Straja se dezvoltă cu investiţii private: încă două telescaune vor funcţiona în domeniul schiabil din Masivul Vâlcan

Straja se dezvoltă cu investiţii private: încă două telescaune vor funcţiona în domeniul schiabil din Masivul Vâlcan

Straja. FOTO: skistraja.ro

Două telescaune noi vor funcţiona în staţiunea montană Straja. Unul dintre ele va fi amplasat pe Vârful Straja. Ambele instalaţii reprezintă investiţii private.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un telescaun se află în construcţie în Staţiunea Straja, iar o altă instalaţie va fi amplasată anul viitor, susţin reprezentanţii Primăriei Lupeni.

„Anul acesta un investitor a reuşit să mai construiască din banii proprii încă un telescaun. Anul viitor avem un proiect cu un alt investitor din Straja, care ne-a depus documentaţia pentru a face un alt telescaun în staţiune, de 1,8 kilometri. Tot atunci este posibil ca în staţiunea noastră să avem şi o pârtie de sanie, pe care nu am avut-o până acum”, a susţinut Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni. Aproape 300 de locuri noi de parcare vor fi amenajate la poalele muntelui, în zona telegondolei, mai susţin reprezentanţii primăriei din Valea Jiului.

Povestea staţiunii

Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan se numără printre cele mai importante atracţii turistice din ţară. Este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini. În masivul Straja, unul din locurile de hotar din trecutul Transilvaniei, în Primul Război Mondial au murit peste 1.000 de soldaţi, o parte din ei fiind înmormântaţi în cimitirul eroilor din Lupeni. În memoria lor au fost ridicate, pe munte, schitul Sfinţilor Constantin şi Elena şi Crucea Eroilor.

Staţiunea se află la o altitudine de 1.445 de metri, la opt kilometri de municipiul Lupeni. Prima datare a localităţii Lupeni este făcută în urmă cu 350 de ani. Pe atunci, principala ocupaţie a locuitorilor acestor zone era creşterea animalelor şi vânătoarea. Începând cu secolul al 19-lea, odată cu descoperirea zăcămintelor de cărbune, această zonă a fost intens colonizată, Lupeniul devenind un puternic centru industrial carbonifer al României.

În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă. Prin cele 12 pârtii de schi, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 kilometri de domeniu schiabil. În Straja sunt 11 instalaţii de transport pe cablu, dintre care două telescaune şi o telegondolă. În urma construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vf. Straja, au apărut pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de peste opt kilometri. În sezonul 2016-2017 a fost inaugurat telescaunul de pe Pârtia Constantinescu, iar din sezonul 2017-2018 un telescaun care a luat locul teleschiului 2.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Staţiunea care se transformă într-un loc de pelerinaj. Povestea tunelului celor 365 de sfinţi şi a „minunilor” din Straja

Aniversarea ursului Baloo, vedeta staţiunii Straja. Mărturia celui care l-a salvat: „L-am găsit inconştient, înfometat şi pierdut de familie“

Cum să fabrici un brand religios de România cu o „icoană care a plâns de trei ori” într-un restaurant. Călugării au făcut minuni cu Sf. Varvara, la Straja

citeste totul despre: