Turism electoral din cartierele sărace ale Hunedoarei. Peste 30 de oameni vor fi judecaţi pentru fraude la Referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de hunedoreni au votat de mai multe ori la Referendumul din 2012. ARHIVĂ.
Zeci de hunedoreni au votat de mai multe ori la Referendumul din 2012. ARHIVĂ.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a finalizat trei dosare de fraude electorale, în care peste 30 de hunedoreni au fost anchetaţi pentru căp au votat de mai multe ori, la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a emis trei rechizitorii prin care au fost trimişi în judecată 32 inculpaţi pentru comiterea infracţiunii de fraudă la vot cu ocazia Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012, pe raza judeţului Hunedoara.

„Dosarele s-au constituit urmare faptului că la data de 17 octombrie 2012, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu despre faptul că în urma analizării listelor electorale permanente şi suplimentare întocmite de reprezentanţii secţiilor de votare de la nivelul localităţilor din întreaga ţară, existau indicii de comitere a infracţiunilor de vot multiplu, de promisiune, oferire sau dare de bani ori alte foloase, în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze şi instigare la comiterea infracţiunii de vot multiplu”, a informat procurorul Mirela Negruţiu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Momiţi să voteze de mai multe ori

Parchetul s-a sesizat din oficiu, după ce au fost identificate o serie de nereguli ce constau în: înregistrarea  mai multor votanţi având acelaşi CNP sau aceleaşi numere şi serii ale cărţilor de identitate; necompletarea CNP-ului în cazul unor votanţi; necompletarea  datelor de identificare a cărţilor de identitate; CNP-uri invalide  sau inexistente sau menţinerea pe listele electorale, ca persoane votante, a unor persoane decedate.

Potrivit procurorilor, făptuitori au contactat diverse persoane, din mediile sociale defavorizate din punct de vedere material, pe care le-au determinat să voteze de două sau de mai multe ori pe listele electorale suplimentare de la secţiile de votare din judeţul Hunedoara, prin promisiunea remiterii unor sume de bani. "Aceste persoane au asigurat şi transportul la secţiile de votare. Plata sumelor de bani se efectua numai după ce persoanele sau cel pe care-l însărcinau ei, prezentau numărul corespunzător de autocolante, care atestau actul votării. Autocolantele erau lipite de membrii secţiilor de votare pe reversul actului de identitate, iar autorii, după ieşirea din secţia de votare, le detaşau, le păstrau şi apoi votau la o altă secţie de votare, fără să ridice astfel vreun fel de suspiciuni", a informat Mirela Negruţiu, reprezentanta Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

În rezumat, prin cele trei rechizitorii s-a dispus, după cum urmează:
Prin rechizitoriul nr.930/P/2012 din 18 noiembrie 2014 s-a dispus trimiterea în judecată a 17 inculpaţi, domiciliaţi în Hunedoara şi Călan, pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot în legătură cu un referendum. S-a dispus totodată clasarea cauzei pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni faţă de alţi 5 inculpaţi, 12 suspecţi şi alte 11 persoane.

Prin actul de trimitere în judecată s-a reţinut că din materialul de urmărire penală rezultă că inculpaţii au votat multiplu pe listele electorale suplimentare din mai multe localităţi, cu prilejul  organizării Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României  din 29 iulie 2012, după cum urmează: la 8 secţii de votare - inculpaţii Leoca Cornel,  Ciurari Dan şi Ciurari Alexandru Claudiu, la şapte secţii de votare - inculpaţii Lupulescu Ionel-Gabriel şi Raita Bela, la şase6 secţii de votare - inculpaţii Costache Alexandru-Michael şi Raita Bela Alexandru, la 4 secţii de votare - inculpaţii Raita Augustin şi Bruzlea Paul Adrian, la 3 secţii de votare - inculpaţii Nan Alexandru şi Szabo Raul Cosmin. Totodată au votat atât pe lista electorală permanentă de la secţiile de votare de domiciliu, cât şi pe liste suplimentare la alte 6 secţii de votare inculpaţii Belgun Alexandru Florin, Bucică Constantin, Bosnea Dănuţ, Zub Cosmin Claudiu, Bejan Flavius Claudiu şi Cîmpean Andrei Cezar.

Inculpaţii din Hunedoara au votat multiplu la secţii de votare din localităţile Orăştie, Călan, Geoagiu, Haţeg şi Simeria, iar cei cu domiciliul în Călan au votat multiplu la secţii de votare din localităţile Deva, Hunedoara, Orăştie, Geoagiu, Haţeg sau Simeria.

Faţă de trei inculpaţi s-a dispus clasarea având în vedere că, după ce au acceptat să voteze multiplu şi au exercitat dreptul de vot pe liste suplimentare la două secţii de votare, realizând caracterul ilicit al activităţii şi că fuseseră induşi în eroare de instigatori când îi asiguraseră că nu vor fi repercusiuni, ca urmare a atitudinii ostile a membrilor unei secţii de votare au renunţat să mai voteze şi la alte secţii. De asemenea, faţă de un inculpat, 12 suspecţi şi alte 10 persoane, clasarea s-a întemeiat pe faptul că nu au putut să fie administrate probe concludente care să conducă la răsturnarea prezumţiei de nevinovăţie.Rechizitoriul a fost înaintat Judecătoriei Hunedoara.

Au votat şi de 15 ori
Prin rechizitoriul nr.869/P/2014 din 20 noiembrie 2014 s-a dispus trimiterea în judecată a şase inculpaţi, domiciliaţi în localităţi învecinate municipiului Deva, pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că din materialul de urmărire penală rezultă că inculpaţii au votat multiplu pe listele electorale suplimentare din mai multe localităţi, cu prilejul  organizării Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României  din 29 iulie 2012, după cum urmează: la 15 secţii de votare - inculpaţii Cozmoiu Adrian Constantin şi Găldean Luminiţa Olivia, la 13 secţii de votare - inculpatul Boroş Alexandru Csaba şi la 11 secţii de votare - inculpatul Găldean Dănuţ Nicu. Totodată au votat atât pe lista electorală permanentă de la secţiile de votare de domiciliu, cât şi pe liste suplimentare la alte 13 secţii de votare – inculpatul  Musteaţă Nicolae, respectiv la alte 12 secţii de votare inculpatul Ciubotaru Mihai. Inculpaţii, având domiciliu în localităţi învecinate mun.Deva, au votat multiplu la secţii de votare din Hunedoara, Peştişu Mare, Călan, Haţeg sau Orăştie.

În acest dosar, faţă de opt suspecţi şi alte 18 persoane s-a dispus clasarea cauzei având ca temei faptul că nu au putut să fie administrate probe concludente care să ducă la răsturnarea prezumţiei de nevinovăţie. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Deva.

Fraude multiple
Prin rechizitoriul nr.870/P/2014 din 21 noiembrie 2014 s-a dispus trimiterea în judecată a nouă inculpaţi, domiciliaţi în Haţeg şi în localităţile învecinate, pentru raudă la vot în legătură cu un referendum.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că, din materialul de urmărire penală, rezultă că inculpaţii au votat multiplu atât pe lista electorală permanentă de la secţia de votare la care erau arondaţi prin domiciliu, cât şi pe listele electorale suplimentare din mai multe localităţi, cu prilejul  organizării Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României  din 29 iulie 2012, după cum urmează: la alte 12 secţii de votare – inculpaţii Ursu Nicolae şi Tincu Dumbravă Gică, la alte  10 secţii de votare – inculpatul Ursu Nicolae Alexandru,  la alte 8 secţii de votare – inculpatul Mardan Corin Marius,  la alte 7 secţii de votare – inculpaţii Adam Stelian Liviu şi Vîrvoni Moise Petrică. De asemenea, deşi nu au votat pe lista electorală permanentă de la secţia de votare la care erau arondaţi prin domiciliu, au votat multiplu: la 7 secţii de votare – inculpaţii Tudorache Bogdan Marian şi Mardan Claudiu Florin, la 3 secţii de votare - inculpatul Busuioc Ioan.


Faţă de 3 suspecţi şi alte 23 persoane s-a dispus clasarea cauzei având ca temei faptul că nu au putut să fie administrate probe concludente care să ducă la răsturnarea prezumţiei de nevinovăţie. Clasarea a fost dispusă şi faţă de alte treo persoane care au decedat pe parcursul efectuării cercetărilor. Inculpaţii, având domiciliu în Haţeg ori localităţi învecinate, au votat multiplu la secţii de votare din Deva, Hunedoara, Orăştie, Călan, Geoagiu sau Simeria. Rechizitoriul acestui dosar a fost înaintat Judecătoriei Haţeg.


Vă recomandăm şi:

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Valea Jiului rămâne roşie. Ponta obţine victorii pe linie în oraşele miniere

Alegeri prezidenţiale 2014 Hunedoara. Victor Ponta s-a impus categoric în Valea Jiului, în faţa lui Klaus Iohannis, potrivit rezultatelor numărătorii paralele a voturilor din secţii, publicate de Alianţa Creştin Liberală. În unele oraşe, candidatul PSD a obţinut aproape 70 la sută din voturi.

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Valea Jiului rămâne roşie. Ponta obţine victorii pe linie în oraşele miniere

Alegeri prezidenţiale 2014 Hunedoara. Victor Ponta s-a impus categoric în Valea Jiului, în faţa lui Klaus Iohannis, potrivit rezultatelor numărătorii paralele a voturilor din secţii, publicate de Alianţa Creştin Liberală. În unele oraşe, candidatul PSD a obţinut aproape 70 la sută din voturi.

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. În municipiul Hunedoara Iohannis a câştigat, potrivit numărătorii ACL

Alegeri prezidenţiale 2014 Hunedoara. Primele rezultate neoficiale ale alegerilor prezidenţiale îl dau ca învingător, în municipiul Hunedoara, pe Klaus Iohannis, după ce la primul tur de scrutin candidatul ACL s-a aflat pe locul doi în preferinţele localnicilor. Rezultatele sunt publicate în urma unei numărători paralele a voturilor, organizate de ACL.

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. În Deva, Iohannis l-a învins pe Ponta

Alegeri prezidenţiale 2014 Hunedoara. În Deva, primele rezultate neoficiale ale alegerilor prezidenţiale îl dau ca învingător detaşat pe Klaus Iohannis, după numărătoarea paralelă a voturilor, realizată de reprezentanţii Alianţei Creştin Democrate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite