FOTO VIDEO Traian Berbeceanu arestat. Motivarea instanţei: notorietatea l-a transformat în "pericol public"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu este unul dintre cele mai populare personaje din structurile Poliţiei Române.
Traian Berbeceanu este unul dintre cele mai populare personaje din structurile Poliţiei Române.

Curtea de Apel Alba Iulia a prezentat rezoluţia prin care Traian Berbeceanu şi cei doi oameni de afaceri apropiaţi ai săi, Titus şi Anişoara Biriescu, au primit mandatele de arestare preventivă. Potrivit instanţei, chiar şi notorietatea de care se bucura comisarul şef al BCCO Alba a cântărit în luarea deciziei prin care a fost trimis după gratii.

Potrivit magistraţilor Curţii de Apel Alba Iulia, „există probe şi indicii temeinice din care rezultă presupunerea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit faptele de care sunt acuzaţi şi există date că aceştia încearcă să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului prin influenţarea unei părţi, a unor martori, ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de probă, pedeapsa prevăzută de lege este mai mare de 4 ani, iar lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă un pericol pentru ordinea publică”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia, în motivarea arestării preventive.

Înfrânt de popularitate
Magistraţii şi-au motivat decizia informând că soţii Titus Biriescu şi Anişoara Biriescu vor încerca să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului, dacă vor fi lăsaţi în libertate.

În ce îl priveşte pe Berbeceanu, instanţa a preciat că există riscul ca el să zădărnicească urmărirea penală.

Prin poziţia avută în raport cu subordonaţii săi şi cu autoritatea pe care a avut-o şi o are asupra acestora apare evidentă posibilitatea zădărnicirii anchetei. Notorietatea de care se bucură inculpatul şi poziţia sa virulentă faţă de unii colegi şi colaboratori procurori, reliefată prin divulgarea în mass-media a unor aspecte legate de cauzele aflate în lucru la organele de urmărire penală, prin care s-au divulgat aspecte vizând modalităţi şi procedee de anchetă, cauze aflate în lucru, întăresc convingerea instanţei că există riscul major ca inculpatul să influenţeze ancheta şi să zădărnicească direct sau indirect aflarea adevărului în această cauză precum şi în alte cauze despre care a divulgat public date”, a precizat instanţa.

Acuzat că şi-a protejat informatorul
Un alt motiv pentru trimiterea în arest a comisarului şef al BCCO Alba este, potrivit magistraţilor, faptul că acesta ar fi ştiut de infracţiunile grave comise de Cristian Litera şi nu a luat măsuri. Aceasta pentru că interlopul arestat în prezent în dosarul Simota ar fi fost informatorul lui Berbeceanu.

image

„Curtea subliniază că existenţa unor suspiciuni rezonabile cu privire la săvârşirea de către inculpaţi a unor fapte grave şi repetate de genul celor expuse mai sus, fapte care au luat o amploare deosebită în societatea actuală, precum şi calitatea pe care inculpatul o are – cu referire la inc. Berbeceanu, aceea de poliţist care avea şi influenţă de formator asupra subordonaţilor săi şi exigenţele cărora acesta se impunea să se supună prin prisma poziţiei sale de apărător al legii, conving un observator obiectiv că ordinea publică este în acest moment realmente ameninţată, ameninţarea fiind una reală, actuală şi suficient de gravă pentru un interes fundamental al societăţii. Curtea reţine că prin deosebita lor gravitate şi reacţia publicului faţă de săvârşirea lor, anumite infracţiuni, cum sunt infracţiunile reţinute în speţa de faţă, pot produce o anumită „tulburare socială”, de natură a justifica o detenţie provizorie pe o anumită perioadă de timp”, se arată în motivarea arestării lui Berbeceanu.

Îşi lua de lucru pentru acasă
Magistraţii mai adaugă că au fost găsite în locuinţa lui Traian Berbeceanu documente „secrete”, respectiv acte şi dosare în lucru. „În speţa de faţă este justificată plasarea inculpaţilor în detenţie, cel puţin la începutul anchetei pentru  a-i împiedica să o  perturbe, fiind vorba despre o cauză complexă care necesită  cercetări multiple dificile şi laborioase”, a mai adăugat Curtea de Apel Alba Iulia. Traian Berbeceanu şi cei doi oameni de afaceri care patronează o benzinărie şi un motel la ieşirea din Simeria, pe DN7, au contestat deciza instanţei privind arestarea lor, iar soluţia finală va fi luată de Înalta Curte şi Justiţie a României, după procesul care va avea loc miercuri, 30 octombrie.

traian berbeceanu

SURSA: Hunedoaratv

În cursul serii de joi, Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia, într-un dosar în care este pus sub învinuire pentru favorizarea infractorilor, sprijinirea unui grup infracţional, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals în declaraţii, într-un dosar în care sunt învinuiţi mai mulţi oameni de afaceri din judeţele Hunedoara şi Alba, dar şi viceprimarul Devei, Ovidiu Moş. Alături de Berbeceanu au mai fost arestaţi doi oameni de afaceri din judeţul Alba.

Traian Berbeceanu este învinuit că a sprijinit trei grupări infracţionale.
Potrivit procurorilor, prima grupare căreia comisarul BCCO Alba i-ar fi oferit protecţie a fost înfiinţată în 2003 de soţii Biriescu. Aceştia se ocupau de comercializarea ilegală a produselor petroliere şi s-ar fi sustras de la plata impozitelor către bugetul de stat. Au administrat circa 20 de firme fantomă, angrenate în fraude tip carusel.

A doua grupare aflată, susţin procurorii, sub protecţia şefului de la Crimă Organizată a fost înfiinţată de Alin Simota şi locotenentul său, Cristian Litera. Procurorii DIICOT susţin că interlopul Cristian Litera, fost bodyguard al patronului clubului Jiul Petroşani, a devenit în 2004 informator al lui Berbeceanu. Aceasta după ce fusese prins făcând trafic de droguri.

image

Foto

image

De asemenea, baronii fierului vechi din Hunedoara, judecaţi pentru fraude economice de aproape două milioane de euro, au fost, susţin procurorii DIICOT, în relaţii de încredere cu Traian Berbeceanu. Acesta l-ar fi anunţat pe unul dintre ei că va fi ridicat de DIICOT.

După ce Berbeceanu a fost pus sub învinuire, apropiaţii săi au dat publicităţii o scrisoare a acestuia, în care şeful de la Crimă Organizată îi prezenta pe cei care ar fi vrut îndepărtarea lui din fruntea structurii. Printre duşmanii lui Berbeceanu se numără, potrivit declaraţiilor acestora din scrisoare, procurori ai DIICOT, dar şi membrii cunoscuţi ai lumii interlope din judeţul Hunedoara.


Citeşte şi:

Război între Traian Berbeceanu şi procurorul-şef Ioan Mureşan: informaţii păstrate „la secret” au ajuns dezvăluiri

Arestarea lui Traian Berbeceanu încinge spiritele: devenii sunt chemaţi să protesteze în stradă în apărarea lui

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite