FOTO Sarmizegetusa Regia în imagini inedite: ce pot vedea turiştii care ajung în fosta capitală din Antichitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sarmizegetusa Regia îi întâmpină pe vizitatori într-o atmosferă de poveste. Peisajul fostei capitale antice s-a schimbat o dată cu venirea toamnei, iar o mulţime de culori ale naturii împodobesc împrejurimile monumentului.

Sarmizegetusa Regia a devenit în ultimele zile unul dintre locurile ideale pentru pasionaţii de fotografii în natură.

Toamna a adus o adevărată explozie de culori în cea mai cunoscută aşezare dacică din România. Atât situl UNESCO din Munţii Orăştiei, cât şi împrejurimile sale traversate de ultimii kilometri ai şoselei spre Sarmizegetusa Regia, sunt căutate de iubitorii de frumos. Sarmizegetusa Regia oferă nu doar o privelişti pitoreşti şi motive de relaxare, dar are şi o poveste aparte.

Potrivit istoricilor, a fost capitala Regatului Dac înainte de războaiele dintre daci şi romani, iar datorită numeroaselor sale mistere, a vechimii şi unicităţii sale, a fost asemănată cu celebrul monument neolitic Stonehenge din Marea Britanie.

Sarmizegetusa Regia a fost centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100. Oraşul antic, înconjurat de zidurile ce pot fi văzute şi în prezent, se întindea pe o suprafaţă de trei hectare, iar la poalele cetăţii, pe o rază de trei kilometri, se aflau numeroase aşezări civile. Templele şi sanctuarele din Sarmizegetusa Regia au fost dispuse pe două terase, iar unii istorici au stabilit că au fost ridicate unele din vremea regelui Burebista, iar altele în vremea lui Decebal, în care aşezarea s-a aflat în apogeul dezvoltării sale economice. Locurile sacre au fost construite din materiale aduse de la zeci de kilometri distanţă.

image
image
image

Sarmizegetusa Regia a fost devastată, potrivit istoricilor, de legiunile romane. A fost incendiată, iar templele ei au fost distruse şi abandonate vreme de aproape două milenii.

Sarmizegetusa Regia, octombrie 2016

image
image

Vă recomandăm şi:

Megaconstrucţiile strămoşilor noştri. Cum au fost ridicate cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, podul peste Dunăre şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Ansamblul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, oraşul daco-roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi podul de peste un kilometru ridicat în vremea împăratului Traian peste Dunăre se numără printre cele mai importante monumente ale Antichităţii, din ţara noastră.

Misterul dispariţiei lui Iulian Ceia, şeful traficanţilor de comori dacice. „Pionul“ condamnat în dosarul tezaurelor din Sarmizegetusa Regia, căutat de doi ani

Iulian Ceia, omul care a coordonat grupările traficanţilor de comori dacice, este de doi ani pe lista urmăriţilor internaţional, după ce Înalta Curte l-a condamnat la închisoare în dosarul tezaurelor din aur furate din Munţii Orăştiei. „Pionul“ a reuşit să se sustragă legii încă din 2014, iar odată cu dispariţia lui au rămas nedezlegate şi multe dintre misterele comorilor rămase nerecuperate de autorităţi.

Un templu antic din Sarmizegetusa Regia îşi schimbă înfăţişarea după 35 de ani. Decizia a fost luată din cauza degradării

O serie de lucrări de reabilitare vor avea loc în Sarmizegetusa Regia, potrivit unui proiect al Consiliului Judeţean Hunedoara. Sunt vizate marele sanctuar circular din incinta sacră, ai căror stâlpi sunt degradaţi, şi zona drumului pavat, unde balustrada este, de asemenea, corodată.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite