Sute de oameni au protestat în Petroşani împotriva închiderii minelor Văii Jiului şi faţă de situaţia economică a CEH

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de oameni au fost prezenţi la mitingul din Petroşani.
Sute de oameni au fost prezenţi la mitingul din Petroşani.

Peste 500 de hunedoreni s-au alăturat astăzi marşului de protest organizat în Petroşani pentru a atrage atenţia asupra problemelor comunităţilor din oraşele Văii Jiului. Mitingul a avut loc timp de două ore, iar cele mai mari nemulţumiri ale protestatarilor au fost legate de închiderea minelor şi lipsa investiţiilor care să aducă o mai mare siguranţă angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara.

„Nu ne închideţi minele”, au strigat cei mai mulţi dintre cei aproape 1.000 de oameni prezenţi la mitingul organizat în Petroşani, cu scopul de a atrage atenţia guvernanţilor asupra problemelor economice ale judeţului.

Acţiunea de protest iniţiată de sindicaliştii din minerit a avut loc pe durata a două ore, iar oamenii şi-au manifestat îngrijorarea faţă de situaţia grea din punct de vedere economic, a Complexului Energetic Hunedoara.

„Am chemat alături de noi energeticieni, profesori, doctori şi toate categoriile sociale pentru a manifesta împreună şi a ne cere dreptul la demnitate şi la un loc de muncă. Sperăm să obţinem soluţii din partea Guvernului României, soluţii care să salveze Complexul Energetic Hunedoara. Aş putea să spun că lucrul cel mai important îl reprezintă preţul energiei electrice pentru că dacă salariaţii din cadrul CEH nu ar mai avea un leu venit din munca pe care o prestează, acest complex energetic nu ar rezista pe piaţă în condiţiile în care fecare dintre noi plăteşte energia regenerabilă cu preţuri care depăşesc preţul cu care producem noi megawattul în cadrul CEH”, a declarat liderul de sindicat Petre Nica.

Participanţii la miting au avut pancarte pe care au scris ”Jos mafia din energie”, ”Noi vrem să livrăm cărbune, ca să câştigăm o pâine”, ”V-am votat având speranţă, ne trataţi cu ignoranţă”, ”Închiderea mineritului, insolvenţa Văii Jiului” sau ”Vrem să lucrăm în ţară, nu să emigrăm afară”. Totodată aceştia au scandat ”demisia”, ”Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi” sau ”hoţii”, potrivit Gazeta de dimineaţă.


Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Barza, satul părăsit de pe muntele de aur. Dezastrul exploatării aurifere jefuite timp de un deceniu

Exploatarea auriferă Gura Barza a intrat în urmă cu opt ani în programul guvernamental de închidere a minelor, însă oamenii din zonă nu s-au ales cu nimic: fostul complex minier a fost devastat în întregime, foştii mineri nu au mai avut posibilitatea să îşi găsească alte locuri de muncă, iar comunitatea de la poalele Munţilor Apuseni se mai poate mândri doar cu trecutul „muntelui de aur”.

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului

Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Agonia mineritului: Termocentrala Mintia importa cărbune de 80 de milioane de dolari, în timp ce minerii îşi pierdeau locurile de muncă

Situaţia disperată în care au ajuns minerii din Valea Jiului poate fi pusă pe seama unor măsuri de neînţeles pentru cei care lucrează în această zonă, luate de şefii termocentralei Mintia, inclusă în prezent în Complexul Energetic Hunedoara. Aceştia au preferat să importe cărbune de zeci de milioane de euro, în loc să îl aducă din Vale. Importurile au fost oprite abia în primăvara acestui an.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite