VIDEO Surpriza uriaşă de la mormântul părintelui Arsenie Boca în Seara Învierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mormântul părintelui Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Mormântul părintelui Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Pelerinii care au ajuns sâmbătă seara la Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, au avut parte de o atmosferă deosebită faţă de cea a sărbătorilor din anii trecuţi, când mii de oameni se îndreptau spre locul de rugăciune din Ţara Haţegului.

Credincioşii care au venit la Mănăstirea Prislop în Seara Învierii au fost întâmpinaţi într-o atmosferă diferită faţă de cele ale zilelor de sărbătoare din anii trecuţi. Spre surpriza multor pelerini, locul de veci al duhovnicului Arsenie Boca nu a mai fost invadat de oameni, la fel ca în trecut.

Înainte de începerea slujbei de Înviere, puţină lume ocupa curtea mănăstirii, iar cei care doreau să se roage în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca o putea face fără a mai aştepta la coadă. În urmă cu un an, fiecare sfârşit de săptămână aducea zeci de mii de pelerini la Mănăstirea Prislop, locul era împânzit de jandarmi şi forţe de ordine, iar în zilele de sărbătoare oamenii aşteptau uneori mai multe ore pentru a ajunge la mormântul călugărului.

Dacă seara Învierii este mai liniştită, duminică dimineaţa, în prima zi de Paşti, mii de oameni sunt aşteptaţi la Mănăstirea Prislop.
 

Mănăstirea Prislop, de Paşti

prislop

Mormântul lui Arsenie Boca, de Paşti

prislop

Mormântul părintelui Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop este  una dintre cele mai populare destinaţii pentru turiştii şi pelerinii care ajung în judeţul Hunedoara. Are o vechime de şapte secole şi este monument istoric, însă celebritatea ei este datorată faptului că aici a slujit şi a fost înmormântat părintele Arsenie Boca. Fost ctitor al aşezării în anii 1950, Arsenie Boca e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti.

A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului.

În anii 1950, în vremea în care era stareţ şi apoi duhovnic la Prislop, a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor, iar din anul 1959 nu a mai avut voie să îmbrace straiele monahale şi să slujească în biserică. Organele Securităţii l-au urmărit până spre sfârşitul vieţii.

Oamenii vin şi se roagă la mormântul părintelui Arsenie Boca, mulţi cu credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.
Pelerini la mormântul părintelui Arsenie Boca, în urmă cu un an. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mănăstirea Prislop şi împrejurimile ei

Vă recomandăm şi:

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite