


Castelul Nopcsa, în 2019. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

castelul nopcea foto daniel guta

Declinul castelului Nopcsa

Timp de două secole, Castelul Nopcsa din satul Săcel a fost una dintre construcţiile emblematice ale Ţării Haţegului. La instaurarea regimului comunist, el a fost naţionalizat şi transformat într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale, care a funcţionat până la sfărşitul anilor ’90.

După închiderea şcolii, vechea reşedinţă a familiei Nopcea a fost abandonată pentru mai mulţi ani, lăsată să se ruineze, iar unii dintre localnici au devastat-o. Un motiv al distrugerilor au fost poveştile că în pereţii săi, baronul Franz Nopcsa (Nopcea) – un savant renumit - ar fi ascuns o parte din averea sa. Castelul, care a aparţinut familiei Nopcsa nu a mai fost revendicat de presupuşi urmaşi ai acesteia. Din 2001, Consiliul Judeţean Hunedoara a preluat în administrare clădirile unităţii şcolare şi castelul Nopcsa, iar în 2018 a obţinut fonduri guvernamentale pentru reabilitarea ansamblului.


Castelul Nopcsa, martie 2021.


Franz Nopcsa (1877 - 1933) a fost ultimul descendent al vechii familii nobiliare Nopcea (Nopcsa) din Transilvania. A fost om de ştiinţă specializat în paleontologie, a descoperit fosilele mai multor specii de dinozauri pitici din Ţara Haţegului şi a avut o impresionantă activitate academică. Baronul din Ţara Haţegului a deţinut titluri nobiliare, a fost diplomat, dar şi spion, şi s-a numărat printre cei mai bogaţi oameni din Transilvania. În ultimii ani ai vieţii sale, a intrat într-un declin financiar, iar la vârsta de 56 de ani s-a sinucis, într-un hotel din Viena, după ce şi-ar fi împuşcat partenerul, pe Bajazid Doda. În faţa castelului său din Săcel, Franz Nopcea a fost aproape ucis cu pietre de săteni. Scena s-a petrecut în 1920, iar baronul a fost salvat de la moarte de prietenul său Bajazid, însă după acest episod, a rămas cu sechele permanente şi tulburări ale sistemului nervos.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele Castelului Kendeffy. Orgiile cu minore l-au dus la închisoare pe ultimul moştenitor

Castelul Corvinilor, înaintea incendiului din 13 aprilie 1854. Cetatea medievală în gravuri rare FOTO

Mărirea şi declinul Cetăţii Devei. Cum s-a degradat accelerat aşezarea medievală în numai cinci ani FOTO VIDEO

Bucătăria Castelului Corvinilor în Evul Mediu. Ce alimente nu lipseau niciodată de la ospeţe

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite