Tunelurile feroviare spectaculoase de pe valea Mureşului. Cum arată după doi ani de lucrări VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polata de pe valea Mureşului. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Polata de pe valea Mureşului. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Un şir de tuneluri feroviare este săpat în dealurile de valea Mureşului, pentru a creşte viteza de deplasare a trenurilor, pe magistrala Simeria – Arad.

Au trecut doi ani de la începerea construcţiei tunelurilor de pe valea Mureşului, una dintre cele mai spectaculoase sectoare ale noii magistrale feroviare Simeria – judeţul Arad (km 614), o cale ferată modernizată complet pe 141 de kilometri, pe care trenurile vor circula până la 160 de kilometri pe oră.

GALERIE FOTO - ZONA TUNELURILOR

VIDEO - ZONA TUNELURILOR


Dealurile acoperite cu pădure de pe malul stâng al Mureşului, între localităţile hunedorene Tisa şi Sălciva, sunt excavate pentru amenajarea unei salbe de tuneluri.

Nodul feroviar Simeria trece prin mari transformări. Cum arată şantierul din vestul României VIDEO

Intersecţia spectaculoasă de pe noua magistrală feroviară din vestul României, construită în patru ani VIDEO

Soarta unei spectaculoase căi ferate abandonate din Hunedoara, decisă de Parlament. A fost clădită în cinci decenii şi a funcţionat zece ani VIDEO 

Aici sunt construite un tunel deschis parţial (polată), cu o lungime de 340 de metri, un tunel de 634 metri şi unul de circa 250 de metri.

Şirul de tuneluri, proiectat pe tronsonul Ilteu – Gurasada al noii magistrale feroviare, este necesar pentru a putea creşte viteza de deplasare a trenurilor, faţă de cea de pe vechiul traseu al căii ferate Simeria – Arad, de pe malul celălalt al râului, pe care trenurile circulă neîntrerupt de peste un secol şi jumătate. 


Zona tunelurilor de pe valea Mureşului. ADEVĂRUL

Au început săpăturile la tunelul mare

Şantierul tunelurilor a fost deschis în anul 2020, însă până în prezent, doar polata este aproape finalizată. Recent, constructorii greci şi români au început săpăturile şi la tunelul mare.

„La Sălciva, polata este avansată, iar tunelul mare are portalul estic început. După el va exista un tunel mai scurt. Constructorii sunt în întârziere, dar este pozitiv că doresc să ducă şantierul la bun sfârşit. Restul lotului se prezintă bine: ambele poduri peste Mureş sunt pe poziţie, terasamentele sunt ridicate, staţiile cu fire noi au fost instalate. Dar lipsa tunelurilor va menţine traficul feroviar pe firul vechi de pe malul drept al Mureşului (Burjuc-Zam-Ilteu) câţiva ani în plus”, arăta, recent, Asociaţia Pro Infrastructură, care monitorizează investiţia.


Tunel feroviar. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

tunelurile feroviare de pe valea muresului in judetul hunedoara foto daniel guta adevarul


Până în prezent, circa 50 la sută din lucrările proiectate pe tronsonul Ilteu – Gurasada au fost finalizate, iar constructorii au termen până în toamna anului 2023 să finalizeze restul acestora. Contractul pentru proiectare şi execuţie a lucrărilor la cei 22 de kilometri de cale ferată a fost semnat în noiembrie 2017, de CFR şi Asocierea RailWorks (formată din companiile Alstom, Aktor şi Arcada), iar proiectul are o valoare de 1.5 miliarde de lei şi este finanţat din fonduri europene.


Zona unde sunt construite tunelurile. ADEVĂRUL

tunelurile feroviare de pe valea muresului in judetul hunedoara foto daniel guta adevarul

Proiectul noii magistrale feroviare Simeria – Arad, împărţit în patru tronsoane, vizează modernizarea a 141 de kilometri de cale ferată. Investiţia include construcţia a nouă poduri feroviare peste Mureş, a unor tuneluri feroviare şi a circa 60 de kilometri de traseu complet nou de cale ferată pe valea Mureşului. Calea ferată din vestul României este proiectată ca trenurile de călători să poată circula pe ea cu viteza de până la 160 de kilometri pe oră, iar marfarele cu până la 120 de kilometri pe oră. Proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare, demarat în 2018, are o valoare de peste 9,5 miliarde de lei şi este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Finalizarea lucrărilor este aşteptată în anul 2023.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a fost distrusă definitiv calea ferată Deva - Brad, mega-proiectul realizat în cinci decenii VIDEO

VIDEO 120 de ani de la deschiderea căii ferate Hunedoara - Ţinutul Pădurenilor. Celebrare inedită a mocăniţei

Drumul de fier al cărbunelui a împlinit 150 de ani. Cum a fost construită calea ferată Simeria - Petroşani

VIDEO Secretele viaductelor gemene ale căii ferate Deva-Brad, „uriaşii de beton şi oţel“ din munţi

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite