Târâmul plin de magie al Retezatului în primele zile de vară. Lacul Bucura, sub un covor de gheaţă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe malul Lacului Bucura. Foto: Marius Turc.
Pe malul Lacului Bucura. Foto: Marius Turc.

Fotografiile realizate de Marius Turc dezvăluie splendoarea lacului Bucura şi a Poienii Pelegii din Masivul Retezat, în primele zile de vară.

Unul dintre cele mai accesibile şi mai spectaculoase trasee montane din Retezat începe din Poiana Pelegii, locul de campare din centrul Parcului Naţional Retezat până la care călătorii pot ajunge cu maşina, şi urcă spre Lacul Bucura, aflat la peste 2.000 de metri, la o oră şi jumătate de urcuş pe jos.

GALERIE FOTO CU LACUL BUCURA ŞI POIANA PELEGII

Marius Turc, un fotograf din Brad pasionat de drumeţiile montane, a publicat pe pagina sa de Facebook imagini de pe traseul pe care l-a parcurs la sfârşit de săptămână. Fotografiile sale arată cât de atractivă este această zonă a masivului, împodobită şi în aceste zile, cu petece strălucitoare de zăpadă.

Vipere în căutarea prăzii, surprinse în pădurile din Parcul Naţional Retezat. Imagini spectaculoase

Comorile medievale ale Ţării Haţegului: cele mai vechi biserici de piatră şi castele făcute de cneji VIDEO

Monumentul dedicat prinţului Rudolf al Austro-Ungariei, venit la vânătoare în Retezat, în 1882 VIDEO

Înconjurată de munţi, păduri şi cascade, Poiana Pelegii este locul de unde pornesc o mare parte din traseele pe munte spre lacurile glaciare, spre peşteri ori spre vârfurile masivului. Drumul forestier până la Poiana Pelegii începe din dreptul barajului Gura Apelor, pe Valea Lăpuşnicului – unul dintre cele mai „sălbatice” râuri din România.



„În Poiana Pelegii e o linişte deplină... Şi când te gândeşti că peste câteva săptămâni nu o să fie un loc de parcare...”, scrie fotograful hunedorean.



Retezat. Foto: Marius Turc. Facebook

retezat poiana pelegii lacul bucura foto marius turc

Urcuşul spre Lacul Bucura

De la Poiana Pelegii, locul din inima Retezatului unde se poate ajunge cu maşina, turiştii pornesc pe o cărare cu mii de „trepte" de piatră, lăsate astfel de natură, care întâi traversează pădurea de conifere şi apoi un platou montan acoperit de jnepeniş. Pe potecile de munte aproape invizibile, călătorii urcă apoi mai multe coame abrupte şi se strecoară printre stânci şi blocuri de piatră prăbuşite din înălţimile Bucurei, spre lacul de la poalele celor mai înalte vârfuri din Retezat. Acelaşi drum l-a urmat şi Marius Turc, care a ajuns la primele ore ale dimineţii la locul de campare de la poalele Retezatului şi a descris în câteva cuvinte traseul spre Lacul Bucura.


Poiana Pelegii. Foto: Marius Turc. Facebook

„Am pornit spre lacul Bucura în jur de ora 8 dimineaţa. Trecem primul podeţ peste apele zgomotoase şi continuăm prin pădurea cea plină de pietre. Şi sărim din piatră-n piatră până în poieniţa asta tare faină şi plină de flori. Apar primele brânduşe... şi mai trecem un podeţ. Jos, în vale, e o mare nebunie de ape învolburate, dar din când în când mai apar ceva creste şi primele semne că zăpada e acolo sus şi ne aşteaptă. Dăm de o porţiune mai dificilă, dar plină de frumuseţe.

Peste tot acum răsar brânduşe de primăvară. Ieşim în golul alpin, ne bucurăm de tot ce ne înconjoară şi totul e perfect până acum. Urcăm cu plăcere către lac şi ne bucurăm ca nişte copii. Culmea Slăveiului apare la orizont. Pornim pe poteca spre lac şi nu ne mai săturăm de ziua asta faină. Am dat şi de primii bujori care încearcă să-şi desfacă aripile. Şi gata, suntem la Bucura. E o întreagă nebunie de flori aici. Lacul e îngheţat şi doar în câteva locuri putem să ne bucurăm de luciul apei. Nivelul apei e crescut, primele cazemate sunt în apă”, a scris Marius Turc.

retezat poiana pelegii lacul bucura foto marius turc

Legendele lacurilor glaciare

Lacurile glaciare s-au format în căldările gheţarilor preistorici, prin acumularea apei provenite din ploi şi zăpezi şi prin scurgerile izvoarelor. Astfel s-a întâmplat şi cu lacurile din Retezat, însă legendele din popor au atribuit originii lor explicaţii fantastice. Una dintre ele spune că pe vremuri aici trăiau uriaşi, care îşi coborau braţele în munte făcându-şi „căldări" adânci din piatră în care se aduna apa, iar ei îşi potoleau setea aici, după luptele sângeroase. Astfel, spune legenda, s-ar fi creat şi Lacul Bucura, cel mai mare lac din Masivul Retezat şi, totodată, cel mai întins lac glaciar din România.


Lacul Bucura. Foto: Marius Turc

lacul bucura foto marius turc

Lacul aflat la 2.040 metri altitudine, măsoară aproape nouă hectare şi atinge o adâncime de 15,5 metri. Pe malul lacului se află un refugiu Salvamont, iar vara, împrejurimile sale se transformă într-o tabără uriaşă de corturi, ridicată de iubitorii de munte. Cel mai scurt traseu montan spre Bucura poate fi străbătut în mai puţin de două ore, din Poiana Pelegii. Un alt traseu, de 3 – 4 ore, spre Lacul Bucura, porneşte de la Cabana Pietrele, spre Cabana Genţiana şi Şaua Bucurii din vecinătatea lacului glaciar.


Foto: Marius Turc. Facebook

retezat poiana pelegii lacul bucura foto marius turc

Vă recomandăm să citiţi şi:

Coloniile de la barajul Retezat. Ce soartă neaşteptată au avut „oraşele din munţi” ale muncitorilor VIDEO

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“

Secretele tunelurilor de zeci de kilometri construite sub Retezat, pentru barajul Gura Apelor VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite