Traian Berbeceanu i-a dat o lovitură devastatoare fostului şef SRI Alba: Ioan Tarnu, pus la plată pentru „minciunile” din interviul dat la Antena 3

Traian Berbeceanu i-a dat o lovitură devastatoare fostului şef SRI Alba: Ioan Tarnu, pus la plată pentru „minciunile” din interviul dat la Antena 3

Traian Berbeceanu. FOTO: ARHIVA PERSONALĂ. FACEBOOK.

Traian Berbeceanu va primi daune morale de la fostul şef SRI ALBA, Ioan Tarnu, acuzat că a făcut afirmaţii mincinoase despre oliţist, în timpul unei emisiuni difuzată de Antena 3.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătoria Alba Iulia a admis solicitarea lui Traian Berbeceanu, fost şef al Brogăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, care l-a dat în judecată pe Ioan Tarnu, fost şef al Serviciului Român de Informaţii – Alba, după ce acesta din urmă ar fi făcut acuzaţii calomnioase despre poliţist.

„Instanţa a admis în parte cererea formulată de reclamantul Berbeceanu Traian, în contradictoriu cu pârâtul Tarnu Ioan. A constatat că pârâtul a încălcat drepturile nepatrimoniale ale reclamantului prin acordarea interviului difuzat la data de 5 septembrie 2017, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, pe postul de televiziune Antena 3. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 20.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit de reclamant prin încălcarea drepturilor sale nepatrimoniale de către pârât. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 3.220 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Alba Iulia. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 11 mai 2018”, a informat Judecătoria Alba.

Traian Berbeceanu l-a chemat în judecată pe Ioan Tarnu şi i-a solicitat daune morale de 150.000 de lei, pentru „acuzaţii mincinoase şi defăimătoare”, lansate într-un interviu la postul de televiziune Antena 3, din septembrie 2017. Traian Berbeceanu a transmis acestuia o notificare publică prin care i-a cerut lui Tarnu să retragă afirmaţiile mincinoase lansate în spaţiul public la adresa sa. Notificarea respectivă a fost depusă la dosarul civil.   

„Prin intermediul interviului acordat, afirmaţiile mincinoase şi defăimătoare ale pârâtului au fost preluate în emisiunile tv şi în conţinutul ziarelor scrise şi presei on-line, reuşind în acest mod să inducă în eroare opinia publică cu privire la fapte care nu s-au întâmplat în realitate, prezentând în mod mincinos implicarea sa în activităţile infracţionale investigate în dosarul «Utilajele», şi relatând în mod tendenţios şi neadevărat modul în care mi-am desfăşurat activităţile de serviciu ca ofiţer de caz delegat în acel dosar”, susţinea Traian Berbeceanu, în acţiunea depusă la instanţa de judecată. Iniţial, dosarul a fost depus pe rolul Tribunalului Alba, care şi-a declinat competenţa soluţionării cauzei, către Judecătoria Alba Iulia.

Cum s-a apărat fostul şef al SRI


Ioan Tarnu a arătat în întâmpinarea depusă la dosarul civil că declaraţiile sale din interviul TV din septembrie 2017, în care a lansat o serie de acuzaţii împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu, au la bază „nedreptăţile” şi „probele fabricate” împotriva sa în dosarul denumit generic Utilajele”. Tarnu a fost condamnat, în 2016, în această cauză, la închisoare cu suspendare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce la Curtea de Apel Alba Iulia a fost achitat.

Ioan Tarnu a făcut o serie de acuzaţii grave pe postul de televiziune naţional, care îl vizau atât pe Traian Berbeceanu. „L-au pus pe Traian Berbeceanu să găsească un tip care să se poată apropia de fiică-mea, care era studentă, să îi poată strecura două pliculeţe cu droguri în geantă. E foarte greu să probăm, însă am aflat chestiunea asta de la tatăl băiatului care trebuia să facă asta. Era un tip care mă cunoştea de peste 20 de ani”, a spus, printre altele, Ioan Tarnu. Fostul şef al SRI Alba a reluat aceste acuzaţii în 12 octombrie 2017 când a fost invitat pentru a fi audiat la Comisia SRI din parlament.

În 2016, Ioan Tarnu a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi 2 luni pentru favorizarea infractorului. Instanţa a contopit pedepsele în cea mai grea, de 3 ani de închisoare, pe care a suspendat-o sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani. Împreună cu un alt inculpat, Liviu Schiau, Tarnu a fost acuzat că l-a sprijinit şi sfătuit pe unul dintre membrii unei grupări infracţionale, Mircea Stanciu, cum să se sustragă anchetei şi cum să ascundă adevărul faţă de anchetatori.

Traian Berbeceanu a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia între anii 2005 şi 2013, până la punerea sa sub învinuire într-un dosar în care a fost achitat, de prima instanţă. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România. El s-a retras din Poliţie în luna martie.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mesajul dur al lui Traian Berbeceanu: „Sunt 4 ani de când nişte ticăloşi mi-au distrus viaţa şi cariera. Mai este puţin...”

Reacţia furioasă a lui Traian Berbeceanu faţă de poliţistul acuzat de molestarea celor doi copii: „Bată-l Dumnezeu!”

Reacţia lui Traian Berbeceanu: „Voi, ăştia de o ardeţi toată ziua cu Legile Justiţiei, ia reglementaţi şi asta. Dă-vă...”

citeste totul despre: