Agonia mineritului: Termocentrala Mintia importa cărbune de 80 de milioane de dolari, în timp ce minerii îşi pierdeau locurile de muncă

Agonia mineritului: Termocentrala Mintia importa cărbune de 80 de milioane de dolari, în timp ce minerii îşi pierdeau locurile de muncă

Termocentrala Mintia. FOTO: D.G.

Situaţia disperată în care au ajuns minerii din Valea Jiului poate fi pusă pe seama unor măsuri de neînţeles pentru cei care lucrează în această zonă, luate de şefii termocentralei Mintia, inclusă în prezent în Complexul Energetic Hunedoara. Aceştia au preferat să importe cărbune de zeci de milioane de euro, în loc să îl aducă din Vale. Importurile au fost oprite abia în primăvara acestui an.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 2011 şi 2012, termocentrala din Mintia  a efectuat importuri de cărbune de peste 500.000 de tone, de la companii miniere din Ungaria şi Elveţia. Termocentrala şi-a umplut silozurile cu cărbune de import, în timp ce minelor neviabile le erau refuzate livrările.

În 2011, termocentrala a cumpărat 55.000 de tone de cărbune din Elveţia şi Ungaria, iar în 2012 termocentrala a achiziţionat 470.000 de tone de cărbune din Elveţia şi Ungaria. Preţul plătit a fost de circa 80 de milioane de dolari.

Cum au fost explicate importurile controversate
Fostul director al Termocentralei Mintia, Costel Alic, declara că s-a preferat importul cărbunelui şi nu achiziţia acestuia de la minele din Valea Jiului, din motive ce ţin de calitatea acestuia şi din raţiuni economice. Nu s-a ţinut cont că de minele din Valea Jiului, considerate obiective strategice, depinde soarta unei zone monoindustriale cu peste 120.000 de localnici.

„Anul trecut Compania Naţională a Huilei Petroşani şi Termocentrale Mintia au convenit ca minele din Valea Jiului să livreze două milioane de tone de cărbune termocentralei din Deva. Ultima tranşă de 200.000 de tone nu a putut fi livrată, iar noi am adus din import.

Termocentrala producea de trei ori mai multă energie decât acum şi folosea o cantitate mult mai mare de cărbune, astfel că dacă nu se făceau importurile de cărbune, riscam să rămânem cu silozurile goale. Cei de la CNH ne-au dat în scris că nu pot onora livrarea la acea vreme, astfel că am importat cărbunele”, spunea Alic. Peste 50 de milioane de dolari a plătit Mintia companiei elveţiene Vitol, care a umplut silozurile termocentralei cu cărbune. Ultima tranşă a sosit în primăvara acestui an.

Cărbunele din import, mai bun ca huila din Valea Jiului
Alic mai spunea că în fiecare an din 1969, termocentrala din Mintia a importat cărbune, pe lângă huila adusă din Valea Jiului. „De fiecare dată cei din Valea Jiului au fost de acord. În fiecare an ei semnau hârtia, nu se putea altfel. Dar o făceau pentru că ei nu produceau cât aveam noi nevoie. Exportul este trecut prin toate elementele de calcul şi avize, de la A la Z. Să nu creadă cineva că se făcea nejustificat. Nu poţi face export pentru că vrea Alic sau altul. Totul este stabilit până la cel mai mic detaliu. Avizele sunt date înepând de la Ministerul Energiei şi până la Comandamentul de Iarnă. Nu ştiu de ce sunt supăraţi cei din Valea Jiului acum. Nu au de ce. Ei nici nu participă la licitaţii, ei sunt partenerii noştri. Însă achiziţia de cărbune din export se face tocmai pentru că ei nu puteau să satisfacă cerinţele noastre. Licitaţia se făcea în funcţie de preţ. Câştiga cea mai bună ofertă”, explica recent, Costel Alic.

Alic a fost contrazis de Nicolae Drăgoi, fostul director al Companiei Naţionale a Huilei, în prezent director al Societăţii Naţionale a Huilei, cea care administrează cele patru mine viabile. „Anul trecut aveam un contract de 2.000.000 de tone de cărbune cu termocentrala Mintia, care a fost dus la bun sfârşit. Pe lângă acesta, ei au preferat să importe cărbune, când puteau lua de la noi. Au importat deşi aveau cărbune în silozuri. Ei au preconizat că vor produce mai multă energie, dar nu s-a mai întâmplat”, declara, în urmă cu o lună, şeful SNH.

Termocentrala prefera cărbunii din import pentru că aveau o capacitate calorifică mai mare. O tonă de huilă din Valea Jiului produce, în urma arderii, cam 5.000 de gigacalorii, adică jumătate din energia pe care o produce o tonă de cărbune din import.

Importuri oprite
Daniel Andronache este, din luna martie, director al Complexului Energetic Hunedoara, de care aparţin termocentralele Mintia (Deva) şi Paroşeni (din Valea Jiului). „Părerea mea personală este că importurile de anul trecut au fost o prostie” spunea recent Andronache. Acesta a ţinut să răspundă fostului ministru al Economiei, Lucian Bode, care în luna iunie declara că Guvernul şi reprezentanţii celor care au preluat conducerea CEH ar fi putut cere rezilierea contractului de import de cărbune din Elveţia şi Ungaria, având în vedere că nu mai era necesară cantitatea cumăpărată. “Ce era să fac, să le spun să vină să îşi ia marfa înapoi şi să ne dea banii? Aşa ceva nu se poate. Marfa era plătită şi pe de asupra, când am preluat eu complexul. era livrată aproape toată cantitatea de cărbune”, declara recent Andronache.

Alte articole despre protestele minerilor:

Proteste de amploare în Valea Jiului: peste 1.100 de mineri au rămas blocaţi în galeriile celor trei mine neviabile

Ortacii de la cele trei mine neviabile (Petrila, Paroşeni şi Uricani), incluse în programul guvernamental de închidere până în 2018, au întrerupt lucru şi protestează faţă de faptul că huila pe care o extrag din exploatările miniere este refuzată la achiziţie de Complexul Energetic Hunedoara, singurul loc unde minele din Valea Jiului livrează cărbunele.

Proteste în Valea Jiului: minerii s-au blocat în subteran. Sunt revoltaţi că le este refuzat cărbunele la preţul cerut

Presiune pe Complexul Energetic Hunedoara: cei 200 de mineri intraţi în această dimineaţă în şut în mina Paroşeni refuză să iasă din galeriile de mină. Alţi peste aproape 300 de ortaci de la minele neviabile au anunţat că declanşează greva după ce termină programul de lucru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: