Târgul de fete de pe Muntele Găina. Mii de români sunt aşteptaţi la sărbătoarea din Ţara Moţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni sunt aşteptaţi în Ţara Moţilor, la Târgul de fete de pe Muntele Găina. Sărbătoarea, care va avea loc în perioada 21 - 22 iulie, are o tradiţie veche.

Târgul de fete de pe Muntele Găina, cea mai importantă sărbătoare a moţilor, are loc în acest sfârşit de săptămână.

Sărbătoarea moţilor din satele răsfirate în Munţii Apuseni are o istorie de peste două secole, însă în ultimii ani, meşterii populari au pierdut teren în faţa comercianţilor, iar mâncărurile tradiţionale s-au împuţinat, lăsând locul micilor, grătarelor şi berii. Târgul de fete, organizat anual în duminica din preajma Sărbătorii Sfântului Ilie, are loc pe muntele aflat nu departe de graniţele judeţelor Alba, Hunedoara, Arad şi Bihor, în zona comunei Avram Iancu. Festivalul va cuprinde spectacole folclorice programate atât sâmbătă cât şi duminică, recitaluri de muzică folk şi country, o reprezentaţie a tulnicăreselor din comuna Avram Iancu şi a fanfarei judeţului Alba. La monumentul închinat lui Avram Iancu vor fi depuse coroane de flori, iar drapelul naţional va fi arborat pe Muntele Găina.
Înfiinţat ca o întâlnire între locuitorii satelor răsfirate prin munţi, pentru ca oamenii să-şi găsească mai uşor partenerul sau partenera de viaţă, cu timpul Târgul de fete de pe Muntele Găina a devenit un prilej de promovare a tradiţiilor şi artei populare populare, dar şi o sărbătoare cu aspect comercial.

Prima menţiune a Târgului de fete de pe Muntele Găina datează din anul 1816, dar începuturile acestui eveniment sunt mult mai vechi. Evenimentul a stârnit de la începuturile sale fascinaţia străinilor, dar şi unele controverse. „Locuitorii munţilor, fiind toţi păstori, stau atât de departe cu locuinţele lor unul de altul, încât cel mai apropiat vecin are nevoie de jumătate de ceas până când ajunge la celălalt. Din această cauză fetele tinere nu au unde să se ducă şi tineretul de aici nu se întâlneşte decât o dată în an la târgul de fete ce se ţine pe Muntele Găina”, informa scriitorul Jokai Mor, în cartea „Sărmanii bogaţi”. Niciodată nu s-au făcut căsătorii aranjate la Târgul de fete de pe muntele Găina, susţin însă alţi autori.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Târgul de fete de pe Muntele Găina. Cum erau tocmite fiicele moţilor: „La gâtul lor erau atârnaţi taleri de aur şi de argint”

Avram Iancu, 10 mituri despre „crăişorul munţilor”: iubita unguroaică, luptele moţilor, depresia şi refuzul împăratului

Zece secrete ale moţilor, oamenii dârzi din Ţinutul Aurului care i-au dat istoriei pe Horea şi Avram Iancu

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite