Staţiunile din munţii Hunedoarei lăsate la mila naturii. Oferta sezonului: şosea transformată în pârtie de schi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoseaua din Pasul Vulcan va putea fi folosită şi în acest an ca pârtie. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Şoseaua din Pasul Vulcan va putea fi folosită şi în acest an ca pârtie. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Primii fulgi de zăpadă s-au aşternut în zonele alpine ale Hunedoarei, iar staţiunile de schi se pregătesc pentru deschiderea sezonului turistic. În ultimii ani, investiţiile în dezvoltarea zonelor de agrement au întâmpinat o mulţime de dificultăţi.

Cele patru staţiuni montane din judeţul Hunedoara încep să se anime odată cu primii fulgi de zăpadă care se aştern pe munte.

Noua şosea din masivul Parâng, închisă circulaţiei pe timp de iarnă, la două luni de la inaugurare

Staţiunea Straja „fură” startul sezonului de iarnă. Cu ce surprize sunt aşteptaţi iubitorii muntelui

Vulcan, centrul minier pe care localnicii îl vor oraş-staţiune. Turiştii îl caută pentru a schia pe şosea

În Straja, Parâng, Râuşor şi Pasul Vulcan, turiştii găsesc pârtii de schi, trasee spre ţinuturi sălbatice şi locuri de cazare la preţuri mai reduse faţă de cele din staţiunile de pe Valea Prahovei şi din nord-vestul României. Investiţiile pe care autorităţile le-au plănuit în ultimul deceniu în dezvoltarea zonelor turistice au întâmpinat numeroase dificultăţi, iar realizările au fost puţine, astfel că localnicii, cabanierii şi proprietarii de pensiuni sunt nevoiţi să mizeze şi în această iarnă, în atragerea turiştilor, pe frumuseţea naturii şi pe abundenţa zăpezilor.

Oferta inedită în Pasul Vulcan – pârtie pe şosea

La zece ani de la inaugurarea telegondolei din Pasul Vulcan, zona de agrement din masivul Vâlcan este încă departe de a deveni ceea ce îşi doreau localnicii: o staţiune atractivă pentru români. Planurile anunţate în 2011 de autorităţi vizau continuarea traseului telegondolei din Pasul Vulcan spre staţiunea învecinată Straja, aflată la circa cinci kilometri, însă nu au mai fost realizate.


Schi în Pasul Vulcan. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Consiliul Judeţean Hunedoara a reuşit să modernizeze drumul judeţean Vulcan – Pasul Vulcan – limita cu judeţul Gorj (DJ 664), cu fonduri europene şi din bugetul propriu. Şoseaua se opreşte, însă, în vârf de munte. De aici, traseul continuă pe un drum de pământ de 15 kilometri, până în localitatea Schela (judeţul Gorj). Sectorul rutier care ar fi conectat cele două judeţe nu au mai fost modernizat.

Abia în urmă cu un an, susţine Cristian Merişanu, primarul municipiului Vulcan, cabanele din Pasul Vulcan au fost racordate la reţeaua de electricitate. Un bazin este folosit ca sursă de apă, în aşteptarea lucrărilor la noua reţea de apă şi canalizare din staţiune. „În Pasul Vulcan, au fost investiţii în dotările celor două pârtii de schi. Iar pe timp de iarnă, drumul judeţean se închide şi poate fi folosit ca pârtie de săniuş. Ne aşteptăm să crească numărul turiştilor, pentru că în municipiu au fost deschise mai multe pensiuni”, spune primarul Cristian Merişanu.

statiuni hunedoara foto daniel guta adevarul


 

Cea mai importantă investiţie din Parâng, inutilă iarna

În staţiunea montană Parâng, cea mai importantă investiţie realizată în ultimul deceniu se dovedeşte aproape inutilă pe timpul iernii. În luna septembrie, a fost inaugurată noua şosea  masivul Parâng, construită în perioada 2019 – 2021 de Consiliul Judeţean Hunedoara. Drumul care urcă până la cota 1.600 de metri va rămâne însă închis circulaţiei rutiere până în luna martie a anului viitor, din motive de siguranţă şi pentru că în staţiune nu sunt suficiente locuri de parcare.


Şoseaua din Parâng, închisă pe timp de iarnă. Foto: CJ Hunedoara

„Pe timp de iarnă, având în vedere cotele ridicate, dar şi dificultatea traseului, este aproape imposibil să ne asigurăm că accesul rutier poate fi realizat fără probleme”, a declarat Dan Breda, de la Serviciul Salvamont Petroşani.

Staţiunea montană Parâng se află la circa 10 kilometri de Petroşani, are pârtii care însumează opt kilometri şi două telescaune, unul vechi de patru decenii, celălalt inaugurat în 2014. Din staţiune se poate ajunge pe cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, de 2.519 metri.
 

noua sosea din parang foto consiliul judetean hunedoara

Râuşor - Retezat, staţiunea penelor de curent  

Râuşor se află la circa 30 de kilometri de oraşul Haţeg, în Masivul Retezat. În afara traseelor montane, două pârtii de schi şi una de săniuş îi îmbie pe oaspeţii săi, iarna. Investiţiile în dezvoltarea lor au întâmpinat dificultăţi.


Staţiunea Râuşor, masivul Retezat. VIDEO: Adevărul. Daniel Guţă


„Am solicitat o extindere a zonei de conservare durabilă din Masivul Retezat, pentru a putea extinde pârtiile din Râuşor, însă în prezent aşteptăm avizarea cererii de către reprezentanţii Consiliului ştiinţific al Parcului Naţional Retezat”, spune Flavius Dilertea, primarul comunei Râu de Mori.


Râuşor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

rausor


Cabanierii şi localnicii aşteaptă finalizarea lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare şi modernizarea drumului din Râu de Mori până în zona de agrement, pentru ca turiştii să se poată bucura de mai mult confort. Problemele legate de căderile dese ale reţelei de curent au rămas, însă, fără rezolvare.
 

Parcare nouă în Straja

Înfiinţată în urmă cu două decenii, Straja este cea mai populară staţiune montană din judeţul Hunedoara. Investiţiile în instalaţiile de schi, în servicii şi infrastructura rutieră, realizate în ultimii ani, i-au adus zeci de mii de turişti.

Recent, în locul teleschiului principal din zona alpină – Pârtia Platoul Soarelui - a fost montat un telescaun cu două locuri, care, potrivit administratorilor staţiunii, va reduce timpul de aşteptare a schiorilor la urcarea pe pârtii. În 15 noiembrie, a fost inaugurată şi noua parcare, cu 250 de locuri, de la poalele staţiunii. Parcarea a costat circa 1,5 milioane de lei, fiind realizată de Consiliul Judeţean Hunedoara, în a doua parte a anului 2021.


Straja. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Straja se află în Masivul Vâlcan, în vecinătatea municipiului Lupeni. Are 12 pârtii de schi, care însumează aproximativ 26 kilometri.

statiuni hunedoara foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Dezastru evitat în ultima clipă în Parcul Naţional Retezat. Ce au lăsat oamenii într-un refugiu montan

Cum au apărut lacurile glaciare din Retezat: „Nicăieri nu sunt mai grandioase amprentele glaciaţiunilor”

Colţii de piatră de la porţile Retezatului. Splendoarea defileurilor care se afundă în munţi VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite