Tânăra care îşi vinde picturile pentru a plăti un transplant de rinichi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrada Bara. FOTO: zhd.ro
Andrada Bara. FOTO: zhd.ro

Andrada Bara (28 de ani) are nevoie, urgent, de un transplant de rinichi. Pentru că familia ei nu dispune de banii necesari intervenţiei chirurgicale şi tratamentului, tânăra din Deva e nevoită să vândă tablouri şi decoraţiuni hand-made pe care le creează în timpul dintre dialize.

Andrada Bara are 28 de ani şi s-a dedicat picturii din copilărie. A absolvit un liceu de artă din Deva şi apoi Facultatea de Teologie, secţia Artă Sacră, din Bucureşti. Tânăra a lucrat într-un atelier de design, pictură şi mozaicuri pe tematică religioasă, iar lucrările ei au împodobit pereţii mai multor biserici. De doi ani, viaţa tinerei a luat însă o turnură neaşteptată. În urma unor analize medicale de rutină, medicii au stabilit că suferă de o afecţiune la rinichi, ce necesită tratament prin dializă. Tânăra a părăsit atunci Bucureştiul pentru a se întoarce alături de familia din Deva, unde a început un tratament greu de suportat. Chiar şi aşa, boala s-a agravat, iar în prezent Andrada are nevoie, urgent, de un transplant de rinichi.

“Trebuie să fiu pregătită”
„Dializă fac de un an, de trei ori pe săptămână, iar organismul cedează treptat. Am fost pusă pe lista de aşteptare a celor care au nevoie de un transplant şi îmi doresc să intru în operaţie cât mai curând. Dar nu ştiu însă când va veni această zi, trebuie doar să fiu pregătită pentru ea”, a relatat tânăra. Când spune „pregătită”, Andrada Bara se gândeşte nu doar la starea de spirit pe care o va avea la momentul operaţiei, dar şi la cheltuielile necesare intervenţiei chirurgicale şi cele post-operatorii. „Astfel, am estimat că intervenţia chirurgicală şi următoarea lună după transplantul rinichiului, pe care o voi petrece în spital, în grija doar a medicilor şi a asistentelor, vor necesita unele cheltuieli”, spune Andrada Bara. Există cazuri în care operaţia, costurile tratamentului de refacere şi îngrijirea după un transplant de rinichi s-au ridicat la 10.000 de euro.

Icoane pe sticlă şi mozaicuri

Familia tinerei din Deva nu dispune de aceşti bani. Tatăl Andradei a murit în 2001, iar mama ei este pensionară. Mama a încercat să-i doneze un rinichi, dar din cauza unei suferinţe medicale nu este compatibilă cu fiica ei. Operaţia la care Andrada speră că va fi supusă ar putea fi realizată la Clinica de Transplant renal din Cluj-Napoca. Până atunci, Andrada face terapie prin artă: desenează în tuş, pictează icoane pe sticlă sau îmbină mozaicuri.

În aşteptarea transplantului, Andrada a preferat să îşi vândă picturile şi desenele pe care le-a creat atunci când timpul şi starea de sănătate i-au permis.

„Trei zile pe săptămână fac dializă, iar în restul timpului mă ocup de artă, atunci când mă simt bine. Icoanele pe sticlă, tablourile, desenele şi toate celelalte obiecte decorative pe care le fac încerc să le vând pentru a strânge banii necesari operaţiei de transplant. Le dau cunoscuţilor, mă prezint cu ele la târgurile de artizanat sau le expun pe internet”, a adăugat Andrada. Anul trecut, cu ocazia Târgului de mărţişor organizat la Deva, artista a reuşit să vândă peste 300 de mărţişoare hand-made. Veniturile obţinute din vânzări nu au fost suficiente pentru a-i asigura liniştea hunedorencei. În anii trecuţi, a încercat să pună bani deoparte, însă alte necazuri s-au abătut asupra ei. Pictoriţa a fost nevoită să stea în spital mai multe săptămâni şi, chiar dacă a fost imobilizată la pat, a continuat să deseneze.

Un vis: atelier de desen pentru copii
Cornelia Preda, mama Andradei, speră într-un miracol şi spune că este extrem de dificil pentru un părinte să îşi vadă copilul suferind. A deschis un cont la o bancă, unde cei care o pot ajuta pe Andrada Bara pot depune bani în contul RO71INGB0000999904170536, pe numele Preda Cornelia.

Indiferent de rezultatul demersurilor, Andrada rămâne optimistă. Tânăra speră că, după ce se va face bine, îşi va deschide un atelier de desen pentru copii.  „Mie îmi place să lucrez foarte mult cu copiii. Aş putea să îi învăţ să deseneze sau să picteze, ba chiar să fac şi ore de lucru manual cu ei, ceea ce nu se mai prea face în şcoli. Din păcate, am observat că nici orele de desen nu mai sunt luate în serios de către elevi. Tocmai de aceea mi-ar plăcea să le insuflu dragostea pentru artă”, a încheiat tânăra pictoriţă.


Vă recomandăm şi:

Poliţişti judecaţi pentru violenţă: Ionuţ Puian a rămas fără un rinichi, după bătaia primită în sediul Poliţiei Deva         Doi poliţişti au fost trimişi în judecată pentru purtare abuzivă, fiind acuzaţi că în luna noiembrie a anului 2009 au agresat un tânăr, chiar în sediul Poliţiei municipiului Deva. În urma loviturilor primite, Ionuţ Puian a ajuns în stare gravă la spital, iar medicii i-au extirpat rinichiul drept, rupt în urma loviturilor.

VIDEO Noua secţie de boli infecţioase a Spitalului din Deva a fost inaugurată          Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva are o nouă secţie de Boli Infecţioase. Investiţia în construcţia noii clădiri din incinta unităţii medicale se ridică la şase milioane de lei susţin reprezentanţii spitalului.

Cazul pruncului născut fără picioare şi antebraţ: doctoriţele care au asistat sarcina, date în judecată de familie             Părinţii copilului din Petroşani, născut fără partea inferioară a picioarelor şi fără antebraţul drept, vor da în judecată medicii care au asistat sarcina şi spitalul din Petroşani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite