Traian Berbeceanu a fost achitat, iar foştii săi anchetatori de la DIICOT au fost condamnaţi la închisoare. Ioan Mureşan a primit cea mai mare condamnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Berbeceanu, fost şef al BCCO Alba, a fost achitat în dosarul penal în care a fost judecat pentru favorizarea unor grupări infracţionale, iar procurorii acuzaţi că au fabricat probele care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa au fost condamnaţi la închisoare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a pronunţat sentinţa în dosarul în care au fost judecaţi deveanul Traian Berbeceanu, fost şef al BCCO Alba Iulia, şi anchetatorii săi de la DIICOT, fostul procuror şef Ioan Mureşan, fostul procuror Nicolaie Cean şi un poliţist.

Din primele informaţii, confirmate de reprezentanţii ÎCCJ familia lui Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba a fost achitat.

Achită pe inculpatul Berbeceanu Traian pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, sprijinire a unui grup infracţional organizat prevăzută, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fals în declaraţii, a informat ICCJ.

Anchetatorii săi au fost condamnaţi la închisoare. Ioan Mureşan a primit şapte ani de închisoare, Nicolaie Cean a primit trei ani de închisoare, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, pedepse cu executare.

Sentinţa nu este definitivă. „Achitare pentru tot! Doamne iţi multumim! Mureşan, 7 ani cu executare, Muntean, 4 cu executare, Cean, 2 ani cu executare”, a scris soţia lui Traian Berbeceanu, pe pagina sa de socializare.

Condamnă pe inculpatul Mureşan Ioan la pedeapsa închisorii de 3 (trei) an pentru săvârşirea infracţiunii de represiune nedreaptă, condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa închisorii de 5 (cinci) ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa închisorii de 3 (trei) ani pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta sentinţă, inculpatul Mureşan Ioan urmând să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 5 închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte două pedepse, respectiv, 2 ani închisoare, în final, 7 (şapte) ani închisoare, cu executare în regim privativ de libertate. Condamnă pe inculpatul Muntean Alin Mirel la pedeapsa închisorii de 3 (trei) ani pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de represiune nedreaptă, condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa închisorii de 3 (trei) ani pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta sentinţă, inculpatul Muntean Alin Mirel urmând să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv, 1 an închisoare, în final, 4 (patru) ani închisoare, cu executare în regim privativ de libertate. Condamnă pe inculpatul Cean Nicolaie Ioan la pedeapsa închisorii de 2 (doi) ani şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 lit.a şi b Cod penal pe o durată de 3 ani, pedeapsă ce se va executa în condiţiile prevăzute de art.68 alin.1 lit.c Cod penal, pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de represiune nedreaptă, pedeapsă ce se va executa în regim privativ de libertate, a informat ICCJ.

Instanţa i-a obligat pe Ioan Mureşan, Alin Muntean şi Nicolaie Cean, la plata sumelor de 97.632 lei cu titlu de daune materiale reprezentând diferenţe salariale şi 100.000 euro cu titlu de daune morale, în solidar, către partea civilă Traian Berbeceanu. De asemenea, i-a obligat să plătească, în solidar, părţii civile Berbeceanu Traian sumele de 37.206 lei reprezentând cheltuieli judiciare ocazionate de judecată, respectiv de 15.759 lei reprezentând cheltuieli judiciare la urmărirea penală. Gheorghe Rusu a fost achitat pentru mai multe infracţiuni, dar a fost consamnat la de trei ani şi şase luni şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în stare de recidivă postexcutorie, pedeapsă ce se va executa în regim privativ de libertate. Anca Rusu a fost achitată pentru dare de mită, spălare a banilor, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată (134 de infracţiuni), Vasiel Urs a fost achitat pentru mărturie mincinoasă, complicitate la delapidare, complicitate la spălare a banilor, iar Mihai Mihalache a fost achitat pentru mărturie mincinoasă.

Împotriva sentinţei se poate declara apel în termen de 10 zile.

berbeceanu

Dosar DIICOT pentru Berbeceanu
În octombrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale. Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de delapidare.

„Este o mârşăvie”, le-a declarat Berbeceanu celor care au asistat la ridicarea sa din apartamentul familiei sale din Deva. Traian Berbeceanu fusese învinuit că a sprijinit trei grupări infracţionale. Potrivit procurorilor DIICOT, prima grupare căreia poliţistul i-ar fi oferit protecţie a fost înfiinţată în 2003 de oamenii de afaceri Titus şi Anişoara Biriescu. Cei doi soţi se ocupau de comercializarea ilegală a produselor petroliere şi s-ar fi sustras de la plata impozitelor către bugetul de stat. A doua grupare aflată, susţineau procurorii, sub protecţia şefului de la Crimă Organizată a fost înfiinţată de Alin Simota şi locotenentul său, Cristian Litera.

Declaraţia lui Traian Berbeceanu din 23 10 2013 (Hunedoara tv)

De asemenea, baronii fierului din Hunedoara, judecaţi pentru fraude economice de circa două milioane de euro, au fost, informau procurorii DIICOT, în relaţii de încredere cu Traian Berbeceanu. „Stau după gratii în baza unui dosar "fabricat", în baza unor vinovăţii inventate! Sunt luat de lângă familia mea minunată, pentru simplul fapt că nu am acceptat să tac, că nu am vrut să fiu "unul de-al lor"! Sunt ţinut departe de echipa mea de profesionişti desăvârşiţi, pentru vina de a fi uniţi, puternici, neînduplecaţi... pentru că avem notorietate şi autoritate!  În România zilelor noastre, notorietatea şi autoritatea au fost transformate din virtuţi, în temeiuri de arestare! Nu mă mai interesează nicio sentinţă, în aceste momente cumplite”, afirma Traian berbeceanu, într-o scrisoare trimisă în 4 noiembrie 2013, din arestul IPJ Alba.

DNA i-a pus sub acuzare pe anchetatorii săi
Poliţistul din Deva a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba, însă ulterior şi anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu. O anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a scos la iveală faptul că probele procurorilor DIICOT care au instrumentat dosarul de acuzare a lui Berbeceanu fuseseră fabricate. În 19 martie 2014, DNA Bucureşti a informat că procurorul Ioan Mureşan a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu. În dosar mai era urmărit penal şi Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba Iulia, pentru complicitate la abuz în serviciu şi un fost procuror DIICOT, Nicolaie Cean, acuzat tot de complicitate la abuz în serviciu. Toţi trei au făcut cercetări în dosarul “Berbeceanu” şi, totodată, apăreau în scrisoarea transmisă de comisarul şef Traian Berbeceanu în octombrie 2013 şi în care reclama fapte de corupţie la DIICOT Alba Iulia. Potrivit DNA, fostul şef al DIICOT Alba şi cei doi complici ai săi au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu, încercând să îl reducă la tăcere pe fostul şef al BCCO Alba şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. Ioan Mureşan a fost suspendat din funcţia de procuror şi înlocuit de la conducerea DIICOT Alba Iulia.


Vă recomandăm şi:

Detaliile crimei înfiorătoare comise de trei adolescenţi: femeia batjocorită şi ucisă în centrul Devei a implorat în faţa camerelor video după ajutor

Trei adolescenţi vor face între 10 ani şi 15 ani de închisoare, după ce în luna august a anului trecut au violat şi au ucis în bătaie, în centrul Devei, o femeie fără adăpost. Minorii au supus victima unor chinuri îngrozitoare, iar scenele cumplite au fost înregistrate, minute în şir, de camerele de supraveghere din centrul Devei. În ciuda filmărilor, abia cinci ore mai târziu autorităţile s-au sesizat, în urma unui apel la 112.

VIDEO Traumele Mirunei Inel, tânăra bătută până la leşin de interlopul Sorin Palesică: a fost ameninţată cu moartea şi îi este frică să mai iasă din casă

Sorin Palesică, interlopul care a nenorocit în bătaie o tânără salvamontistă din Lupeni, a fost reţinut şi va fi adus luni în faţa magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă. În acest timp, Miruna Inel, victima bătăuşului, încearcă să îşi revină din traumele şi şocul suferit. Sute de mesage de susţinere i-au fost transmise fetei pe care Sorin Palesică a ameninţat-o cu moartea.

VIDEO Ororile bătăuşului Sorin Palesică: a nenorocit o tânără şi a ameninţat poliţiştii cu moartea. Un alt bărbat a fost răpit şi schingiuit cu câinii interlopului

Sorin Palesică, interlopul care a snopit în bătaie o tânără salvamontistă, într-un bar din staţiunea Straja, a ameninţat cu moartea poliţiştii care au fost chemaţi la faţa locului. Palesică este recidivist, iar în 2006 a fost implicat în răpirea şi schingiuirea unui tânăr, care a fost dus în Defileul Jiului şi lăsat aproape mort, după ce câinii de luptă au fost puşi să îl muşte.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite