Tânărul Andrei Cosma este vocea şi sufletul serbărilor şcolare din Simeria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Cosma
Andrei Cosma

Andrei este un băiat timid. Prima întâlnire cu el devine însă extraordinară în momentul în care îşi deschide gura, şi nu oricum, ci cu ajutorul corzilor vocale. Elev în clasa a VIII-a, el doreşte să-i facă pe cel de lângă el mai buni, mai iubitori şi mai atenţi cu ceilalţi.

PROFIL
Născut: 10.03.1995, Sebeş, judeţul Alba
Educaţie: elev în clasa a VIII-a la Şcoala Generală din Simeria
Experienţă: olimpiada de religie, etapa naţională, anul 2009
Familie: un frate

Tânărul de 15 ani este altfel decât restul adolescenţilor de vârsta sa. Nu joacă fotbal sau cărţi, iar cea mai mare parte a timpului şi-o petrece citind. Nu-i place când colegii de clasă fac tot felul de năzbâtii în timpul pauzelor şi iubeşte foarte mult animalele. Are un comportament liniştit.
De fapt, vocea nemaipomenită pe care o are şi înclinaţia spre religie le moşteneşte de la tatăl său, preot în localitatea Bobâlna. Acest lucru este cunoscut şi de profesorii săi, care îl caracterizează drept „vocea şi sufletul” tuturor serbărilor şcolare. „Ne încântă la fiecare manifestare artistică pe care o avem. Îmi aduc aminte că, la un moment dat, am organizat o acţiune caritabilă, iar Andrei nu era la şcoală. A trebuit să-l chemăm de acasă, pentru că nu se putea altfel”, a spus Emilia Crişan, directorul Şcolii Generale din Simeria.

Pasionat de istorie şi de geografie
Şi ceilalţi dascăli ai lui Andrei sunt de acord cu Emilia Crişan. Ei nu găsesc, cel puţin momentan, un înlocuitor pentru Andrei, în condiţiile în care elevul îşi va încheia studiile gimnaziale în vara acestui an.
În 2009, acesta a participat la olimpiada de religie, etapa naţională. „Pentru un asemenea concurs trebuie să citeşti foarte mult comparativ cu ceea ce se studiază în clasă. Având în vedere că anul trecut nu am obţinut un punctaj care să mă mulţumească, acum m-am înscris din nou”, a spus Andrei. Religia nu este singura sa materie şcolară preferată. Îi plac foarte mult istoria şi geografia, pentru că este de părere că acestea reprezintă baza unei culturi generale solide. S-a înscris şi la olimpiada de istorie, s-a calificat la etapa locală, însă a fost nevoit să renunţe. „Am renunţat la istorie pentru că următoarea etapă va avea loc pe 20 februarie, în aceeaşi zi în care este programată şi religia” a adăugat elevul.

Misiune grea
Atunci când nu se pregăteşte pentru concursurile şcolare şi nu cântă, Andrei îşi petrece timpul la bunici. Obişnuieşte să meargă la săniuş, iar duminica, la biserică. Consideră că viaţa de apoi depinde de felul în care trăim fiecare zi din prezent. Tocmai de aceea şi-a propus încă de pe acum să determine oamenii să fie mai buni, mai liniştiţi şi plini de iubire. Este conştient că are o misiune grea, însă nu va renunţa.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ai de gând să faci când vei termina gimnaziul?
Vreau să îmi continui studiile la teologie, în Alba Iulia. În acest fel, pot să îmi perefcţionez şi vocea.

În afară de muzică religioasă şi colinde, ce altceva obişnuieşti să cânţi sau să asculţi?
Muzică instrumentală. Nu am un instrument preferat, însă când eram mai mic am urmat cursuri de orgă.

Ce-i place
„Îmi plac animalele, atât domestice cât şi sălbatice. Am avut un acvariu cu peşti în Simeria, însă a trebuit să renunţ la ei pentru că uneori, nu puteam să-i îngrijesc”, a spus Andrei.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac momentele în care colegii fac nebunii în clasă, nu sunt cuminţi, se împing şi aruncă bucăţi de cretă. Nu-mi plac nici oamenii care vorbesc urât”, a spus Andrei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite