Termocentrala Mintia a rămas fără gaz metan, din cauza datoriilor. Ce riscuri implică măsura luată pentru prima dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentrala Mintia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Termocentrala Mintia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

A fost sistată furnizarea gazului metan către Termocentrala Mintia, anunţă reprezentanţii sindicatelor din Complexul Energetic Hunedoara, astfel că termocentrala funcţionează doar pe cărbune. Măsura produce prejudicii atât termocentralei cât şi locuitorilor Devei, susţin sindicaliştii.

Termocentrala Mintia a rămas fără gaz metan, în urma unei datorii de 1,7 milioane de lei către Transgaz, a informat Cristian Iştoc, liderul de sindicat din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Termocentrala funcţionează pe cărbune.

 „Termocentrala Mintia este supusă unui nou experiment, marca Ministerul Energiei. Cu toate că plata gazului metan către Romgaz a fost făcută în avans, datoria către Transgaz a pus lacătul pe vana de gaz, sistându-se astfel furnizarea acestuia către termocentrală. Experimentul constă în faptul că lipsa gazului poate afecta regimul de ardere al cazanelor, existând riscul distrugerii acestora. Este pentru prima oară în istoria termocentralei când se sistează alimentarea cu gaze naturale. Oprirea termocentralei lasă Deva fără apă caldă şi căldură, iar pe salariaţi şi furnizorii de echipamente, fără venituri pentru facturilor şi a salariilor”, susţine liderul de sindicat al energeticienilor de la Mintia, Cristian Iştoc.

Darius Cîmpean, lideul SIndicatului Muntele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, spune că s-a încercat eşalonarea restanţelor la plată. „Şi Mintia şi Paroşeni au rămas fără gaz, numai că Mintia funcţionează în continuare fără gaz, dar  pe cărbune. Noi am făcut intervenţii la factorii abilitaţi, am vorbit cu domnul Vişan (n.r. Doru Vişan – secretar de stat în Ministerul Energiei) de două ori. Este o problemă la Trangaz, la transportatorul de gaz, unde noi avem o datorie de circa 1,6 milioane de lei. Ne-am fus cu grafic de eşalonare, dar pe care nu îl acceptă. Paroşeniul, la momentul sistării, nu funcţiona”, a declarat Preşedintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara

FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii

FOTO „Supermuncitorii” din deceniile trecute: cum erau imortalizate chipurile oţelarilor şi ale minerilor

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite